315
| Reuters/CreativeProtagon

Η γαλλική «διπλωματία του ενός ανδρός» που ασκεί ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 10:24
|Reuters/CreativeProtagon

Η γαλλική «διπλωματία του ενός ανδρός» που ασκεί ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2023, 10:24

Σε άλλο επίπεδο επιδιώκει να φέρει τη γαλλική διπλωματία του ενός ανδρός που ασκεί (ή που θα ήθελε να ασκεί) ο Εμανουέλ Μακρόν. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει και γράφει ο Νικολά Καμούτ του Politico, λαμβάνοντας υπόψη πως ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να καταστεί ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα προσκληθεί σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS, δηλαδή των πιο ισχυρών από τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη – της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Τις φιλοδοξίες του Εμανουέλ Μακρόν κοινοποίησε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Κατρίν Κολονά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. «Ο διάλογος είναι πάντα θετικός, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε 100% σε όλα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια, ύστερα από συνάντηση που είχε με την νοτιοαφρικανή ομόλογό της Ναλέντι Πάντορ. «Λέμε δυνατά αυτό που σκεφτόμαστε όσον αφορά τη δυνατότητα συνέχισης αυτού του διαλόγου, γιατί όχι στη σύνοδο κορυφής των BRICS ή σε άλλο πλαίσιο – αλλά προφανώς πρόκειται για μια απόφαση που μπορούν να λάβουν μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS πρόκειται να διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ (22-24 Αυγούστου). Ο δημοσιογράφος του Politico υπενθυμίζει πως όλα τα μέλη της ομάδας, που συστάθηκε ως απάντηση στην Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανοποιημένων κρατών της Δύσης (G7), εξακολουθούν να μην αποστασιοποιούνται από τη Μόσχα, παρά τον πόλεμο που συνεχίζει να διεξάγει στην Ουκρανία.

Συνήθως στις συνόδους κορυφής των BRICS μετέχουν οι ηγέτες των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα, οπότε σε περίπτωση που προσκαλείτο ο Εμανουέλ Μακρόν, θα καθίστατο ο πρώτος ηγέτης μιας δυτικής δύναμης που παρίσταται στη συνάντηση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής είπε πως μια πρόσκληση δεν ήταν εκτός συζήτησης, σημειώνοντας, όμως, ότι την τελική απόφαση μπορεί να τη λάβει μόνον ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Μαραφόζα, ως προεδρεύων της επικείμενης συνόδου των BRICS.

«Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν μια καινοτομία στο τρέχον μοντέλο συμμετοχής, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια εμβέλεια του φόρουμ των BRICS», δήλωσε η Ναλέντι Παντόρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...