1134
Ο Ντέιβιντ Γκίλμορ σε παλιότερη συναυλία του, στη Χιλή | EPA/MARIO RUIZ

Οι Pink Floyd έγραψαν τραγούδι μετά από 28 χρόνια για να στηρίξουν την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 17:51
Ο Ντέιβιντ Γκίλμορ σε παλιότερη συναυλία του, στη Χιλή
|EPA/MARIO RUIZ

Οι Pink Floyd έγραψαν τραγούδι μετά από 28 χρόνια για να στηρίξουν την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 17:51

Πριν από δύο εβδομάδες, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκίλμορ, είδε στο Instagram τον Αντρέι Κλίβνιουκ, έναν ροκ μουσικό από την Ουκρανία, ντυμένο στα χακί.

Οι δυο τους είχαν παίξει μαζί στη σκηνή, το 2015, στο Λονδίνο. Οταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, ο Κλίβνιουκ άφησε την κιθάρα του και έπιασε το όπλο για να πολεμήσει.

Στο Instagram, έχει ανέβει ένα βίντεο με τον Αντρέι Κλίβνιουκ με στρατιωτική περιβολή μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, να τραγουδά ένα παραδοσιακό πατριωτικό τραγούδι της Ουκρανίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Андрій Хливнюк фан! (@andriy_khlyvniuk_fan)

Οταν το είδε ο Γκίλμορ, όπως γράφει ο Αλεξ Πετρίδης στον Guardian, αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι για να βοηθήσει τον φίλο του και την Ουκρανία.

«Σκέφτηκα ότι αυτό είναι μαγικό και ίσως μπορώ κι εγώ να κάνω κάτι. Εχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη βάση κοινού ως Pink Floyd. Είναι πολύ δύσκολο και εξοργιστικό να βλέπεις αυτή την τρελή αδικαιολόγητη επίθεση από μία μεγάλη δύναμη σε ένα ανεξάρτητο, ειρηνικό, δημοκρατικό έθνος. Είναι σχεδόν ανυπόφορο να το βλέπεις και να σκέφτεσαι, τι μπορώ να κάνω», είπε ο Γκίλμορ στον Guardian.

Το αποτέλεσμα είναι το νέο τραγούδι των Pink Floyd, το πρώτο μετά από 28 χρόνια, με τίτλο «Hey Hey, Rise Up», στο οποίο ακούγεται ο Κλίβνιουκ να τραγουδά το πατριωτικό τραγούδι των Ουκρανών.

Το σινγκλ κυκλοφόρησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και τα έσοδα θα διατεθούν σε ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

Ο Γκίλμορ είχε αποφασίσει ότι οι Pink Floyd είχαν διαλυθεί το 2014, αλλά ο πόλεμος τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Αλλωστε, μέλη της οικογένειάς του είναι ουκρανικής καταγωγής.

«Η νύφη μου είναι από την Ουκρανία, η γιαγιά της ήταν στο Χάρκοβο μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες. Είναι πολύ μεγάλη, σε αναπηρικό αμαξίδιο, και η οικογένειά της κατάφερε να την πάρουν από εκεί και να τη μεταφέρουν στην Πολωνία και από εκεί στη Σουηδία, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκίλμορ έγραψε με τον ντράμερ της μπάντας, Νικ Μέισον, τη μουσική γύρω από τα φωνητικά του Κλίβνιουκ, και στη συνέχεια κάλεσαν τον μπασίστα των Pink Floyd, Γκάι Πρατ, τον παραγωγό και συνθέτη Νίτιν Σόουνι στα πλήκτρα, και την κόρη του κιμπορντίστα τους, Ρικ Ράιτ, ο οποίος έχει πεθάνει και ηχογράφησαν το κομμάτι στο στούντιο. Γύρισαν και βίντεο, με τον Μέισον να παίζει ντραμς με τη διακόσμηση ενός πίνακα της ουκρανής ζωγράφου Μαρία Πριματσένκο.

«Δεν θα το έκανα αυτό για πολλά πράγματα, αλλά είναι τόσο σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει εκεί και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξει η κατάσταση. Και επίσης η σκέψη ότι η δική μου η στήριξη και των Pink Floyd μπορεί να ανεβάσει το ηθικό των Ουκρανών σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει να μάθουν ότι όλος ο κόσμος είναι στο πλευρό τους», είπε ο Γκίλμορ.

Ο Γκίλμορ έψαξε τον Κλίβνιουκ για να του πει την είδηση και τον βρήκε τελικά στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν μετά από τραυματισμό του στο πρόσωπο από θραύσμα οβίδας.

«Του έστειλα το τραγούδι και χάρηκα που του άρεσε. Μου έγραψε, “σε ευχαριστώ, είναι υπέροχο. Μια μέρα θα το παίξουμε μαζί και θα πιούμε μια ωραία μπίρα μετά”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...