1023
Ο Λούντβιχ Χάρτμαν και η Καταρίνα Σούλτσε των Πρασίνων πανηγυρίζουν το πολύ καλό αποτέλεσμα | EPA/PHILIPP GUELLAND

Σε κρίση η κυβέρνηση Μέρκελ από τις κάλπες στη Βαυαρία – Αμφισβητείται ο Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 07:58
Ο Λούντβιχ Χάρτμαν και η Καταρίνα Σούλτσε των Πρασίνων πανηγυρίζουν το πολύ καλό αποτέλεσμα
|EPA/PHILIPP GUELLAND

Σε κρίση η κυβέρνηση Μέρκελ από τις κάλπες στη Βαυαρία – Αμφισβητείται ο Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 07:58

Διαστάσεις πολιτικού σεισμού, οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν αισθητές και πέρα από το κρατίδιο, ως το Βερολίνο, πήραν οι εκλογές στη Βαυαρία.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα.

Η CSU, το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ, κέρδισε με σημαντικές απώλειες, τις οποίες καρπώθηκε σχεδόν όλες η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ιστορική και δεινή ήταν η υποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατικών, με απώλειες που καρπώθηκαν οι Πράσινοι που εκτοξεύτηκαν στη δεύτερη θέση.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των αποτελεσμάτων, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) περιορίστηκε στο 37,2% (πτώση 10,5% από το 2013) χάνοντας και την αυτοδυναμία.

Οι Πράσινοι αναδείχτηκαν με άνεση δεύτερη δύναμη και φθάνουν το 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,2%, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το προβλεπόμενο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέρρευσε στο 9,7% από 21% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά (Die Linke), με 3,2%.

Η Αλις Βάιντερ (αριστερά) και η Κατρίν Εμπνερ-Στάινερ της AfD πανηγυρίζουν και αυτές (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Τα στοιχεία του ARD δείχνουν ότι περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU και του SPD ψήφισαν τους Πράσινους, οι οποίοι προσέλκυσαν 140.000 νέους ψηφοφόρους. Από την άλλη πλευρά η AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από την CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους.

Η συμμετοχή των εκλογέων  ανήλθε στο 72,4%, αριθμός υψηλός, αν και κάπως χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11 έδρες.

Πολιτικός σεισμός

Σε μια πρώτη αποτίμηση, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα για το κόμμα του.

Ο ίδιος ο αρχηγός της CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να αποστασιοποιηθεί από την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, δεν απέκλεισε αργά την Κυριακή το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος και περιορίστηκε να τονίσει ότι προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Βαυαρία, αλλά και ότι δική του ευθύνη αποτελεί η διατήρηση της συνοχής του κόμματός του.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του SPD, η επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες απέδωσε το ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ζήτησε ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Την προσέγγιση της Νάλες συμμερίζονται και οι ψηφοφόροι. Σε δημοσκόπηση του ARD παράλληλα με τις εκλογές της Κυριακής, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο. Ακόμη το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον Ζεεχόφερ, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην Ανγκελα Μέρκελ.

Τι λέει ο Τύπος

Διάχυτη είναι η εντύπωση στις πρώτες αναλύσεις του αποτελέσματος ότι οι εκλογές στη Βαυαρία και αυτές που έρχονται στην Εσση θα πυροδοτήσουν εξελίξεις και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η παλιά CSU πέθανε», αναφέρει στον τίτλο ανάλυσής της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι ο Μάρκους Σέντερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Γερμανίας αλλά την Κυριακή ήταν «ξεδιάντροπα τυχερός». Παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί, αντιθέτως, θα κληθεί να αποφασίσει για τον κυβερνητικό του εταίρο, γράφει η εφημερίδα.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει. Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση», γράφει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα Bild και χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό «τάφο» του SPD. Προβλέπει δε ότι η αρχηγός του Αντρέα Νάλες θα αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, όπως και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο Αρχηγός της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Απογοητευμένη οπαδός του SPD (REUTERS/Michaela Rehle)
Η Νατάσα Κόνεν του SPD σε ομιλία μετά τα πρώτα exit poll (REUTERS/Michaela Rehle)
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ καλείται να πάρει αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση (Lukas Barth-Tuttas/Pool via Reuters)

Για «βαυαρικό ομοσπονδιακό σεισμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και προβλέπει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει την Βαυαρία, αλλά και τη Γερμανία. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός. Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση», αναφέρει το περιοδικό που τονίζει ότι η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται στο εξής με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη.

«Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στην Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα. Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στην Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», προσθέτει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Αυτή η ήττα «μπορεί να σημάνει και το τέλος της ‘Αγγελα Μέρκελ», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt και σημειώνει ότι αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά. Αλλά και σε ό,τι αφορά το SPD, το οποίο κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του στο κρατίδιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του παίζει με τον χρόνο, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί και, παραθέτει την δήλωση της αρχηγού του κόμματος Αντρέα Νάλες, ότι για το κακό αποτέλεσμα ευθύνεται εν μέρει η κακή επίδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και ότι «πρέπει κάτι να αλλάξει», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν επανέλαβε την απειλή της να αποχωρήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...