505
Με όπλο τους την υψηλή τεχνολογία, χάκερ επιτέθηκαν στο WhatsApp | EPA

Επίθεση στο WhatsApp από ισραηλινούς χάκερ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 09:13
Με όπλο τους την υψηλή τεχνολογία, χάκερ επιτέθηκαν στο WhatsApp
|EPA

Επίθεση στο WhatsApp από ισραηλινούς χάκερ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 09:13

Αν ανήκετε στο ενάμισι δισεκατομμύριο χρήστες του WhatsApp, σπεύσατε να κατεβάσετε την αναβάθμιση της εφαρμογής, που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό γιατί το κινητό σας μπορεί να έχει γίνει στόχος χάκερ, οι οποίοι απέκτησαν τη δυνατότητα να ακούνε όλες σας τις συνομιλίες και να βλέπουν ό,τι βλέπει η κάμερά σας.

Πώς μπορεί να έγινε αυτό; Απλά με μία κλήση στο κινητό του στόχου, την οποία μπορεί να μην απάντησε καν. Δεν χρειαζόταν όμως, γιατί και μόνο που χτύπησε το κινητό, εγκαταστάθηκε ένα λογισμικό κατασκοπείας, το οποίο εκμεταλλεύθηκε μία τρύπα στην ασφάλεια του WhatsApp. Στη συνέχεια μάλιστα, η κλήση αυτή είχε σβηστεί από τη λίστα της εφαρμογής και ήταν σαν να μην την δέχθηκε ποτέ.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας της εταιρείας, η οποία ανήκει στο Facebook, ανακάλυψαν το πρόβλημα στις αρχές του μήνα και ενημέρωσαν άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εταιρείες με προϊόντα και υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφαλείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι στόχοι ήταν πολύ συγκεκριμένοι και ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφαλείας NSO του Ισραήλ.

Συμβούλευσε δε όλους τους χρήστες να κατεβάσουν άμεσα την αναβάθμιση.

«Η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά ιδιωτικής εταιρείας που συνεργάζεται με κυβερνήσεις για να εγκαταστήσει spyware (λογισμικό κατασκοπείας της συσκευής), το οποίο παίρνει τον έλεγχο του κινητού», αναφέρεται σε ανακοίνωση της WhatsApp.

Η εταιρεία NSO του Ισραήλ χαρακτηρίζεται στον χώρο ως «έμπορος ηλεκτρονικών όπλων», σύμφωνα με το BBC.

Εχει αναπτύξει το λογισμικό «Πήγασος», το οποίο συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες από τη συσκευή, μέσω του μικροφώνου και της κάμερας, και εντοπίζει το σημείο όπου βρίσκεται η συσκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η NSO αρνήθηκε τις κατηγορίες: «Η τεχνολογία μας διατίθεται σε κυβερνητικές υπηρεσίες με μοναδικό σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Δεν έχουμε τον έλεγχο του συστήματος. Μετά από μία εξονυχιστική διαδικασία επιλογής, οι κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπείας και αστυνόμευσης αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια. Εξετάζουμε κάθε βάσιμη καταγγελία κακής χρήσης και αν κρίνουμε απαραίτητο, αναλαμβάνουμε δράση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος. Σε καμία περίπτωση δεν θα είχαμε εμπλακεί στην αναγνώριση των στόχων της τεχνολογίας μας, η οποία βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας και αστυνόμευσης. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία μας για να παρακολουθήσουμε οποιοδήποτε ιδιώτη ή οργάνωση».

Οσο για το ποιοι ήταν οι στόχοι των χάκερ, η WhatsApp ανακοίνωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για να τους εντοπίσει.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έχει πει ότι στο παρελθόν έχει πέσει θύμα παρακολούθησης από την NSO, δήλωσε ότι η επίθεση είναι κάτι που η οργάνωση πάντα φοβόταν.

«Μπορούν να μολύνουν το τηλέφωνό σου χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα απολύτως. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται από καθεστώτα εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Πρέπει να υπάρξουν κάποιες συνέπειες για αυτό, δεν μπορεί αυτή η μυστική βιομηχανία να συνεχίσει να λειτουργεί σαν την Αγρια Δύση», λέει η οργάνωση.

Την Πέμπτη, θα συζητηθεί σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ να αναιρέσει την άδεια της NSO να πουλά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...