347
Η πρώην αστροναύτης και ο Βέσκοβο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη | ENRIQUE ALVAREZ/EYOS EXPEDITIONS

Η πρώτη γυναίκα στην άβυσσο της Γης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 15:30
Η πρώην αστροναύτης και ο Βέσκοβο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη
|ENRIQUE ALVAREZ/EYOS EXPEDITIONS

Η πρώτη γυναίκα στην άβυσσο της Γης

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 15:30

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.984 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριανών νήσων. Η τάφρος έχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος μόλις 69 χιλιόμετρα, φτάνοντας το μέγιστο βάθος σε μια περιοχή που έχει ονομαστεί «Αβυσσος του Τσάλεντζερ».

Η πρώην αστροναύτης της NASA, Κάθι Σάλιβαν, έγινε το 1984 η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο και τώρα έγραψε το όνομά της σε μια ακόμη πρωτιά, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που επισκέπτεται την Αβυσσο του Τσάλεντζερ.

Η Κάθι Σάλιβαν κατά τη διάρκεια του ιστορικού πρώτου διαστημικού περιπάτου για γυναίκα

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η 68χρονη αμερικανίδα εισήλθε στο βαθυσκάφος Limiting Factor μαζί με τον πρώην αξιωματικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Βίκτορ Βέσκοβο, που ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με αποστολές εξερεύνησης των ωκεανών. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ταξιδέψει στα βαθύτερα σημεία και των πέντε ωκεανών της Γης.

Για να γιορτάσουν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, η Σάλιβαν και ο Βέσκοβο επικοινώνησαν με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Μετατράπηκα σε ένα υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη, σε μια μοναδική εμπειρία, στην οποία έβλεπα το περιβάλλον της Αβύσσου του Τσάλεντζερ που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, και ταυτόχρονα διάβαζα σημειώσεις αστροναυτών όταν βρίσκονταν σε αποστολές, συγκρίνοντας τι έβλεπα και τι διάβαζα» ανέφερε η Σάλιβαν, που μπήκε στη μικρή λίστα των μόλις οκτώ ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί την Αβυσσο του Τσάλεντζερ.

H Κάθι Σάλιβαν και ο Βίκτορ Βέσκοβο φωτογραφίζονται μέσα στο βαθυσκάφος που τους οδήγησε στο βαθύτερο σημείο της Γης

Την αρχή έκαναν ο Ελβετός Ωκεανογράφος Ζακ Πικάρντ, που μαζί με τον Ντον Γουόλς, αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατέβηκε στην Αβυσσο του Τσάλεντζερ το 1960. Το 2012, ο διάσημος σκηνοθέτης και λάτρης των θαλάσσιων εξερευνήσεων Τζέιμς Κάμερον επισκέφτηκε την Αβυσσο του Τσάλεντζερ με ένα βαθυσκάφος, στον σχεδιασμό του οποίου είχε συμμετοχή και ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...