628
Μέλη της πολιτοφυλακής Λεγεώνα Απελευθέρωσης της Ρωσίας, που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά κάνουν και επιδρομές δολιοφθοράς εντός της Ρωσίας | Free Russia Legion

Η Λεγεώνα Απελευθέρωσης της Ρωσίας δεσμεύεται να ρίξει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 15:19
Μέλη της πολιτοφυλακής Λεγεώνα Απελευθέρωσης της Ρωσίας, που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά κάνουν και επιδρομές δολιοφθοράς εντός της Ρωσίας
|Free Russia Legion

Η Λεγεώνα Απελευθέρωσης της Ρωσίας δεσμεύεται να ρίξει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 15:19

«Καίσαρ» είναι το πολεμικό ψευδώνυμο ενός ρώσου στρατιώτη που μάχεται στο πλευρό της Ουκρανίας μαζί με τη Λεγεώνα Απελευθέρωσης της Ρωσίας, μια πολιτοφυλακή Ρώσων, απώτερος στόχος της οποίας είναι η ανατροπή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρώην προπονητής γυμναστικής από την Αγία Πετρούπολη και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Καίσαρ είναι προετοιμασμένος για έναν μακρύ αγώνα, που πιθανότατα θα επεκταθεί πολύ πέρα από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. «Αν παραμείνω ζωντανός, θα επιστρέψω στην πατρίδα μου με τα όπλα στα χέρια για να ανατρέψω το καθεστώς του Πούτιν» αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Ο μειλίχιος Καίσαρ δεν είναι ματαιόδοξος – το σχέδιό του είναι μακροπρόθεσμο, ενώ το βαρύ χέρι του Πούτιν στη νομή της ρωσικής εξουσίας δεν τον αποθαρρύνει. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για να προστατεύσει τους συγγενείς του, αν και το πραγματικό του όνομα είναι γνωστό στις ρωσικές αρχές και έχει ήδη διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς να αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες για επιθέσεις, αναφέρει ότι διαθέτει δίκτυο σαμποτέρ σε όλη τη Ρωσία.

Η Λεγεώνα της Ελεύθερης Ρωσίας (FRL ) είναι μία από τις τρεις ρωσικές πολιτοφυλακές εναντίον του Κρεμλίνου που πολεμούν για την Ουκρανία. Μια άλλη είναι το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα (RVC), ο ηγέτης του οποίου, Ντένις Καπούστιν, αποκαλείται από τις γερμανικές αρχές «ένας από τους σημαντικότερους νεοναζί ακτιβιστές» στην Ευρώπη. Η πολιτοφυλακή του συχνά προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος των μελών της.

Παρότι αρκετά μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αισθάνονται άβολα με τη σύνδεση μεταξύ της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, HUR, και του RVC, λόγω των νεοναζιστικών ριζών της πολιτοφυλακής, δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο παράπονο για το FRL του Καίσαρα, που είναι μια ευρύτερη ένοπλη ομάδα.

Οι δυο αυτές πολιτοφυλακές, μαζί με μια τρίτη –το νεότευκτο Τάγμα Σιβηρίας–, μπήκαν στα ειδησεογραφικά ραντάρ τον περασμένο μήνα, όταν ξεκίνησαν τις μεγαλύτερες διασυνοριακές επιδρομές τους γύρω από το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ, παραμένοντας στο ρωσικό έδαφος και πολεμώντας για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Το FRL ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις επιδρομές στο Κουρσκ – τις μεγαλύτερες της εν λόγω καμπάνιας.

Καμία από τις αντικαθεστωτικές ρωσικές πολιτοφυλακές δεν ανακοινώνει τον πραγματικό αριθμό των ανδρών που πολεμούν υπό τις οδηγίες τους, για λόγους μυστικότητας εν καιρώ πολέμου. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους ουκρανικούς στρατιωτικούς κανόνες που διέπουν τις απόρρητες πληροφορίες. Ο ανώτατος διοικητής του FRL είναι Ουκρανός στις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ ο Καίσαρ αναλαμβάνει τη διοίκηση όταν η ομάδα πραγματοποιεί επιδρομές στη Ρωσία.

Στόχος του αντιφρονούντα μαχητή είναι η σταδιακή «απελευθέρωση» εδαφών ρωσικών περιοχών, η εγκατάσταση τοπικών κυβερνήσεων, η δημιουργία κινήματος εξέγερσης και, τελικά, η κατάκτηση της Μόσχας. Την αποτυχία της Ομάδας Βάγκνερ το περυσινό καλοκαίρι να προελάσει στην πρωτεύουσα την αποδίδει στη βιασύνη του ιδρυτή της Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η FRL, λέει, είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της και πηγαίνει βήμα-βήμα προς την τελική επικράτηση.

Σύμφωνα με τον Καίσαρα, ο οποίος δηλώνει πολιτικά ακροδεξιός αλλά σε καμία περίπτωση νεοναζί, η πολιτοφυλακή του ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, από μερικές δεκάδες αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης εισβολής, που αυτομόλησαν. Η ομάδα του είναι πολύ προσεκτική στη στρατολόγηση αποστατών από τη Ρωσία και οι νεοσύλλεκτοι είναι Ρώσοι που ζουν στην Ουκρανία και ομογενείς από Ευρώπη και Αμερική.

Η βασική εστίαση του FRL είναι στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπου πραγματοποιεί καταδρομικές επιθέσεις σκοτώνοντας ρώσους στρατιώτες και καταστρέφοντας οχήματα και στρατώνες. Αυτές οι αστραπιαίες επιδρομές έχουν στρέψει πάνω του την οργή των ρωσικών αρχών: ο στρατός καταδιώκει λυσσαλέα τα μέλη του, στοχοποιώντας τις βάσεις τους με πυραύλους και drones, ενώ οι οικογένειές τους παρενοχλούνται σε μόνιμη βάση από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση των μελών της πολιτοφυλακής του Καίσαρα είναι η «ειρηνική αντίσταση» στο Κρεμλίνο. Πιστεύει ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπως αυτό του Πούτιν δεν θα ανατραπεί από μια μη βίαιη αντιπολίτευση. Κρίνει ότι μόνο ο ανταρτοπόλεμος του FRL μπορεί κάποια στιγμή να ανατρέψει το αυταρχικό κράτος του ρώσου προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...