760
Η Καϊλή ασπάζεται τη Γεννηματά στη ΔΕΘ του 2017. Τελικά της έγινε το χατήρι και θα ξαναβάλει στην Ευρωβουλή και όχι για τον δήμο Θεσσαλονίκης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Εύα, η Καλυψώ και το «Δεκαπενταμελές» της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2018, 21:00
Η Καϊλή ασπάζεται τη Γεννηματά στη ΔΕΘ του 2017. Τελικά της έγινε το χατήρι και θα ξαναβάλει στην Ευρωβουλή και όχι για τον δήμο Θεσσαλονίκης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Εύα, η Καλυψώ και το «Δεκαπενταμελές» της Θεσσαλονίκης

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2018, 21:00

Ποιος να το περίμενε ότι η Θεσσαλονίκη θα γινόταν το «it city» για τις δημοτικές εκλογές του 2019! Χριστουγεννιάτικα, έχουμε την Εύα Καϊλή να καταλήγει στο ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη να εύχεται να μην διαλυθεί!

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η παράταξη «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη υπήρξε ο ορισμός του «lose lose situation». Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να επιλέξουν υποψήφιο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του δημάρχου να μην διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα.

Ελα όμως που τόσα χρόνια η παράταξη αυτή δεν είχε ούτε καν υποψία διαδόχου! Τα παλιά της στελέχη είχαν είτε παροπλιστεί είτε αποχωρήσει, ενώ από τα νεότερα κανένα δεν μπόρεσε να αναπτύξει μια στοιχειώδη αυτόνομη παρουσία και να αποκτήσει δικό του φως. Όλοι τους έπαιρναν λάμψη από τον εκτυφλωτικό Γιάννη Μπουτάρη και αίγλη από τη δική του ιδιόρρυθμη παρουσία. Ο Μπουτάρης, όμως, είναι sui generis. Έτσι, όταν ο ίδιος μπαίνει στη γωνία, όλοι οι γύρω του φαίνονται πιο λίγοι από όσο είναι στην πραγματικότητα. Ο συντριπτικός Μπουτάρης, άθελά του και εντελώς ανεπίγνωστα, αδίκησε πολλούς εκ των συνεργατών του και τους έκανε να βαίνουν –επικοινωνιακά μιλώντας– υποτιμούμενοι.

Από εκείνους που θεωρούνταν «του περιβάλλοντός του», δύο ήταν οι πιο πιθανοί να μπουν στην κούρσα της διαδοχής. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα. Ο μεν πρώτος, ένας ικανός άνθρωπος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κοινά στο πλευρό του Μπουτάρη και ουδέποτε ξεκόλλησε από τον δήμαρχο. Ήταν πάντοτε στο πλάι του, στη σκιά του, κάπως σαν συμπλήρωμα του Μπουτάρη. Η δε Γούλα έτυχε να βρίσκεται κυριολεκτικά στο πλάι του όταν ο δήμαρχος δέχτηκε την επίθεση στο Λευκό Πύργο, και ήταν εκείνη που φρόντισε μαζί με τον οδηγό του να τον φυγαδεύσουν. Αυτό η ίδια το θεώρησε πλεονέκτημά της και το επικαλέστηκε αργότερα σε διάφορες περιστάσεις. Έχοντας βλέψεις για να λάβει το σκήπτρο της διαδοχής του Μπουτάρη, ζήτησε από την Κατερίνα Νοτοπούλου (πριν εκείνη λάβει το χρίσμα για τη δημαρχία από τον ΣΥΡΙΖΑ) να την στηρίξει στη διεκδίκηση. «Εγώ έφαγα ξύλο για τον Μπουτάρη», ήταν το επιχείρημα της Γούλα.

Τελικά, η Γούλα μπήκε στην κούρσα της υποψηφιότητας για διαδοχή του Μπουτάρη στην εκλογική διαδικασία των Δημοτικών. Μαζί της, δεν μπήκε ο Σπύρος Πέγκας, ο οποίος δήλωσε ότι –μάλλον- θα παρατήσει προς το παρόν την αυτοδιοίκηση για να ασχοληθεί με επιχειρήσεις. Μπήκε, όμως, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η εικαστική Ελλη Χρυσίδου. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι η Νοτοπούλου είχε ζητήσει στήριξη από την Χρυσίδου ώστε να είναι εκείνη υποψήφια κοινής αποδοχής. Όμως, η Χρυσίδου της αντέτεινε: «γιατί να στηρίξω εγώ εσένα κι όχι εσύ εμένα;».

Εν τέλει, η Νοτοπούλου προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα έσπασε με τον Μπουτάρη, ενώ Γούλα και Χρυσίδου αναμετρήθηκαν στην «Πρωτοβουλία», στην οποία ψήφισαν όλοι κι όλοι 55 άνθρωποι. Νικήτρια ήταν η Γούλα με 25 ψήφους έναντι 21 της Χρυσίδου, ενώ υπήρξαν τρία άκυρα και έξι λευκά. Τελειώνοντας, οι παρόντες έκαναν εκκλήσεις για «ενότητα», διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι το εγχείρημα δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, άρα θα είναι λογικό να υπάρξουν απώλειες στελεχών της «Πρωτοβουλίας» προς άλλους συνδυασμούς. Ο ίδιος ο δήμαρχος, έδειξε ότι δεν πιστεύει και πολύ σε νίκη της Καλυψώς Γούλα. «Ο στόχος πάντοτε είναι το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι να βγούμε πρώτοι. Σε περίπτωση που δεν θα βγούμε πρώτοι, μια που το σύστημα το εκλογικό υποχρεώνει τις παρατάξεις να έχουν συνεργασίες, ο στόχος ο οποίος είναι πραγματικός είναι να συμμετέχουμε στη διοίκηση», δήλωσε.

Η Εύα δεν ενέδωσε

Μέσα στο εορταστικό κλίμα, ήρθε η είδηση ότι η Εύα Καϊλή δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ. Η ανακοίνωση θα ακολουθούσε, αλλά ήταν δεδομένο ότι η Καϊλή είχε πάρει την απόφασή της. Και λεφτά για στοιχειώδη καμπάνια δεν υπήρχαν και η ίδια επέμεινε -και πέτυχε- να την αφήσει η κυρία Γεννηματά να διεκδικήσει την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή, όπου το 2014 είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς (122.054) με την Ελιά.

Και τώρα τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ; Στο ερώτημα υπάρχουν πολλές δυνατές απαντήσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια, ο οποίος ξεκίνησε ως δίδυμο με τον Νίκο Νυφούδη (τον οποίον –θεωρητικά- στηρίζει το Ποτάμι).  Ή, ακόμη, μπορεί –θεωρητικά- να στηρίξει Γούλα, αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανόν κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε –θεωρητικά πάλι- να συμμετάσχει στην προσπάθεια διαφόρων ομάδων και δυνάμεων και προσώπων από έναν ευρύτερο προοδευτικό-δημοκρατικό-κεντροαριστερό απροσδιόριστο χώρο να βρεθεί κοινός υποψήφιος, αλλά κανείς δεν ποντάρει και πολύ και σε αυτό το εγχείρημα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το εγχείρημα αυτό αποκαλείται «Το Δεκαπενταμελές», λόγω της σταθερότητας και της στιβαρότητας που αποπνέουν οι συνεδριάσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...