879
Εικόνα απόλυτης καταστροφής στο Χαλέπι | White Helmets/Handout via REUTERS

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία – Στις Βρυξέλλες το αίτημα της Δαμασκού

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 13:47
Εικόνα απόλυτης καταστροφής στο Χαλέπι
|White Helmets/Handout via REUTERS

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία – Στις Βρυξέλλες το αίτημα της Δαμασκού

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 13:47

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη ΝΑ Τουρκία, στέλνει η Ελλάδα, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας από τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -προς απάντηση και της κριτικής ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία, αλλά όχι στη Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση της αποστολής στη Συρία, από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, για να φύγει η βοήθεια ήταν αναγκαία η ενεργοποίηση του σχετικού αιτήματος από την πληγείσα χώρα.

Οπως επεσήμανε παράγοντας του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, ανακοίνωσε ότι το αίτημα της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ελήφθη το πρωί της Τετάρτης. «Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Οπως διευκρίνισε, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», είπε ο κ. Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», διεμήνυσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία, ο Επίτροπος δήλωσε:

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων. Οι κυρώσεις στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και ορισμένους τομείς της οικονομίας μέσω των οποίων το καθεστώς αποκόμισε κέρδη».

Παράλληλα σημείωσε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας περιλαμβάνουν μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, με στόχο 291 άτομα και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων – εταίρων της ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι ζοφερή για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτός ο σεισμός επιδείνωσε ακόμα περισσότερο αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση», κατέληξε ο Λέναρτσιτς και από την πλευρά της η  ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί, ώστε να ανακατευθυνθούν οι δραστηριότητες και η υποστήριξη προς τις πληγείσες περιοχές.

Δραματική έκκληση από τα Λευκά Κράνη

Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν και αυτοί έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.

«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπός τους, Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

«Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε.

Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την Δευτέρα τα ξημερώματα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά πλέον τους 11.200 και στις δύο χώρες.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια», επισήμανε.

Ωστόσο τα Λευκά Κράνη «δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα] και στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους.

Καθώς ο χρόνος περνά, «οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP στην Τουρκία. «Εχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας», τόνισε.

Η Βρετανία θα διαθέσει «800.000 επιπλέον λίρες στα Λευκά Κράνη», δηλαδή 900.380 ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη, το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, 2.662 νεκροί είχαν περισυλλεγεί από τα συντρίμμια κτιρίων στη Συρία, περίπου οι μισοί στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στον συριακό βορρά, κοντά στην Τουρκία, όπου ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι.

Η βοήθεια δρομολογείται στις ζώνες αυτές μέσω ενός μόνο μεθοριακού περάσματος, από την Τουρκία, αλλά ο δρόμος που οδηγεί στο πέρασμα αυτό από την Τουρκία έχει υποστεί ζημιές, γεγονός το οποίο παρεμποδίζει προσωρινά τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τον OHE.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ζήτησε να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στις δύο χώρες για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...