599
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλει κατά ρωσικών θέσεων στην Ζαπορίζια | EPA/YAKIV LIASHENKO

Πεντάγωνο: Εντός ημερών όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 15:15
Το ουκρανικό πυροβολικό βάλει κατά ρωσικών θέσεων στην Ζαπορίζια
|EPA/YAKIV LIASHENKO

Πεντάγωνο: Εντός ημερών όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2024, 15:15

Το Σάββατο, μετά από μήνες καθυστέρησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε το νομοσχέδιο ύψους 61 δισ. δολαρίων για την βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του Σώματος, Μάικ Τζόνσον, ο οποίος προχώρησε στην ψηφοφορία, αφού έλαβε την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά: «Κάναμε τη δουλειά μας εδώ και νομίζω ότι η Ιστορία θα είναι με το μέρος μας».

Τι περιλαμβάνει αυτό το νέο πακέτο βοήθειας;

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, η συνολική χρηματοδότηση των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει περίπου 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, ενώ μέρος της προορίζεται για την αναπλήρωση αμερικανικών πυρομαχικών.

Για το Ισραήλ, προβλέπει 26 δισ. δολάρια, για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, οκτώ δισ. δολάρια και εννέα δισεκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Αϊτή, το Σουδάν και η Γάζα.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης την απαγόρευση, μέχρι τον Μάρτιο του 2025, της άμεσης χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες (Unrwa).

Από τα 60,7 δισεκατομμύρια που προορίζονται για το Κίεβο, τα 23 δισ. θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων τους, ανοίγοντας την πόρτα σε μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία.

Άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στην οποία το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμυντικούς εργολάβους των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ενισχύοντας τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.

Επίσης, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για να συνεχίσει τις βασικές της λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Το πακέτο περιλαμβάνει αρκετές προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ή τουλάχιστον ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν. Αυτές περιλαμβάνουν προτάσεις που επιτρέπουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα και τις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν φαιντανύλη, καθώς και νομοθεσία που απαιτεί από τον ιδιοκτήτη του κινεζικού TikTok να πουλήσει το μερίδιό του εντός ενός έτους διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Απομένει η έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, μία τυπική πλέον διαδικασία.

Αντιδράσεις Κιέβου και Μόσχας

Οπως ήταν φυσικό, οι Ουκρανοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την είδηση, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει, «ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, και στα δύο κόμματα και προσωπικά στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση που κρατά την Ιστορία στον σωστό δρόμο».

Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι έγιναν έξαλλοι εξαπολύοντας οργισμένες κατηγορίες εναντίον των Αμερικανών με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να εύχεται να γίνει «εμφύλιος πόλεμος» στις ΗΠΑ και τον Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει ότι το νέο πακέτο «θα καταστρέψει την Ουκρανία».

Πόσο γρήγορα μπορούν να στείλουν προμήθειες οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Το Πεντάγωνο θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες μόλις το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας εγκριθεί και στη Γερουσία και το υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο αποθηκευμένων όπλων και πυρομαχικών, τόσο στο έδαφός τους όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου, θα είναι σε θέση να στείλουν ορισμένα πυρομαχικά «σχεδόν αμέσως» στην Ουκρανία. Μεταξύ των όπλων που θα μπορούσαν να πάνε πολύ γρήγορα είναι τα βλήματα των 155 mm και μερικά συστήματα αεράμυνας.

«Θέλουμε να επισπεύσουμε την αποστολή βοήθειας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.

«Έχουμε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο ανεφοδιασμού, που μας επιτρέπει να μετακινούμε υλικό πολύ γρήγορα», είπε ο ίδιος. «Μπορούμε να τα στείλουμε εντός ημερών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...