460
H Google βιάστηκε να παρουσιάσει το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης Bard και έχασε 100 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο | REUTERS/Andrew Kelly/File Photo/File Photo

Η μάχη της Tεχνητής Nοημοσύνης δεν είναι αναίμακτη (σε δισ.)

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 20:09
H Google βιάστηκε να παρουσιάσει το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης Bard και έχασε 100 δισ. δολάρια στο χρηματιστήριο
|REUTERS/Andrew Kelly/File Photo/File Photo

Η μάχη της Tεχνητής Nοημοσύνης δεν είναι αναίμακτη (σε δισ.)

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2023, 20:09

Οι τεχνολογικοί γίγαντες επανασχεδιάζουν τις μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ): η Microsoft λανσάρει το νέο Bing με το ChatGpt, ενώ η Alphabet (Google) δοκιμάζει τις δυνατότητες του Bard. Πρόκειται για αδυσώπητο ανταγωνισμό όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο, ο οποίος μεταφράζεται σε χορό δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός και, κυρίως, εντός χρηματιστηρίων.

Η… αστρονομική γκάφα του CEO

Η Google μάλλον βιάστηκε να παρουσιάσει το Bard, το οποίο απεδείχθη αδιάβαστο σε ένα ζήτημα αστρονομίας, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής της Alphabet στο χρηματιστήριο (-9%). Την ίδια ώρα ο μέγας ανταγωνιστής, η Microsoft, τσιμπούσε ένα +3% «αέρα» στα πανιά της. Το ποσό που έχασε η Alphabet-Google εκτιμήθηκε σε 100 δισ. δολάρια…

Αν και η Google εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο ζήτημα της ΤΝ, ο διευθύνων σύμβουλός της Σουντάρ Πιχάι έκανε το λάθος να επιδείξει τις δυνατότητες του εργαλείου του ρωτώντας το τι θα μπορούσε να πει στο εννιάχρονο παιδί του για τις νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Το Bard έδωσε λανθασμένη απάντηση, μάλιστα το διέψευσαν δημοσίως (μέσω Twitter) αμερικανοί αστροφυσικοί. Και ακολούθησε η προαναφερθείσα και τόσο οδυνηρή για τον Πιχάι και τους εργοδότες του τραμπάλα στο χρηματιστήριο.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο εν λόγω διευθύνων σύμβουλος, ερωτηθείς για την επιτυχία του ανταγωνιστικού εργαλείου ChatGpt της Open AI, ικανού να επικοινωνεί με τον άνθρωπο και να γράφει ακόμη και στίχους τραγουδιών, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του δεν μπορεί να αντέξει τα λάθη. Τώρα όχι μόνο πρέπει να τα αντέξει, αλλά και να απορροφήσει την απίστευτη ζημία που έγινε με το «καλημέρα» του εργαλείου ΤΝ Bard.

Εικάζεται ότι το Bard θα δοκιμαστεί ξανά στο εργαστήριο για αρκετόν καιρό προτού κριθεί ικανό να παρουσιαστεί ως άμεσα διαθέσιμο εργαλείο. Μάλιστα η ίδια η Google εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούσα: «Αυτό το σφάλμα υπογραμμίζει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας δοκιμών, την οποία ξεκινήσαμε αυτήν την εβδομάδα με το πρόγραμμα Trusted Tester. Θα κάνουμε τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι απαντήσεις του Bard πληρούν τα στάνταρ υψηλού επιπέδου ποιότητας πληροφοριών και ασφάλειας».

Bing… bang από τη Microsoft

Την ίδια ώρα η Microsoft παρουσίασε τη νέα έκδοση του Bing, της μηχανής αναζήτησής της, στην οποία θα ενσωματωθεί με το «θαυματουργό» και στιχοπλόκο ChatGPT. Ο Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, δήλωσε αμέσως τις προθέσεις της εταιρείας: «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τις μηχανές αναζήτησης» είπε. Το ChatGPT θα επιτρέψει στους χρήστες του Bing να ρωτούν τα πάντα: από το πώς θα γράψουν ένα κείμενο μέχρι το πώς θα ταξιδέψουν. Ετσι το πρόγραμμα αναζήτησης της Microsoft, το Edge, θα επανασχεδιαστεί πλήρως σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η Microsoft έχει ήδη επενδύσει 11 δισ. δολάρια στην OpenAI, παραγωγό εταιρεία του ChatGPT, ενώ συνολικά από το 2013 μέχρι  σήμερα η Google και η Microsoft έχουν επενδύσει σε δεκάδες startups που ασχολούνται με την ΤΝ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...