424
Ναρουχίτο και Μασακό, το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας: εδώ χαιρετούν τον λαό πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι | EPA/FRANCK ROBICHON

Η Ιαπωνία θα στέψει αυτοκράτειρα στον θρόνο της;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 07:45
Ναρουχίτο και Μασακό, το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας: εδώ χαιρετούν τον λαό πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι
|EPA/FRANCK ROBICHON

Η Ιαπωνία θα στέψει αυτοκράτειρα στον θρόνο της;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 07:45

Αν και στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου η πατριαρχική κουλτούρα είναι ακόμη πολύ ισχυρή, η επέκταση της αυτοκρατορικής διαδοχής και στις γυναίκες φαντάζει πλέον κάτι περισσότερο από δημοφιλής προοπτική, όπως πιστοποιούν και πρόσφατα γκάλοπ: δείχνει ότι θα είναι η αναγκαία και αναπότρεπτη εξέλιξη του θεσμού, ο ιστορικός μονόδρομος στον οποίο πρέπει να πορευτεί η ίδια η ιαπωνική βασιλική οικογένεια ώστε να διαιωνίσει τα προνόμιά της.

Κατ’ αρχάς, να πού βρίσκεται το πρόβλημα: στη λειψανδρία ιαπώνων πριγκίπων. Ο λεγόμενος «θρόνος των χρυσανθέμων» στέρεψε από αρσενικό αίμα, έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου (του 1947) ο οποίος θέλει να παραμένει αυστηρώς αρσενική υπόθεση το ύπατο αξίωμα που σκέπει κράτος και λαό ως σύμβολο της εθνικής ενότητας αλλά και της σιντοϊστικής πίστης.

Η Repubblica έγραψε ότι η Ιαπωνία είναι ώριμη πια και επιδιώκει αλλαγή αυτού του νόμου, καθώς μεταξύ των υποψηφίων αυτοκρατόρων ηλικίας κάτω των 40 ετών υπάρχει μόνο ένας, ο 14 ετών Χισαχίτο, ανεψιός του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, γιος του μικρού του αδελφού Φουμιχίτο. Ο μικρός πρίγκιπας, δηλαδή, είναι ο μοναδικός αρσενικός της γενιάς του.

Πρόκειται όντως για πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, άρτι διορισθέντων από την ιαπωνική κυβέρνηση. Τα μέλη της επιτροπής αυτής καλούνται να εξετάσουν πιθανές λύσεις και να υποβάλουν την πρότασή τους το προσεχές φθινόπωρο.

Το πιθανότερο είναι να προτείνουν για αντικαταστάτρια του Ναρουχίτο την κόρη του, την πριγκίπισσα Αϊκο, 19 τρυφερών Μαΐων (διπλανή φωτό / Wikipedia).

Οι πολίτες της Ιαπωνίας, χώρας με ιστορικό δυσανεξίας στις απότομες και βαθιές αλλαγές, δείχνουν πάντως ότι έχουν ξεπεράσει τα ταμπού, έτσι στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν έτοιμοι να ζητωκραυγάσουν υπέρ μίας αυτοκράτειρας, σε ποσοστό 87%. Ωστόσο αυτήν την τάση του λαού δεν συμμερίζεται το πολιτικό προσωπικό, ιδίως το πιο συντηρητικό, ούτε το «κλειστό» κυβερνητικό όργανο που εντέλλεται να επιβλέπει τις υποθέσεις της βασιλικής οικογένειας. Υπάρχει, δηλαδή, αντίσταση από τα κόμματα.

Προσωπικά ο επί οκταετία πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε δεν είχε αναμειχθεί καθόλου στο θέμα, είχε αποφύγει προσεκτικά τον σκόπελο, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις. Ωστόσο πρόκειται για τον πολιτικό ο οποίος, μέσω των εμπειρογνωμόνων πάντα, είχε δώσει λύση στο προ διετίας εμφανισθέν πρόβλημα της παραίτησης του αυτοκράτορα Ακιχίτο υπέρ του γιου του, του  Ναρουχίτο. Πλέον το πρόβλημα αφορά τη διακυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα.

Το αυτοκρατορικό ζεύγος, ο Ναρουχίτο και η Μασακό, είναι δύο πεπαιδευμένα άτομα, και μάλιστα σε πανεπιστήμια των Δυτικών. Η λογική λέει ότι θα ευνοήσουν μία αλλαγή στα του παλαιού νόμου που αφορά τη διαδοχή τους, αφού μάλιστα η κόρη τους είναι και η πρώτη Ιαπωνίδα που θα επωφεληθεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...