1001
Ο Πριγκόζιν, πρώην σεφ του Πούτιν και νυν προδότης της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Μόσχα, επιδίωξε να προλάβει τους εσωτερικούς εχθρούς του, | CreativeProtagon

Γιατί και πώς πέρασε τον Ρουβίκωνα ο Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2023, 23:40
Ο Πριγκόζιν, πρώην σεφ του Πούτιν και νυν προδότης της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Μόσχα, επιδίωξε να προλάβει τους εσωτερικούς εχθρούς του,
|CreativeProtagon

Γιατί και πώς πέρασε τον Ρουβίκωνα ο Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2023, 23:40

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως «ο κύβος ερρίφθη», δεδομένου ότι στο έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα το πρωί του Σαββάτου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» ενώ η Βάγκνερ δηλώνει πως «σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο». Πώς, όμως, η εμπόλεμη χώρα κατέληξε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας εμφύλιας σύρραξης;

«Ισως ο Πριγκόζιν να αντιλήφθηκε ότι πλησίαζε η ήττα και αποπειράθηκε να αναποδογυρίσει τη σκακιέρα πριν να είναι πολύ αργά», γράφει σε ανάλυσή του ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica. Εικάζει, εύλογα, πως οι πάμπολλοι πληροφοριοδότες που διαθέτει ο ιδρυτής και επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ στον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό, τον ενημέρωσαν για την κινητοποίηση μονάδων των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας και για τη διαρκή αερομεταφορά στρατιωτών, πιθανώς με στόχο την εξουδετέρωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην σεφ του Πούτιν και νυν προδότης της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Μόσχα, επιδίωξε να προλάβει τους εσωτερικούς εχθρούς του, πιάνοντάς τους απροετοίμαστους. Ο ιταλός αναλυτής σημειώνει πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μελέτησε και προετοίμασε κάθε του βήμα, σύμφωνα με τις αρχές της «ντισινφαρμάτσια», της σοβιετικής τέχνης της προπαγάνδας που, πλέον, έχει υποβιβαστεί σε fake news. Σε αντίθεση με τις ψευδείς ειδήσεις, η «ντιζινφαρμάτσια», δηλαδή η παραπληροφόρηση, «χρησιμεύει στην απονομιμοποίηση των αντιπάλων αλλά και στη συναισθηματική φόρτιση των φίλων», εξηγεί ο Ντι Φέο. Οπότε τι έκανε ο επικεφαλής της Βάγκνερ;

Καταρχάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο – ψευδές σύμφωνα με τη Μόσχα – μιας πυραυλικής επίθεσης του ρωσικού στρατού κατά στρατοπέδου μισθοφόρων του. Ο Πριγκόζιν χρειαζόταν ένα casus belli, «ούτως ώστε να δικαιολογήσει την εξέγερση στα μάτια των ανθρώπων που έχουν συνηθίσει να υπακούν στον ηγέτη, υπηρετώντας την πατρίδα: αυτοί που προσπαθούν να σκοτώσουν τους “ήρωες” που βρίσκονται στο μέτωπο, υπηρετώντας τη Ρωσία δεν αξίζουν σεβασμού – αυτό είναι το μήνυμα», εξηγεί ο Ντι Φέο.

Στη συνέχεια δεν δίστασε καν να καταρρίψει το πολεμικό αφήγημα του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν λόγοι για εισβολή στην Ουκρανία και πως ολόκληρη η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν κατασκεύασμα του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, του κύριου, μισητού του εχθρού, που οδήγησε τους ρώσους στρατιώτες στη σφαγή.

Και στο τέλος απηύθυνε έκκληση για μαζική εξέγερση ενάντια σε αυτή τη συμμορία ανίκανων και διεφθαρμένων στρατηγών. Οσον αφορά την κατάληξη, «χωρίς να τον κατονομάσει ποτέ, εναντιώθηκε στον φίλο και προστάτη του, με τον οποίο μοιράστηκε την άνοδό του στην εξουσία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια: τον Βλαντίμιρ Πούτιν».

O Ντι Φέο γράφει πως μετά το κάλεσμα του Πριγκόζιν για εξέγερση κατά της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης, κινητοποιήθηκαν άμεσα επιδρομείς της GRU, της γενικής διεύθυνσης πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και πράκτορες της FSB (πρώην KGB) που είναι πιστοί στο Κρεμλίνο, με στόχο να τον συλλάβουν, ούτως ώστε να αποτρέψουν τα όποια σχέδιά του. Επέλεξαν να μην επιτεθούν στην έδρα της Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη ή σε στρατόπεδά της, θέλοντας να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με μισθοφόρους του Πριγκόζιν.

Ωστόσο οι δυνάμεις του Κρεμλίνου δεν κατάφεραν τίποτα ενώ υπάρχουν και αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών, μόλις πληροφορήθηκαν τον στόχο τους και την αποστολή τους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Αφού απέτυχαν τα οποία σχέδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στη Μόσχα άρχισαν όλοι να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιτεθούν πρώτοι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τελικά, κυρίως στο Ροστόφ, όπου βρίσκεται η διοίκηση της στρατιάς που πολεμάει στην Ουκρανία.

Αμέσως στο Telegram όπου δραστηριοποιούνται πάμπολλοι στρατιωτικοί μπλόγκερ της Ρωσίας με τεράστια απήχηση στους κόλπους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (τόση ώστε να τους συμβουλεύεται ακόμη και ο Πούτιν προσωπικά), άρχισε ένας δραματικός διάλογος που καταδεικνύει πως, πλέον, αρκετοί Ρώσοι δεν είναι απόλυτα σίγουροι ποιος λέει την αλήθεια και με ποιον πρέπει να συμπαραταχθούν.

Ο Πριγκόζιν είναι «ο μαέστρος του Μπαχμούτ, ένας γενναίος ηγέτης που βρίσκεται πάντα στη γραμμή του πυρός με τους “μουσικούς” του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντι Φέο. Αντιθέτως ο Σεργκέι Σοϊγκού είναι «ο υπουργός Αμυνας που στέλνει τις μονάδες στον πόλεμο αλλά παραμένει μακριά από τα χαρακώματα».

Αρκετοί υποστηρίζουν πως «ο πρόεδρος είναι αυτός που κυβερνά, αυτός κρίνει. Εμείς πρέπει να αποφύγουμε να διχαστούμε και να σκεφτόμαστε μόνο πώς θα κερδίσουμε τον πόλεμο». Αλλοι, αντιθέτως, σχεδόν ασπάζονται την έκκληση του Πριγκόζιν για εξέγερση, σημειώνοντας πως «στην Αγία Πετρούπολη, εάν ετίθετο ζήτημα, κανένας δεν θα είχε καμιά αμφιβολία. Κανένας δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Πούτιν, είναι εκτός πραγματικότητας».

Πολλοί απέφευγαν να πάρουν θέση, σημειώνοντας πως «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί θα εκμεταλλευτούν το χάος για να επιτεθούν μαζικά στις γραμμές μας. Διχαζόμαστε και έτσι τους βοηθάμε». Αρχικά κάποιοι έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν ως ψευδείς και τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν περί πυραυλικής επίθεσης κατά των δυνάμεών του από τον ρωσικό στρατό αλλά και τις εκκλήσεις του για πραξικόπημα, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για διαδόσεις των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ευελπιστώντας να προλάβει τα χειρότερα, έδωσε τον λόγο (αναρτώντας στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους) σε δύο ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού που είναι σεβαστοί ακόμη και μεταξύ των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουρoβίκιν, ο πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία που παρείχε στη Βάγκνερ τη δυνατότητα να προωθηθεί με στόχο την κατάκτηση του Μπαχμούτ, ζήτησε από τους στρατιώτες του Πριγκόζιν να μην τον ακολουθήσουν, γιατί, έτσι, το μοναδικό που θα καταφέρουν θα είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του εχθρού.

«Οποιες και εάν είναι οι προθέσεις σας, αυτή είναι μια μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου, ένα πλήγμα στην εικόνα της Ρωσίας – σε μια τέτοια πρόκληση μπορούν να προβούν μόνον οι εχθροί μας. Σταματήστε!», είπε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέεφ, ένας βετεράνος της Τσετσενίας, της Γεωργίας και της Συρίας, πρώην διοικητής των κομάντος της GRU, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά δημοσίως.

Λίγο αργότερα ο Πριγκόζιν άρχισε να κατευθύνεται προς το Ροστόφ. «Διέβη τον Ρουβίκωνα, ερχόμενος σε μετωπική σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Επίσημα όλοι είναι εναντίον του: ο στρατός, η εθνοφρουρά, οι Τσετσένοι του Καντίροφ, οι μυστικές υπηρεσίες. Αλλά έχει τη φήμη του σκληρού ανθρώπου, τον οποίο μέρος της Ρωσίας κοιτάζει με ευμένεια, έχοντας σαστίσει με τις αβεβαιότητες και τις ήττες του Πούτιν. Πόσο μεγάλη είναι η απήχηση του εκατόνταρχου;», διερωτάτο ο Τζανλούκα ντι Φεό, σημειώνοντας πως θα το μάθουμε πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...