305
Το WhatsApp στο κινητό | EPA

Η ΕΛ.ΑΣ «χακάρει» τις συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 12:01
Το WhatsApp στο κινητό
|EPA

Η ΕΛ.ΑΣ «χακάρει» τις συνομιλίες σε Viber και WhatsApp

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 12:01

Πανάκριβο σύστημα που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet στοχεύoυν να αποκτήσoυν η ΕΥΠ αλλά και η ΕΛ.ΑΣ.

Οπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο «Βήμα της Κυριακής» , στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, όπως η διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες.

Η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απόλυτης προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.

Ωστόσο, θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.

Επίσης, μελετάται και η απόκτηση ειδικών λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας, όπως το περιβόητο Pegasus, ισραηλινής εταιρείας, που χρησιμοποιείται ευρέως από υπηρεσίες αντικατασκοπείας στο εξωτερικό, ώστε να παγιδεύεται μέσω αποστολής μηνυμάτων το ύποπτο τηλέφωνο και να καταγράφονται όλες οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο χρήστης από οποιαδήποτε εφαρμογή στο κινητό.

Σημειώνεται ότι ίσως δημιουργηθεί δυσχέρεια για τυπικούς και νομικούς λόγους στη δικαστική χρήση τέτοιου είδους υποκλαπέντων στοιχείων, γιατί οι πάροχοι αυτών των εφαμοργών είναι κυρίως εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, η ΕΛ.ΑΣ και η ΕΥΠ με τα τρία συστήματα παρακολούθησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 2018 προχώρησαν σε 14.513 άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών και από αυτές, οι 11.113 έχουν γίνει με τη διαδικασία εξπρές – με μικρά περιθώρια ελέγχου- των εισαγγελικών διατάξεων με επίκληση την εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...