511
Η Φον ντερ Λάιεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κίεβο | REUTERS/Janis Laizans

Φον ντερ Λάιεν: «Θα εξετάσουμε γρήγορα το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 18:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2022 21:35
Η Φον ντερ Λάιεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κίεβο
|REUTERS/Janis Laizans

Φον ντερ Λάιεν: «Θα εξετάσουμε γρήγορα το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 18:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2022 21:35

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε από το Κίεβο ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραδίδοντας στον Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελέσει την αφετηρία για να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αν θα δεχτούν ως υποψήφιο μέλος την Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι, όπως είθισται, ζήτημα ετών αλλά εβδομάδων για να σχηματίσουμε άποψη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα δώσει τις απαντήσεις μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία και τόνισε: «Η Ρωσία θα περιέλθει σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό μαρασμό, ενώ η Ουκρανία βαδίζει προς το ευρωπαϊκό μέλλον, αυτό βλέπω εγώ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρακολουθεί τις απόπειρες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και, εάν χρειαστεί, να επιβάλει αυστηρότερες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, είπε ότι η ΕΕ θέλει να αυξήσει το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη στην Μπούτσα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στην Μπούτσα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδευόταν από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και τον σλοβάκο πρωθυπουργό Έντουαρντ Χέγκερ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί την Παρασκευή στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούτσα όπου θάφτηκαν δεκάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται το Κίεβο την ημέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε φωτογραφίες που κατέγραψαν διεθνή πρακτορεία, φαίνεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Ζοζέπ Μπορέλ στο σημείο της φρίκης, στην πόλη Μπούτσα, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, μπροστά από τα πτώματα των θυμάτων της ρωσικής επίθεσης, τα οποία έχουν καλυφθεί από μαύρες σακούλες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει καταδικάσει έντονα την επίθεση στην Μπούτσα μετά από επικοινωνία της με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «φρικτές δολοφονίες» που δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...