291
Χιλιάδες κόσμου παρακολουθησαν τη νεκρική πομπή το βράδυ της Παρασκευής | Agencja Gazeta/Jan Rusek via REUTERS

Η Πολωνία αποχαιρέτησε τον χαρισματικό δήμαρχο του Γκντανσκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 15:45
Χιλιάδες κόσμου παρακολουθησαν τη νεκρική πομπή το βράδυ της Παρασκευής
| Agencja Gazeta/Jan Rusek via REUTERS

Η Πολωνία αποχαιρέτησε τον χαρισματικό δήμαρχο του Γκντανσκ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 15:45

Με πολλά και αναπάντητα ερωτήματα και το σοκ από μια δολοφονία μπροστά σε εκατοντάδες μάτια, η Πολωνία αποχαιρέτησε σήμερα τον Πάβελ Αντάμοβιτς, τον δήμαρχο του Γκντανσκ που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι ενός νεαρού.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, δεκάδες χιλιάδες πολίτες πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς, η σορός του οποίου είχε τοποθετηθεί στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου.

Η κηδεία έγινε στη Βασιλική της Θεοτόκου, στον μεγαλύτερο ναό από τούβλα στην Ευρώπη. Παρά την παρουσία του προέδρου Αντρέι Ντούντα και πολλών αξιωματούχων, δεν προβλεπόταν καμία ομιλία ή πολιτικές εκδηλώσεις.

Ο 53χρονος Αντάμοβιτς ήταν για 20 χρόνια δήμαρχος του Γκντανσκ, της πόλης που γέννησε το κίνημα της Αλληλεγγύης. Ηταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των πολιτών: στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2018, απέσπασε  σχεδόν το 65% των ψήφων.

Ο δήμαρχος πέθανε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε το προηγούμενο βράδυ μετά την επίθεση. Ο δράστης, που έχει συλληφθεί, θεωρείται άτομο με ψυχικά προβλήματα. Μαχαίρωσε τον Αντάμοβιτς γιατί τον θεωρούσε έμμεσα υπεύθυνο για τον μακροχρόνιο εγκλεισμό του στη φυλακή.

Ωστόσο για πολλούς Πολωνούς, ο πραγματικός υπεύθυνος για τον θάνατο του Αντάμοβιτς δεν είναι ο εγκληματίας, αλλά η ρητορική μίσους που πολώνει την πολιτική και την κοινωνία της Πολωνίας.

Η έντονη μόνιμη εχθρότητα μεταξύ του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και της κεντρώας αντιπολίτευσης υπό την Πλατφόρμα των Πολιτών PO έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια τη δημόσια συζήτηση στην Πολωνία σε ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών και απειλών που επεκτείνονται και στο Διαδίκτυο.

Μόνο μετά τον θάνατο του Αντάμοβιτς η αστυνομία συνέλαβε χρήστες του Διαδικτύου που απειλούσαν με θάνατο άλλους πολιτικούς, κυρίως φιλελεύθερους.

Τα ΜΜΕ επικαλούνται μάλιστα ομοιότητες μεταξύ του εγκλήματος στο Γκντανσκ και της δολοφονίας το 1922 από φανατικό εθνικιστή του Γκάμπριελ Ναρούτοβιτς, του πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...