456
| shutterstock

Ο Τραμπ έβαλε στο μάτι και την «ουδερότητα του Internet»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 14:24

Ο Τραμπ έβαλε στο μάτι και την «ουδερότητα του Internet»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 14:24

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των ΗΠΑ για τις Επικοινωνίες (FCC) ψήφισε υπέρ της αλλαγής του νόμου που υποχρέωνε ως σήμερα τους παρόχους (ISP) να αντιμετωπίζουν την κίνηση δεδομένων στο Διαδίκτυο με ισονομία. Ο νόμος, που από το 2015 προστατεύει την ελεύθερη επικοινωνία στο Internet κινδυνεύει, σύμφωνα με το BBC, να καταργηθεί. Αν η -μη δεσμευτική- απόφαση της Επιτροπής γίνει αποδεκτή από το Κογκρέσο αυτό θα σημάνει το τέλος της «ουδετερότητας του Internet».

Γερουσιαστές του Δημοκρατικού  Κόμματος έκαναν έκκληση στον «λαό του Web» να πάρει θέση στο ζήτημα. Ο διορισμένος από τον Τραμπ επικεφαλής της Επιτροπής, Ατζιτ Πάι, δήλωσε ότι οι κανόνες που σήμερα ισχύουν «κάνουν κακό στην οικονομία και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις». Αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν συμφωνούν, μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της ουδετερότητας του Δικτύου έφτασαν τις προηγούμενες εβδομάδες στην ιστοσελίδα της Επιτροπής. O γνωστός κωμικός Τζον Ολιβερ κάλεσε και αυτός τους Αμερικανούς να κινητοποιηθούν.

Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι από τη στιγμή που θα εξαλειφθεί η υποχρέωση των παρόχων να εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση και ροή δεδομένων επί τη βάσει ίδιων κανόνων σε όλους, οι πάροχοι θα αρχίσουν να περιορίζουν ή θέτουν εμπόδια σε απλούς χρήστες εξασφαλίζοντας ταχύτερες «οδούς» σε εκείνους που πληρώνουν τα περισσότερα: στις επιχειρήσεις που επείγονται να φτάσουν στους πελάτες τους. Μεγάλοι πάροχοι στις ΗΠΑ ήδη δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ελεύθερη ροή των δεδομένων. Οχι όμως όλοι, καθώς αρκετοί (Comcast, Verizon, AT&T) ζητούν τη κατάργηση του νόμου. Aπό την άλλη πλευρά Facebook και Alphabet (Google) δεν θέλουν αλλάξει το ισχύον καθεστώς.

Η ουδετερότητα του Web δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα αλλά αγγίζει την ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν χωρίς εμπόδια τι θέλουν να κάνουν ή να δουν στον Παγκόσμιο Ιστό. Για παράδειγμα μεταξύ δύο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που προφέρουν την ίδια online υπηρεσία ο πάροχος μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την ταχύτητα της μίας ή της άλλης ανάλογα με το πόσα καθεμία πληρώνει. Κατά συνέπεια το προϊόν -μία ταινία, ή μία μηχανή αναζήτησης- καταλήγει στον χρήστη με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική ποιότητα. Ακόμα χειρότερα ο ίδιος ο πάροχος μπορεί να ανήκει σε έναν ευρύτερο όμιλο με οικονομικά ενδιαφέροντα που επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Αν ο νόμος αλλάξει η εταιρία θα μπορεί να «καθυστερεί» τη σύνδεση του ανταγωνιστή ή των χρηστών προς όφελος των συγγενών επιχειρήσεων.

«Το ελεύθερο Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε βρίσκεται σε κίνδυνο», έγραψαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές. «Οι κανόνες που θεσπίστηκαν το 2015 προστατεύουν την ελεύθερη, αποκεντρωμένη και ισόνομη  πρόσβαση στο Internet χωρίς διακρίσεις στο περιεχόμενο»προσθέτουν.

Η αρχή που σήμερα ισχύει είναι ότι οι χρήστες ελέγχουν αυτό που ανεβαίνει στο Web και όχι ο πάροχος. «Η πρόταση θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε ταινίες, ακούνε μουσική, εργάζονται στο σπίτι, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και κάνουν εργασίες» καταλήγει η ανακοίνωση των Δημοκρατικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...