439
Βασιλική Θάνου και Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου τον Σεπτέμβριο του 2015. | SOOC

Η Θάνου για πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν μέσω επικρίσεων

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 16:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/12/2018, 22:01
Βασιλική Θάνου και Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου τον Σεπτέμβριο του 2015.
|SOOC

Η Θάνου για πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν μέσω επικρίσεων

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 16:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/12/2018, 22:01

Οι δεσμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, φαίνεται να καταλήγουν σε μια ακόμη ασυνήθιστη τοποθέτηση σε κρατική θέση: η κυρία Θάνου εμφανίζεται να είναι η εκλεκτή του Μαξίμου για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θέση που ανοίγει από τις 23 Δεκεμβρίου.

Η είδηση αυτή έχει προκάλεσε πολύ γρήγορα την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυρία Θάνου άλλωστε δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση ανώτατης δικαστικού. Τούτο διότι αμέσως μετά την αποχώρηση από τον Αρειο Πάγο είχε σπεύσει να αναλάβει προϊστάμενη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, προκαλώντας αίσθηση. Η θέση ήταν άμισθη, αλλά καταδείκνυε την ιδιαίτερα καλή σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα η κυρία Θάνου προτείνεται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κατά πληροφορίες, τη σχετική πρόταση υπέβαλε με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στη συνέχεια θα τεθεί προς τελική έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυρία Θάνου διετέλεσε επίσης υπηρεσιακή πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015, στο μεσοδιάστημα δηλαδή των δύο κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Κυριτσάκη λήγει στις 23 Δεκεμβρίου.

Χατζηδάκης: Απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε  Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει την κυρία Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πρόκειται για μια προσπάθεια της «ευρισκόμενης σε αποδρομή κυβέρνησης να εξασφαλίσει στην κυρία Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή θητεία».

Όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης «η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της».

Αναλυτικά στη δήλωση του σημειώνει:

«Η ευρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κ. Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή -βάσει της σχετικής νομοθεσίας- θητεία. Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της. Μία έννοια που έχει ήδη πλήξει σοβαρότατα και συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση με πλήθος παρεμβάσεών της καθ’ όλη την θητεία της, όπως με τις τροποποιήσεις που έφερε στην Βουλή τον Ιανουάριο 2016 αλλά και σειρά άλλων επιλογών.

Δεν είναι τυχαίο που τόσο στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ (2018) για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το έργο της, όσο και στην τέταρτη αξιολόγηση του Ιουνίου 2018, εγείρεται τόσο εμφατικά το ζήτημα της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της Αρχής.

Η σημερινή επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει την κ. Θάνου για τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μία απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση που πλήττει άλλο έναν -σημαντικότατο- θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του καταναλωτή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...