405
Tο καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» πλέει νότια και δυτικά της Κρήτης. Μια ανάσα από τη Σούδα... | Shutterstock

Οι Ρώσοι ανοίχτηκαν προς το Ιόνιο με πολεμικά σκάφη και «Κρουζ»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 17:53
Tο καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ» πλέει νότια και δυτικά της Κρήτης. Μια ανάσα από τη Σούδα...
|Shutterstock

Οι Ρώσοι ανοίχτηκαν προς το Ιόνιο με πολεμικά σκάφη και «Κρουζ»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 17:53

Στη Μεσόγειο η ναυτική διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει κλείσει δίμηνο και συνεχίζεται, καθώς ο ρωσικός στόλος που έχει συγκεντρωθεί εδώ δεν μπορεί να καταπλεύσει στον Εύξεινο Πόντο και να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας – ως γνωστόν, η Τουρκία δεν επιτρέπει σε πολεμικά πλοία διελεύσεις μέσω Βοσπόρου.

Ωστόσο, οι ρώσοι ναυτικοί δεν μένουν χωρίς δουλειά, όπως έγραψε η Repubblica. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία της Μεσογείου «προσπαθούν να συνεισφέρουν στην παγκόσμια στρατηγική του Κρεμλίνου διατηρώντας σε διαρκή πίεση τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις». Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, «κύριο μέλημά τους είναι η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία».

Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, έγραψε το ιταλικό Μέσο, τα ρωσικά πλοία βγήκαν από τη βάση τους στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς και υπό την «ομπρέλα» μαχητικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας κινήθηκαν δυτικότερα, προσπαθώντας να απασχολήσουν αεροπλανοφόρα Δυτικών δυνάμεων, το αμερικανικό «Truman», το γαλλικό «Charles De Gaulle» και το ιταλικό «Cavour».

Μάλιστα από τα δύο πρώτα απονηώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη Hornet και Rafale σε πτήσεις που έφθασαν μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.

Πλέον οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται και στο Ιόνιο Πέλαγος, σημείωσαν οι Ιταλοί, πλέοντας στα ανοιχτά της Καλαβρίας με το καταδρομικό «Varyag» και το αντιτορπιλικό «Tributs». Την ίδια στιγμή, δυτικά της Κρήτης εξακολουθούν να πλέουν το καταδρομικό «Στρατάρχης Ουστίνοφ», το αντιτορπιλικό «Κουλίκοφ» και η φρεγάτα «Κασατάνοφ».

Χάρτης με τις ρότες των ρωσικών και των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη Μεσόγειο | Ιtamilradar.com

Ο συντάκτης της Repubblica παρατήρησε ότι «η μακροχρόνια απουσία από τη Ρωσία προξένησε προβλήματα συντήρησης στα ρωσικά πλοία», έτσι ισχυρίστηκε ότι ένα υποβρύχιο τύπου «Κίλο» αναγκάστηκε να αναδυθεί στις ανατολικές ακτές της Κύπρου και «να συλληφθεί» από τους αμερικανικούς δορυφόρους.

Αυτό ήταν κάτι το εξαιρετικό, έγραψε, επειδή «σκάφη υποβρυχιακού πολέμου σαν αυτό παραμένουν πάντα υπό την επιφάνεια της θαλάσσης κατά τη διάρκεια των αποστολών τους». Είναι «αθόρυβα και σύγχρονα, οπλισμένα με πυραύλους “Κρουζ Kαλίμπρ”, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις». Για τη Repubblica, τα συγκεκριμένα ρωσικά υποβρύχια «αντιπροσωπεύουν το καλύτερο αποτρεπτικό εργαλείο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, όπου τουλάχιστον τρία δραστηριοποιούνται προς το παρόν».

H ιταλική εφημερίδα ανέλυσε τις ρωσικές κινήσεις στη Μεσόγειο ως εξής: «Η Κρήτη, σχετίζεται με την [ανέφικτη προς το παρόν] πρόσβαση στον Εύξεινο Πόντο. Η περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής είναι η πλησιέστερη [θαλάσσια θέση] στην Κριμαία και στην περιοχή των συγκρούσεων. Θέση που επιτρέπει την εκτόξευση “Κρουζ”». Και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης, όχι μακριά από τις ακτές μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...