567
Η Καταρίνα Σούλτσε πανευτυχής μετά τη νίκη των Πρασίνων | Katharina Schulze/Facebook

Η γερμανική Αριστερά είναι πάντα πιο «πράσινη»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 17:23
Η Καταρίνα Σούλτσε πανευτυχής μετά τη νίκη των Πρασίνων
|Katharina Schulze/Facebook

Η γερμανική Αριστερά είναι πάντα πιο «πράσινη»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 17:23

Με 18% οι Πράσινοι της Βαυαρίας έχουν από το βράδυ της Κυριακής κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Δεν είναι μόνο το ότι σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Είναι το ότι πλέον είναι δεύτερο κόμμα στο μεγαλύτερο, εδαφικά, κρατίδιο της Γερμανίας και κανείς πλέον δεν μπορεί να τους αγνοήσει – απεναντίας, ενδέχεται αυτοί να είναι οι τελικοί ρυθμιστές των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων.

«Δεκαοκτώ τοις εκατό. Δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η κρίση εντός των κόλπων του κόμματος φαίνεται πως τελείωσε. Το κόμμα που πολλοί εμφάνιζαν ως “πεθαμένο” πριν από τις εκλογές είναι εδώ» σημειώνει η ιταλική Repubblica.

Η απίστευτη αυτή αναγέννηση οφείλεται εν πολλοίς σε ένα πρόσωπο, συνεχίζει το άρθρο: την 33χρονη Καταρίνα Σούλτσε, το χαμογελαστό κορίτσι που γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ, όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά μεγάλωσε στη Βαυαρία. «Η πρώην ηγέτιδα της νεολαίας των Πρασίνων, σε μια σκοτεινή εποχή άγριων και λαϊκιστών ηγετών, επέλεξε ένα πιο φιλοευρωπαϊκό και αισιόδοξο μήνυμα» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα.

«Το CSU δεν είναι πλέον η Βαυαρία» λέει η Κλαούντια Ροθ, πρώην ηγέτης της Νεολαίας, προσφέροντας τη δική της ερμηνεία για την ημέρα των εκλογών που φαίνεται να αλλάζει όχι μόνο τη μοίρα της Βαυαρίας, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας. «Η μητέρα όλων των προβλημάτων δεν είναι η μετανάστευση, όπως υποστήριζε ο Ζεεχόφερ εδώ και πολύ καιρό» προσθέτει, τασσόμενη και αυτή με την σειρά της στο πλευρό της Σούλτσε η οποία ανέκαθεν έδειχνε την αλληλεγγύη της σε όσους είναι πρόσφυγες.

«Η Πασιονάρια της οικολογίας φτάνει στο κομματικό πάρτι στις οκτώ και μισή το βράδυ, συνοδευόμενη από τον Λούντβιχ Χάρτμαν και δηλώνοντας ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο, κάθε μέρα και από λίγο». Υπενθυμίζει την «προσπάθεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή» και «την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», τονίζοντας ότι «είμαστε το μόνο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, αρνούμενοι να βάλουμε τη Βαυαρία ή τη Γερμανία πάνω απ’ όλα» επισημαίνει η Repubblica.

Ανάμεσα στο πλήθος που πανηγυρίζει για την επίδοση των Πρασίνων, διακρίνεται και ο Μπέντζαμιν Ατζέι, ο 28χρονος υποψήφιος του κόμματος. Γεννημένος στη Γερμανία από Γερμανίδα μητέρα και Γκανέζο πατέρα, ο νεαρός δεν μπορεί να σταματήσει να χαμογελάει από ευχαρίστηση, σημειώνοντας με νόημα πως «το μίσος δεν οδηγεί πουθενά» και ότι «αυτό που μας βοήθησε να κερδίσουμε ήταν το μήνυμά μας περί ανεκτικότητας». Ενα μήνυμα που ήρθε σε άμεση αντίθεση με το αντίστοιχο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας των πολιτικών τους αντιπάλων.

Σε βαυαρικές πόλεις με πάνω από 100.000 κατοίκους οι Πράσινοι αναδεικνύονται άνετα πρώτη δύναμη

Φιλοευρωπαϊσμός και αλληλεγγύη: αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Σούλτσε, «το νέο αστέρι της γερμανικής πολιτικής σκηνής», όπως γραφούν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, που εγκωμιάζουν τους χειρισμούς της 33χρονης ως προς το να μετατοπίσει τους Πράσινους λίγο περισσότερο προς το κέντρο, για να γεμίσει τον ζωτικό αυτό χώρο που έμοιαζε να υποφέρει από horror vacui. Υπενθυμίζουμε πως η Σούλτσε έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της αυστηροποίησης του αστυνομικού δικαίου που προωθεί η τοπική κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών και ήταν από τις δυνάμεις που κάλεσαν τους Βαυαρούς να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μαζικότατων διαδηλώσεων.

«Στη Βαυαρία είμαστε πλέον πάνω από δέκα χιλιάδες!» βροντοφωνάζει με ενθουσιασμό η ίδια. «Ακόμη και αν αυτή τη φορά δεν μπορέσουν να εισέλθουν στην περιφερειακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι είναι πλέον σοβαροί υποψήφιοι για να γίνουν ένα κόμμα με τεράστια εθνική απήχηση. Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει το κύριο κόμμα της βαυαρικής αντιπολίτευσης» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...