302
Ο Ρεπουμπλικανός Ραντ Πολ κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει να φτάσει η βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο | Al Drago/Pool via REUTERS

«Στοπ» στα 40 δισ. δολάρια του Μπάιντεν στην Ουκρανία από έναν γερουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 16:22
Ο Ρεπουμπλικανός Ραντ Πολ κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει να φτάσει η βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο
|Al Drago/Pool via REUTERS

«Στοπ» στα 40 δισ. δολάρια του Μπάιντεν στην Ουκρανία από έναν γερουσιαστή

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 16:22

Ενας μόνο γερουσιαστής, από τους 100, μπλοκάρει το πακέτο εκτάκτου ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 40 δισ. δολαρίων, του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Ο Ραντ Πολ βάζει εμπόδια στην άμεση έγκριση του πακέτου, στο οποίο έχουν συμφωνήσει τα δύο αμερικανικά κόμματα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Η Γερουσία χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση, την Πέμπτη, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για έγκριση του πακέτου βοήθειας.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Κεντάκι, ο οποίος γενικά αντιτίθεται σε αμερικανικές δαπάνες για βοήθεια σε άλλες χώρες, ανέφερε ότι έχει δώσει όρκο στο σύνταγμα των ΗΠΑ και όχι σε ξένα έθνη. «Δεν μπορούμε να σώσουμε την Ουκρανία καταδικάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας, αλλά οι αντιρρήσεις του Πολ θα καθυστερήσουν την ψηφοφορία, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας (των Δημοκρατικών) στη Γερουσία, είπε ότι το πακέτο είναι έτοιμο να φύγει και η συντριπτική πλειοψηφία των γερουσιαστών και στα δύο κόμματα είναι υπέρ.

«Αν ο γερουσιαστής Πολ επιμείνει στις ριψοκίνδυνες απαιτήσεις του, το μόνο που θα καταφέρει είναι να καθυστερήσει μόνος του την βοήθεια που έχει απεγνωσμένα ανάγκη η Ουκρανία», είπε.

Ο Πολ, όμως, επιμένει ότι θα το ψηφίσει μόνο αν τοποθετηθεί κάποιος γενικός επιθεωρητής από τις ΗΠΑ, που θα ελέγχει πώς ξοδεύουν τα χρήματα οι Ουκρανοί.

Χωρίς τη δική του ψήφο, η Γερουσία πρέπει να ακολουθήσει μία μακρά διαδικασία για την έγκριση του πακέτου, την ώρα που το Κιέβο «καίγεται» για άμεση βοήθεια.

Ακόμα και ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, που φέρνει συνεχώς εμπόδια στις πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών, συμφώνησε αυτή τη φορά ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται άμεσα βοήθεια: «Η Ουκρανία δεν μας ζητά να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Μας ζητούν μόνο τους πόρους και τα μέσα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι σε αυτή την παρανοϊκή εισβολή. Και χρειάζονται αυτή τη βοήθεια τώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...