527
Θεατρικός αλλά απόλυτος. Η φωνή και η παρουσία του Τζον Μπέρκοου επιβάλλουν την τάξη σε ένα σπαρασσόμενο κοινοβούλιο | Reuters TV via REUTERS

Βουλή των Κοινοτήτων: O απολαυστικός κ. Τζον Μπέρκοου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 09:24
Θεατρικός αλλά απόλυτος. Η φωνή και η παρουσία του Τζον Μπέρκοου επιβάλλουν την τάξη σε ένα σπαρασσόμενο κοινοβούλιο
|Reuters TV via REUTERS

Βουλή των Κοινοτήτων: O απολαυστικός κ. Τζον Μπέρκοου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2019, 09:24

Η φωνή του Τζον Μπέρκοου δονεί συχνά πυκνά στο βρετανικό κοινοβούλιο -τις τελευταίες ημέρες ίσως ακόμα δυνατότερα- μια που είναι αυτός που έχει επωμιστεί τον ρόλο του «διαιτητή» στις παραδοσιακά θορυβώδεις συνεδριάσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων είναι το πρόσωπο που ξεχωρίζει στην οθόνη μας και έχει κερδίσει τη συμπάθεια των Ευρωπαίων, που χαίρονται να τον ακούν να επαναφέρει στην τάξη τους σπαρασσόμενους λόγω Brexit βουλευτές.

«Σε ολόκληρο το νησί, κανείς δεν μπορεί να φωνάξει “order, order” (πιο ωραία από τον Μπέρκοου», γράφει χαρακτηριστικά η ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant. Οι Γάλλοι τον ανακήρυξαν «Ευρωπαίο της Εβδομάδας», ενώ οι Βέλγοι τον θεωρούν «ανυπόφορο αλλά αναντικατάστατο».

Ο Τζον Μπέρκοου επί τω έργω. Πηγή: Βρετανικό Κοινοβούλιο

Θραύση κάνουν, στα κοινωνικά δίκτυα, τα βίντεο με τον 56χρονο Μπέρκοου όπου προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Μερικές φορές, οι θεατές ξεχνιούνται ότι παρακολουθούν συνεδριάσεις του κοινοβουλίου και όχι… Μόντι Πάιθον. «Ουρλιάζετε στην αίθουσα, ησυχάστε», «ηρεμήστε, κάντε γιόγκα, θα σας βοηθήσει», «Ηρεμήστε. Αν πρέπει να πάρετε κάποιο φάρμακο, πάρτε το», «Φερθείτε σαν ενήλικας και αν δεν μπορείτε, φύγετε από την αίθουσα, θα τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», είναι μερικά ενδεικτικά σχόλια του προέδρου προς τους βουλευτές με το θεατρικό του ύφος.

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Τζον Μπέρκοου

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι κοντεύουν να τον… ερωτευθούν, οι Τόρις ψάχνουν τρόπο να τον διώξουν γιατί θεωρούν ότι βοηθά τους αντιπάλους τους. Βουλευτές και υπουργοί υπενθυμίζουν ότι η Μέι μπορεί να μην τον προτείνει για τιμητική προαγωγή στη Βουλή των Λόρδων, όταν τελειώσει η προεδρική του θητεία. Στη Βρετανία, όλοι οι πρόεδροι του κοινοβουλίου προάγονται τιμητικά, με την πρόταση του πρωθυπουργού και τη βούλα της βασίλισσας στη Βουλή των Λόρδων, όπου παραμένουν εφ’όρου ζωής. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 230 χρόνια, που ένας πρόεδρος δεν παίρνει προαγωγή.

Ο Τζον Μπέρκοου, που βρίσκεται στη θέση του προέδρου από το 2009, δεν έχει κρύψει ότι ψήφισε κατά του Brexit. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που δεν τον θέλουν οι Συντηρητικοί. Τον κατηγορούν ότι είναι προκατειλημμένος κατά του κόμματός τους και ότι επιτρέπει να γίνονται ψηφοφορίες κατά παράβαση των κανονισμών, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τερέζα Μέι.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν τη Μέι να μην τον προτείνει για τη Βουλή των Λόρδων: «Εχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε αυτόν τον καιρό».

Οι επικριτές του πάντως, γνωρίζουν ότι ο ίδιος δεν θα πτοείται και ιδιαίτερα από τις φήμες εναντίον του, καθώς είναι γνωστό ότι λατρεύει τη δημοσιότητα. Σχολιάζοντας αντίστοιχα παράπονα παλαιότερα, είχε δηλώσει: «Προσπαθώ να κάνω το σωστό και να πάρω σωστές αποφάσεις. Αυτό έχω προσπαθήσει να κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω».

Ο Μπέρκοου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής των Συντηρητικών, αλλά γρήγορα έφυγε από το κόμμα και άλλαξε ιδεολογική κατεύθυνση. Λέγεται μάλιστα, ότι ήταν έτοιμος να προσχωρήσει στους Εργατικούς. Πριν γίνει πρόεδρος του παλαιότερου κοινοβουλίου στον πλανήτη, αρκετοί Συντηρητικοί τον πολέμησαν, αλλά κατάφερε να εκλεγεί με τις ψήφους όλων των κομμάτων. Είναι μάλιστα, ο μοναδικός πρόεδρος που έχει εκλεγεί στο πόστο αυτό τρεις συνεχόμενες φορές μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε συζητήσεις με φίλους του πάντως, έχει πει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...