334
|

Η Αθήνα που χάνεται: Εκλεισε το περίφημο «Κεντρικόν»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 15:03

Η Αθήνα που χάνεται: Εκλεισε το περίφημο «Κεντρικόν»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 15:03

Μια ιστορία 80 χρόνων, ένα (ακόμα) ιστορικό αθηναϊκό στέκι χάνεται. Το «Κεντρικόν» το θρυλικό εστιατόριο στον πεζόδρομο της οδού Κολοκοτρώνη, όπου σύχναζε η πολιτική και καλλιτεχνική αφρόκρεμα της πόλης μεταπολεμικά, έκλεισε. Και εξαγοράστηκε από την αλυσίδα «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια»…

Το «Κεντρικόν» ξεκίνησε ως καφενεδάκι το 1935 με την ονομασία «Λεύκες», στο απέναντι ακριβώς σημείο από όπου στεγάζεται σήμερα, από τον παππού του τελευταίου ιδιοκτήτη Νίκου Κουτουζή. Ηταν το καφέ απέναντι από το θέατρο «Κεντρικόν» (πρώην «Φυρστ»). Ιδιοκτήτης ήταν ο Νίκος Νάνος. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η γυναίκα του Νάνου άρχισε να φτιάχνει κεφτεδάκια και άλλους μεζέδες, προσελκύοντας τους πρώτους επώνυμους –κυρίως καλλιτέχνες.

Το 1963 η κόρη του Νάνου παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κουτουζή, σερβιτόρο του «King George», ο οποίος το 1965 το μετέτρεψε σε μικρό εστιατόριο αναδεικνύοντάς το σε εστιατόριο αναφοράς για την πρωτεύουσα.

Αμέτρητες οι ιστορίες για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Χατζιδάκι και τόσους άλλους που έτρωγαν εκεί μπιτόκ αλά ρους αλλά και μελιτζάνες, το μενού του θα αριθμούσε δεκάδες πιάτα. Λενε ότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έμπαινε στο «Κεντρικόν» πήγαινε κατευθείαν στην κουζίνα και έλεγε: «από εδώ θα φάμε, εδώ είναι η παραγωγή».

Στο «Κεντρικόν» γευμάτιζαν και οι επιτετραμένοι της τρόικας στα πρώτα χρόνια των μνημονίων το 2010 και το 2011. Ο Νίκος Κουτουζής είχε περιγράψει στη Welt ότι συνήθως ένα γεύμα και των τριών τους κόστιζε μόλις 40 ευρώ. Αφηναν φιλοδώρημα 1-2 ευρώ.

Στον σημερινό χώρο μετακόμισε το 1971.

Είχε κλείσει στις 30 του περασμένου Ιουλίου, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι είχε κλείσει για καλοκαίρι. Ομως δεν ξαναάνοιξε. Και τελικά έγινε γνωστό ότι πωλήθηκε στην αλυσίδα «Μπιφτεκάκια και Σουβλάκια».  Οπως πάντως αναφέρει ρεπορτάζ του Γιάννη Δεβετζόγλου στο reader.gr ο νέος αγοραστής δηλώνει πως θα δώσει έμφαση στο μαγειρευτό φαγητό -σήμα κατατεθέν του «Κεντρικόν»- και όχι τόσο στα ψητά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...