617
Η Γκρέτα σε μία πορεία για το κλίμα στο Τορίνο | REUTERS

Η Γκρέτα ξεπέρασε την κατάθλιψη, αλλά ο μπαμπάς της ανησυχεί πάντα

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 07:45
Η Γκρέτα σε μία πορεία για το κλίμα στο Τορίνο
|REUTERS

Η Γκρέτα ξεπέρασε την κατάθλιψη, αλλά ο μπαμπάς της ανησυχεί πάντα

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 07:45

Η ακτιβιστική δράση της Γκρέτα Τούνμπεργκ για την προστασία του περιβάλλοντος έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, όμως ο πατέρας της δεν ήταν και πολύ χαρούμενος όταν έμαθε ότι η κόρη του σκόπευε να απεργήσει για το κλίμα, αντί να πάει στο σχολείο.

Μπορεί η ιστορία της Γκρέτα να φαντάζει πλέον ευχάριστη, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ο Σβάντε Τούνμπεργκ αποκάλυψε πως η κόρη του έπασχε από κατάθλιψη για τρία ή τέσσερα χρόνια προτού ξεκινήσει την ακτιβιστική της δράση, και ο ίδιος δεν πίστευε πως ήταν καλό γι αυτήν να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη για την κλιματική αλλαγή.

Η Γκρέτα σταμάτησε να μιλάει και να πηγαίνει στο σχολείο, και όταν σταμάτησε να τρώει ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης για εμάς» είπε στο BBC ο πατέρας Τούνμπεργκ.

Χρειάστηκε οικογενειακή προσπάθεια για να ανακάμψει η Γκρέτα: ο πατέρας της άρχισε να περνά περισσότερο χρόνο με εκείνη και με την αδερφή της, ενώ η μητέρα της, η Μαλένα Ελμαν,  τραγουδίστρια της όπερας και πρώην εκπρόσωπος της Σουηδίας στη Γιουροβίζιον,  απέρριψε αρκετές προτάσεις, ώστε να περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Η οικογένεια απευθύνθηκε και σε γιατρούς. Πριν από τέσσερα χρόνια η Γκρέτα διαγνώστηκε με τον σύνδρομο Ασπεργκερ, ένα είδος αυτισμού, κάτι που, σύμφωνα με την ίδια, της επιτρέπει να «σκέφτεται πιο αντισυμβατικά».

Με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να μελετούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, με την Γκρέτα να παθιάζεται όλο και περισσότερο με τους τρόπους επίλυσής του. Αποκάλεσε, μάλιστα, τους  «ακτιβιστές» γονείς της «μεγάλους υποκριτές», γιατί δεν έδειχναν αρκετό ενδιαφέρον για το θέμα.

Ο κ. Τούνμπεργκ υποστηρίζει πως αλλαγές στη συμπεριφορά του ίδιου και της συζύγου του, όπως η επιλογή του να γίνει χορτοφάγος και η απόφασή της να σταματήσει να ταξιδεύει αεροπορικώς, κινητοποίησαν την Γκρέτα.

Ομως, ο Σβάντε Τούνμπεργκ δεν έχει κάνει μόνο αλλαγές στη διατροφή του για να βοηθήσει την κόρη του. Αντίθετα, έπλευσε μαζί της στον Ατλαντικό, στον δρόμο προς τη Νέα Υόρκη και στην επιστροφή στην Ιβηρική για τις συσκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Η έφηβη ακτιβίστρια ακολουθεί το παράδειγμα της μητέρας της και δεν χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα, όσο μακρινός και να είναι ο προορισμός της, λόγω του ανθρακικού αποτυπώματος που αφήνουν.

«Εκανα όλα αυτά τα πράγματα, το ξέρω ότι ήταν το σωστό, αλλά δεν το έκανα για να σώσω το κλίμα, το έκανα για να σώσω το παιδιά μου. Εχω δύο κόρες και, για να πω την αλήθεια, είναι το μόνο πράγμα που μετράει για μένα, θέλω απλά να είναι χαρούμενες» δηλώνει ο κ. Τούνμπεργκ, προσθέτοντας ότι η κόρη του έχει πλέον αλλάξει και είναι πολύ χαρούμενη.

«Θα νόμιζες πως δεν είναι κανονική γιατί τώρα είναι ξεχωριστή και είναι πολύ διάσημη και όλα αυτά, αλλά για εμένα είναι ένα απλό παιδί και μπορεί να κάνει όλα τα πράγματα όπως και όλοι οι άλλοι άνθρωποι».

Παρ’ όλα αυτά, από τότε που η απεργία της για το κλίμα έγινε «viral», η Γκρέτα αντιμετωπίζει και τις φωνές των ανθρώπων που δεν θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους για χάρη του πλανήτη. Η Γκρέτα, όμως, «δεν μασάει». «Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς το κάνει, αλλά συνήθως γελάει, τα βρίσκει ξεκαρδιστικά» αποκαλύπτει ο πατέρας της.

Σύντομα, η Γκρέτα θα γίνει 17 ετών, που σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται τη συνοδεία του πατέρα της στα ταξίδια της, κάτι που δεν τον πειράζει. Ομως, σαν σωστός μπαμπάς, τρέφει ακόμη την ελπίδα πως τα πράγματα θα γίνουν «πιο χαλαρά», καθώς πιστεύει πως η κόρη του «θέλει πολύ να γυρίσει στο σχολείο».

Ως μέρος της ίδιας συνέντευξης, η Γκρέτα μίλησε, μέσω Skype, με τον σερ Ντέιβιντ  Ατένμπορο. Ο βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης της είπε πως έχει «αφυπνίσει» τον κόσμο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι η έφηβη είναι «ο μόνος λόγος» που η κλιματική αλλαγή έγινε μείζον ζήτημα στις πιο πρόσφατες εκλογές στην πατρίδα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...