321
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Μιλάνο την 1η Οκτωβρίου | REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ θέλει να συναντήσει τον Μπάιντεν, αλλά δεν περιμένει πολλά

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 20:36
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Μιλάνο την 1η Οκτωβρίου
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ θέλει να συναντήσει τον Μπάιντεν, αλλά δεν περιμένει πολλά

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 20:36

Η εκτίμηση της Γκρέτα Τούνμπεργκ για τους πολιτικούς και το πώς αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή δεν είναι καθόλου καλή: είναι όλο «μπλα μπλα μπλα» και το έργο τους είναι μηδενικό, είχε πει προ ημερών.

Αλλά πάντως η σουηδέζα ακτιβίστρια δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς τις ελπίδες της ότι μπορεί να μεταπειστούν, έστω και αν αυτές οι ελπίδες είναι λιγοστές.

Σε συνέντευξή της στο Covering Climate Now, ένα διεθνές συνεργατικό σχήμα μέσων ενημέρωσης, η Τούνμπεργκ δηλώνει πρόθυμη να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου για το κλίμα COP26 που θα γίνει  τη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου. Δεν περιμένει, όμως, πολλά από μια τέτοια συνάντηση, ενώ δεν περιμένει ούτε ότι θα αλλάξουν πολλά για το κλίμα.

Το ερώτημα αν θέλει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν ή όποιον άλλο ηγέτη της προκάλεσε έκπληξη, αλλά δεν θα απέρριπτε το ενδεχόμενο. «Φαντάζομαι ότι εξαρτάται από την κατάσταση, δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί θα ήθελαν να συναντηθούν μαζί μου».

Στην ίδια συνέντευξη η Τούνμπεργκ παραπονέθηκε γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν παίρνουν στα σοβαρά τους νεαρούς ακτιβιστές για το κλίμα. «Μας λένε ότι μας ακούν, μας χειροκροτούν και κάνουν τα ίδια», είπε.

Δεν ενθουσιάζεται όμως ούτε από τις υποσχέσεις πολιτικών όπως ο Μπάιντεν που δεσμεύονται ότι θα ενεργήσουν υπέρ του περιβάλλοντος. Οι λομπίστες «νέρωσαν υπερβολικά» στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί, οπότε δεν πρέπει να τα θεωρούμε λύση για την κλιματική κρίση, λέει η Τούνμπεργκ.

Ακόμη πιο μακρινή της φαίνεται η προοπτική να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο αποκάλεσε «ηγέτη δικτατορίας».

Με αυτές τις προοπτικές, πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η COP26; Για την  Τούνμπεργκ απαιτείται απόλυτη εντιμότητα για να καλύψουμε το κενό ανάμεσα σε όλα λέμε και όσα κάνουμε. Αναζητούμε, πρόσθεσε η σουηδή ακτιβίστρια, μικρές και συμβολικές λύσεις  για να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι, αλλά δεν αγγίζουμε καθόλου το πρόβλημα.

Μερίδιο ευθύνης έχουν όμως και τα ΜΜΕ «γιατί σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν την κρίση μέσα στην οποία βρισκόμαστε», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...