406
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει ότι η Ρωσία διέπραξε γενοκτονία στην Ουκρανία και συνεχίζει να εξοπλίζει τον Ζελένσκι | REUTERS/Leah Millis

Η Ουκρανία και ο υγιής ρεαλισμός του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 06:45
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει ότι η Ρωσία διέπραξε γενοκτονία στην Ουκρανία και συνεχίζει να εξοπλίζει τον Ζελένσκι
|REUTERS/Leah Millis

Η Ουκρανία και ο υγιής ρεαλισμός του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2022, 06:45

Την εκτίμηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασκεί «ωμή, ρεαλιστική εξωτερική πολιτική» εξοπλίζοντας την Ουκρανία εξέφρασε με κείμενό του ο Μάσιμο Γκάτζι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη. Ο Λευκός Οίκος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς «σαν ρωσικό μυθιστόρημα» και ότι «ο Πούτιν δεν σκοπεύει να συνθηκολογήσει».

Από αυτήν την εκτίμηση εκπηγάζει η πολιτική του προέδρου Μπάιντεν: «Τα λόγια του δεν είναι γκάφες», έγραψε ο Γκάτζι, «είναι πολιτική ουσία, και όταν μιλάει για γενοκτονία που διαπράττει ο Πούτιν είναι σαφές ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει πίσω».

Αφού η διπλωματική επιλογή βγήκε από τη μέση, ο Μπάιντεν «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία διπλά: και στέλνοντας νέες παρτίδες όπλων και, αργότερα, εκπαιδευτές να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό ο οποίος, μελλοντικώς, θα μπορούσε να λάβει δυτικά αεροσκάφη και τανκς». Αν η Ευρώπη κουράστηκε, δεν κουράστηκε ο Μπάιντεν έγραψε ο Ιταλός: «Παραμένει αποφασισμένος». Γιατί όμως;

«Επειδή λαμβάνει τις πιο θετικές κρίσεις για τη διαχείριση του πολέμου, συν ότι μετράνε για αυτόν οι δημοκρατικές αξίες». Οι Ρώσοι τα γνωρίζουν αυτά, φοβούνται, για αυτό και απειλούν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο ανταποκριτής μετέδωσε ότι όχι μόνο το Κίεβο λαμβάνει τα περισσότερα από τα υλικά που ζήτησε, αλλά τα λαμβάνει ταχύτατα, σε χρόνο ρεκόρ. «Το δείχνουν τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης». Αν δεν παίρνει τώρα τανκς και αεροπλάνα ο Ζελένσκι, αυτό οφείλεται στο ότι προέχει η αντιμετώπιση της νέας ρωσικής επίθεσης. Οι Ουκρανοί παίρνουν σοβιετικό οπλισμό, που τον γνωρίζουν. Τα δυτικά όπλα θα τα λάβουν εν συνεχεία. Αποτιμώμενη σε χρήμα, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανέρχεται ήδη σε 3 δισ. δολάρια.

Το Πεντάγωνο θα στείλει αμερικανικά οπλικά συστήματα (ελικόπτερα και τανκς) μόλις εξαντληθεί το σοβιετικό στοκ. Και μακροπρόθεσμα θα στρέψει την προσοχή του στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού. Προσώρας, οι ρουκέτες και τα drones «είναι ικανά να χτυπήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη».

Οι σφαγές έκαψαν τη διπλωματία

Οσον αφορά το τέλος της διπλωματίας, ο Γκάτζι έδωσε την εξήγηση ότι επήλθε αμέσως μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τον Βορρά της Ουκρανίας και μόλις «αποδείχθηκαν οι σφαγές των αμάχων». Αυτές είναι που «κατέστησαν αδύνατη κάθε συνομιλία για ειρήνευση». Τα γκάλοπ δεν δείχνουν συναίνεση στις κινήσεις του Μπάιντεν (παρά σε ποσοστό 40%), όμως «στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Αμερικανοί θέλουν τις ΗΠΑ στο πλευρό της Ουκρανίας, να εξοπλίζουν το Κίεβο, χωρίς άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση».

Ο Γκάτζι έγραψε ότι ο Μπάιντεν πήρε «τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς» με το μέρους του, «αυτούς που αποστασιοποιούνται από τον Τραμπ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...