207
Η Ντέλια Βελκουλέσκου σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Η Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει, ο Πίτερ Ντόλμαν έρχεται στην αποστολή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 07:36
Η Ντέλια Βελκουλέσκου σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η Ντέλια Βελκουλέσκου φεύγει, ο Πίτερ Ντόλμαν έρχεται στην αποστολή του ΔΝΤ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 07:36

Η Ντέλια Βελκουλέσκου πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα μετά από θητεία τριών ετών.

Την θέση της πρόκειται να καταλάβει ο αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ένα από τα ιδιαίτερα έμπειρα και μετριοπαθή στελέχη  του Ταμείου.

Ο Ντόλμαν μέχρι πέρυσι ήταν ο επικεφαλής της αποστολής στη Λευκορωσία, ενώ έχει εργαστεί στα προγράμματα της Ισλανδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η πρόθεση της ρουμάνας οικονομολόγου να μετακινηθεί από την Ελλάδα είχε εκφραστεί από καιρό. Σε αυτό βάρυνε η απόσταση της Ελλάδας από την κατοικία της στις ΗΠΑ και το ότι είναι μητέρα τριών παιδιών.

Η 43χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου έδινε την εντύπωση μιας ανυποχώρητης και σκληρής διαπραγματεύτριας ενώ η θητεία της στην Αθήνα κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν.

Στην Ελλάδα ερχόταν ήδη από τις ημέρες του πρώτου μνημονίου, τον Απρίλιο του 2010, ως μέλος των τεχνικών κλιμακίων υπό τον Πολ Τόμσεν.

Κατά την θητεία της στην Κύπρο, από το 2013, όταν έφτασε μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τα capital controls στο νησί, ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κυπριακής κυβέρνησης.

Oπως είχε διαρρεύσει στον κυπριακό Τύπο, ακόμα και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εγκατέλειψε οργισμένος μια συνάντηση μαζί της λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων που έθετε. Ο κυπριακός Τύπος ήταν και αυτός που της απέδωσε το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...