881
Το τεραστίων διαστάσεων έργο ανήκει στον διάσημο σκωτσέζο γλύπτη, Αντι Σκοτ | Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Η ιστορία που έκανε τον Αγουέρο, άγαλμα

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2022, 16:31
Το τεραστίων διαστάσεων έργο ανήκει στον διάσημο σκωτσέζο γλύπτη, Αντι Σκοτ
|Martin Rickett/PA Images via Getty Images

Η ιστορία που έκανε τον Αγουέρο, άγαλμα

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2022, 16:31

Οι φιγούρες του Βενσάν Κομπανί και του Νταβίντ Σίλβα, δυο εμβληματικών ποδοσφαιριστών της σύγχρονης Μάντσεστερ Σίτι, υποδέχονται τους επισκέπτες του «Ετιχαντ» στην ανατολική πλευρά του γηπέδου από τον περασμένο Αύγουστο. Εμοιαζε ανιστόρητο, που από αυτό το υπαίθριο «μουσείο» απουσίαζε ο Σέχριο -«Κουν»- Αγουέρο. Ισως, ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε, ποτέ, τη γαλάζια φανέλα των «Πολιτών». Πρώτος σκόρερ στα χρονικά του συλλόγου, με 260 τέρματα, και ο ξένος με τα περισσότερα γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα (184). Κατακτητής 15 τροπαίων: πέντε της Πρέμιερ Λιγκ, ενός Κυπέλλου Αγγλίας, έξι Λιγκ Καπ και τριών Κομιούνιτι Σιλντ. Μα, πάνω απ’ όλα, το σύμβολο της αναγέννησης της Σίτι. Η προσωποποίηση της μετάλλαξης ενός club που επί δεκαετίες ζούσε στην αφάνεια, σε υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η παράλειψη ήταν εσκεμμένη. Η Σίτι περίμενε την πιο κατάλληλη στιγμή για να τιμήσει τον ήρωά της – και αυτή ήταν σήμερα. Σαν σήμερα, 13 Μαΐου, πριν από 10 χρόνια ο μικρόσωμος αργεντινός φορ έγινε ο «από μηχανής Θεός» που χάρισε στους «μπλε» του Μάντσεστερ τον πρώτο τους τίτλο πρωταθλήματος έπειτα από 44 χρόνια. Αυτόν που σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής για τον σύλλογο, ο οποίος μέχρι τότε μαράζωνε στη σκιά της μισητής συμπολίτισσας, Γιουνάιτεντ.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Αγουέρο, που απαθανατίζει τον πανηγυρισμό του εκείνο το ιστορικό μεσημέρι (ανεμίζοντας τη φανέλα του στο δεξί του χέρι), πραγματοποιήθηκαν με το πρώτο φως της μέρας, και παρουσιάστηκαν στους οπαδούς της ομάδας μέσω ενός video που «ανέβηκε» στα social media. Το τεραστίων διαστάσεων έργο ανήκει στον διάσημο σκωτσέζο γλύπτη, Αντι Σκοτ, δημιουργό και των αγαλμάτων του Κομπανί και του Σίλβα, ο οποίος χρησιμοποίησε χιλιάδες κομμάτια γαλβανισμένου ατσαλιού. Κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και μεταφέρθηκε στο Μάντσεστερ στις αρχές του μήνα.

«Είναι κάτι πολύ όμορφο για μένα, με συγκινεί. Σε αυτά τα δέκα χρόνια κατέκτησα πολλά τρόπαια και βοήθησα τη Σίτι να γίνει μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στον Κόσμο. Είμαι ευγνώμων στο κλαμπ που έφτιαξε αυτό το άγαλμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά μου στην ομάδα», πόσταρε ο Αγουέρο, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο υποχρεώθηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στην καρδιά.

Ηταν 13 Μαΐου του 2012, και στην Αγγλία παιζόταν η τελευταία αγωνιστική της σεζόν (2011-2012). Η Σίτι υποδεχόταν την ΚΠΡ και χρειαζόταν, οπωσδήποτε, τη νίκη για να κατακτήσει τον τίτλο με διαφορά τερμάτων από τη Γιουνάιτεντ, που λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει (1-0) τη Σάντερλαντ, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ. Η Σίτι προηγήθηκε στο 39ο λεπτό με γκολ του Σαμπαλέτα, όμως ο Σισέ ισοφάρισε για την ΚΠΡ στο 48’. Δώδεκα λεπτά αργότερα, ο Μακί έδωσε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Στο 91’.14’’ όλα έδειχναν χαμένα για τους «Πολίτες». Ακόμη κι όταν ο Εντιν Τζέκο ισοφάρισε, στο 92’, το γήπεδο παρέμενε «βουβό». Η ισοπαλία δεν ήταν αρκετή, και ο διαιτητής ήταν έτοιμος να σφυρίξει τη λήξη. Στην τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια συνέβη το «θαύμα».

Ο Αγουέρο ποζάρει μπροστά από το άγαλμα που αναπαριστά την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του

Ο Μπαλοτέλι βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή της ΚΠΡ με την μπάλα στο πόδια, περικυκλωμένος από αντιπάλους. Εχασε την ισορροπία του από τα μαρκαρίσματα, αλλά, πέφτοντας στο χορτάρι, κατάφερε να πασάρει στον αργεντινό συμπαίκτη του. Εκείνος έκανε μερικά βήματα και «πυροβόλησε». Σε δευτερόλεπτα, η κατάθλιψη των οπαδών της Σίτι μετατράπηκε σε ντελίριο ενθουσιασμού. Ο Μαρκ Χιούζ, που έχει αγωνιστεί στη Γιουνάιτεντ, την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν Μονάχου, την έχει περιγράψει ως «την πιο θορυβώδη στιγμή που έχει ζήσει ποδοσφαιρικό γήπεδο». Το χρονόμετρο έδειχνε 93′.20″.

Με αυτό το γκολ του Αγουέρο (που εκείνη τη σεζόν είχε πετύχει άλλα 29), η Σίτι πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια. Ηταν το γκολ που, όπως τόνισε ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην περσινή επέτειο, «ξανάκανε το club μεγάλο». Μέχρι τότε, ο σύλλογος είχε να υπερηφανεύεται για τον τίτλο του 1968, το Κύπελλο Αγγλίας του 1969 και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1970. Στα «μαύρα» χρόνια που ακολούθησαν, έως την εξαγορά της από τους Αραβες (2008), η Σίτι ακολούθησε έναν κατήφορο που την οδήγησε μέχρι τη Γ’ Κατηγορία της Αγγλίας.

Στην ιστορία έμεινε και η περιγραφή εκείνου του γκολ, από τον θρυλικό σπορτκάστερ του Sky Sports, Μάρτιν Τάιλερ. Μια κραυγή, «Αγουέροοοοοοοοο!», μια μεγάλη παύση, και ύστερα δέκα λέξεις: «Σας το ορκίζομαι, δεν θα δείτε ξανά κάτι τέτοιο, ποτέ!». Τον περασμένο Μάιο ο 76χρονος (συνταξιούχος, πλέον) Τάιλερ, που υπήρξε η φωνή του αγγλικού ποδοσφαίρου για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, επισκέφτηκε το «Ετιχαντ» για μια… αναπαράσταση. Φώναξε, ξανά, «Αγουέροοοοοοοοο!», ενώ ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας φορούσε το t-shirt με τη στάμπα «93’20”», το οποίο είχε ξεπουλήσει την επόμενη σεζόν και πωλείται ακόμη στις μπουτίκ του συλλόγου. Λίγες μέρες αργότερα, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Τάιλερ δώρισε στον Αγουέρο τις σημειώσεις του από την περιγραφή εκείνου του αγώνα.

Τα επόμενα χρόνια η Σίτι κατέκτησε άλλα τέσσερα πρωταθλήματα: ένα, ακόμη, με προπονητή τον Πελεγκρίνι, και τρία με τον Γκουαρντιόλα. Κανένα, όμως, δεν θα μείνει τόσο έντονα στη μνήμη των οπαδών της, όσο αυτό του 2012. Οπως κανείς άλλος από τους πανάκριβους «αστέρες» της στην εποχή των Αράβων δεν αγαπήθηκε όσο ο Αγουέρο, που τον Ιούνιο θα κλείσει τα 34.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...