394
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την αναχώρησή του από τη Βίλα Λα Γκρανζ και τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν | Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Η ρωσική στρατηγική στο πόκερ της διπλωματίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2021, 18:33
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την αναχώρησή του από τη Βίλα Λα Γκρανζ και τις συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν
|Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Η ρωσική στρατηγική στο πόκερ της διπλωματίας

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2021, 18:33

Πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν αλλά μένουν μυστικά. Κάθε ματιά, όμως, στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ή λειτουργεί, στον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ένας ηγέτης είναι πολύτιμη.

Ο Γκλεν Τζόνσον ήταν για τέσσερα χρόνια στο πλευρό του Τζον Κέρι, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Στο Axios καταγράφει τα τεχνάσματα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των στενών του συνεργατών με τα οποία προσπαθεί να στριμώξει  αυτόν που έχει απέναντί του στο διαπραγματευτικό τραπέζι ακόμα και αν πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πλευρό του αμερικανού υπουργού, ο Τζόνσον επισκέφτηκε τέσσερις φορές τη Μόσχα και μία φορά το θέρετρο Σότσι. Τι αποκόμισε λοιπόν;

Ο Πούτιν προσπαθεί καταρχάς να δείξει την εξουσία του εμφανιζόμενος αργά και αρχίζοντας να θέτει στη συζήτηση τα παράπονα της Ρωσίας. Είναι μία παγίδα για την οποία έχουν προειδοποιήσει τον Μπάιντεν. Οι καθυστερήσεις είναι μια τακτική για να κάμψει ο Πούτιν τον αντίπαλο: στο Σότσι ο ρώσος πρόεδρος άφησε τον αμερικανό υπουργό να περιμένει για ώρες και τελικά τον δέχτηκε στις… 10 το βράδυ.

Για το λόγο αυτό υπηρεσιακοί παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν συμβουλεύσει τον υπουργό Κερί να μην τσιμπήσει στο δόλωμα που έριξε ο ρώσος πρόεδρος αλλά να επικεντρωθεί στο πώς θα παρουσιάσει τα δικά του ζητήματα ώστε τουλάχιστον να βγει κάτι από τις συναντήσεις.

Ο ανέκφραστος Σεργκέι

Τακτικές «αφοπλισμού» του αντιπάλου χρησιμοποιεί και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από τη μία είναι τα άριστα αγγλικά του,  ένα προσόν που αποκόμισε έπειτα από μία δεκαετία θητεία στα Ηνωμένα έθνη, και από την άλλη το ανέκφραστο, διοπτροφόρο πρόσωπό του. Στη «μάχη» κατά του αντιπάλου μπαίνει και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα που, παρά τα όσα λέει το διπλωματικό πρωτόκολλο, ανεβάζει στο Twitter φωτογραφίες από τις συναντήσεις.

Μετά τις συναντήσεις, ο Πούτιν έχει μία τάση να λέει απλώς ότι θέλει καθώς δεν συνηθίζει να ρωτά τους υπουργούς και τους επιτελείς του.

Αντιθέτως, ο αμερικανός πρόεδρος θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και την εκπρόσωπο Τζεν Ψάκι και πιθανόν με άλλους αξιωματούχους. Αυτή θα μπορούσε να είναι άλλη μία παγίδα για τον αμερικανό πρόεδρο: αν έδινε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ρώσο ομόλογό του (κάτι που δεν θα γίνει στην Ελβετία) δεν θα του δώσει και την ευκαιρία να πει τα δικά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...