379
Εργάτες, το καλοκαίρι του 2008, τεμαχίζουν φάλαινα σε ιχθυαγορά του Τόκιο | REUTERS/Toru Hanai/File Photo

Η Ιαπωνία επιτρέπει ξανά την εμπορική αλιεία φαλαινών

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2018, 17:00
Εργάτες, το καλοκαίρι του 2008, τεμαχίζουν φάλαινα σε ιχθυαγορά του Τόκιο
|REUTERS/Toru Hanai/File Photo

Η Ιαπωνία επιτρέπει ξανά την εμπορική αλιεία φαλαινών

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2018, 17:00

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που θα φέρει η απόφαση, η Ιαπωνία ανήγγειλε ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ), προκειμένου «να ξαναρχίσει η εμπορική αλιεία τον προσεχή Ιούλιο». Η χώρα ακολουθεί τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, όπου συνεχίζεται η αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Πάντως το Τόκιο απόσχει δεν θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία «στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο», παρά μόνο στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη  της Ιαπωνίας, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς.

Η ιαπωνική πρόταση συνίστατο στο να επιτραπεί να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία». Η πρόταση εξάλλου έβαζε τέλος στο μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στη δραστηριότητα αυτή, που τέθηκε σε ισχύ το 1986 και το Τόκιο είχε προσυπογράψει.

Χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της EE και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει με την τελευταία απόφαση νέο μέτωπο ανάμεσα στους επικριτές και τους υπερασπιστές της θήρευσης των κητών, για την οποία οι Ιάπωνες, ειδικά οι εθνικιστές, τονίζουν πως αποτελεί ιαπωνική παράδοση.

Στην πραγματικότητα, η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία καθώς από το 1987 χρησιμοποιήθηκε το παραθυράκι στο μορατόριουμ που επιτρέπει αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών κατέληγε σε κάθε περίπτωση στους πάγκους των ιχθυοπωλείων. Επιτρέπεται εξάλλου η αλίευση μικρότερων κητοειδών, που δεν προστατεύονται.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική. Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.

Αν και αληθεύει πως η φάλαινα ήταν σωτήρια πηγή πρωτεΐνης τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, σήμερα οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της, ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.