534
|

Θρίλερ στην πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – ποιον θέλουν τελικά για αρχηγό;

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 09:01

Θρίλερ στην πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – ποιον θέλουν τελικά για αρχηγό;

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2021, 09:01

Είκοσι εννέα ημέρες. Τόσες απομένουν ως τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής και η δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευσαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», έδωσε μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα: πρόκειται για μάχη για τρεις, τους (με αλφαβητική σειρά) Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου.

Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.012 ατόμων που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής —δεν είναι όλοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ταυτότητα της δημοσκόπησης, το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων έγινε σε δύο φάσεις, 23 με 25 Οκτωβρίου και 30 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου. Ένα μέρος της δηλαδή έγινε όσο η Φώφη Γεννηματά ζούσε ακόμη (η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου).

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της GPO δείχνει ότι ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται στην pole position, με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη, αλλά οι διαφορές τους είναι τόσο μικρές που δεν είναι καν σίγουρο το δίδυμο του δεύτερου γύρου —το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, στις 12 Δεκεμβρίου, και αυτό σημαίνει ότι οι τρεις άλλοι υποψήφιοι θα παίξουν τον δικό τους ρόλο, τασσόμενοι με τον έναν ή τον άλλο φιναλίστ. Εκτός και αν κάποιος από τους (με αλφαβητική σειρά) Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη αποχωρήσει πριν τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου που και αυτό μπορεί να γύρει τα ποσοστά υπέρ ή κατά ενός εκ των τριών πρωτοπόρων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Μολονότι είναι ακόμα πολύ νωρίς και η έρευνα είχε διενεργηθεί —κατά το ήμισυ τουλάχιστον—, σε αρκετά διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, η δημοσκόπηση της GPO παράγει κάποια πρώτα πολιτικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Διονύσης Νασιόπουλος στην ανάλυσή του για «Τα Νέα», ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είχε ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίσει να ξεδιπλώνει την προεκλογική καμπάνια του, καταγράφει καλύτερη εικόνα και στην προοπτική που μπορεί να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα από αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, ενώ ο κ. Παπανδρέου που μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μετριέται δημοσκοπικά, προκαλεί κάποιες διχογνωμίες ως προς την αναγκαιότητα της υποψηφιότητάς του, τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο σύνολο του πιθανού εκλογικού σώματος. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε φιναλίστ στις εσωκομματικές κάλπες του 2017, γίνεται εξίσου σαφές από την ίδια δημοσκόπηση ότι διατηρεί μια εδραιωμένη εκλογική βάση.

Οι αρνητικές γνώμες

Από τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης φαίνεται και ένα πρόβλημα της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ και πρώην Πρωθυπουργός, συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές (ή μάλλον αρνητικές) γνώμες μεταξύ των υποψηφίων – φτάνει το 51,8% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν (έναντι 47% θετικών).

Στον αντίποδα, ο κ. Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (78,8%) και παράλληλα τις λιγότερες αρνητικές (μόλις 18,5%) —ακόμα καλύτερα είναι τα ποσοστά του μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει 77,3% θετικές γνώμες και 22,4% αρνητικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...