437
Μέρκελ και Πούτιν το 2007 σε μια σύνοδο των G8. Η σχέση τους ήταν πάντα καλή | EPA/Michael Urban POOL

Η Μέρκελ «ξεπλένοντας» τον Πούτιν: Πρέπει να θεωρείται σοβαρός εταίρος διαλόγου

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:20
Μέρκελ και Πούτιν το 2007 σε μια σύνοδο των G8. Η σχέση τους ήταν πάντα καλή
|EPA/Michael Urban POOL

Η Μέρκελ «ξεπλένοντας» τον Πούτιν: Πρέπει να θεωρείται σοβαρός εταίρος διαλόγου

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 13:20

Υστερα από εβδομάδες αφωνίας εν μέσω διεθνούς κρίσης και ενώ οι ευθύνες της για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας –αν όχι της Ευρώπης όλης– από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι τεράστιες, η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Για να πει τι; Οτι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν!

«Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του», προειδοποίησε η Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά πολιτικής ευφυΐας.

Μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ, η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αποχώρησε από την εξουσία πέρυσι, ύστερα από 16 χρόνια στην καγκελαρία, τόνισε ότι ο ρώσος πρόεδρος πρέπει να θεωρείται σοβαρός εταίρος διαλόγου και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η μεταπολεμική περίοδος –δηλαδή το «μετά» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πρέπει να πάρει κανείς στα σοβαρά τα λόγια του. Το να μην απορρίπτουμε τα λόγια του ως μπλόφα, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε σοβαρά, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά ένδειξη πολιτικής ευφυΐας – μια πολιτική ευφυΐα που βοηθά να δημιουργηθούν περιθώρια ελιγμού», δήλωσε η πρώην καγκελάριος, η οποία είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας της και δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό της –άλλωστε ο Πούτιν ήξερε γερμανικά και η ίδια ως Ανατολικογερμανίδα γοητευόταν από ό,τι είχε σχέση με τη Μόσχα.

Το πολιτικό timing είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό: Ολα αυτά τα είπε η Μέρκελ ενώ το Κρεμλίνο έχει στήσει τα «δημοψηφίσματα» στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και ενώ ο ίδιος ο Πούτιν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την προσάρτησή τους!

Κατά τα άλλα, αναφερόμενη στον Χέλμουτ Κολ, η Μέρκελ έκανε λόγο για έναν πολιτικό ο οποίος γνώριζε καλά πόσο απαραίτητες ήταν μερικές φορές οι παρακάμψεις, χωρίς ωστόσο να χάνει ποτέ τον στόχο, και ως παράδειγμα έφερε την ομιλία τού τότε καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας στο επίσημο δείπνο κατά την ιστορική επίσκεψη του ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Ερικ Χόνεκερ, το 1987, στη Βόννη.

«Ηταν μια μεγάλη στιγμή πολιτικής τέχνης», σημείωσε, με το βλέμμα στην ομιλία Κολ, περί «συνείδησης ενότητας του έθνους», αλλά και παραδοχής των «διαφορετικών απόψεων σε θεμελιώδη ζητήματα». Ο Χέλμουτ Κολ «δεν προσέβαλε προσωπικά τον Έρικ Χόνεκερ, αλλά τήρησε τις αρχές του, με στόχο την ενότητα της Γερμανίας», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα ο Κολ (μέντορά της σημειωτέον) θα έκανε το παν προκειμένου να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς όμως να χάνει από την προσοχή του την «επόμενη μέρα», ενώ θα έκανε αυτό που φαίνεται αδιανόητο, θα σκεφτόταν τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία στο μέλλον. Χωρίς να ξεκαθαρίζει αν εννοεί τη Ρωσία ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ τον Πούτιν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News