669
Η Σιλντς σε νεαρή ηλικία, σε σκηνή που υπάρχει στο ντοκιμαντέρ «Pretty Baby: Brooke Shields» | SUNDANCE FILM FESTIVAL/HULU

Η αποκάλυψη της Μπρουκ Σιλντς: Πώς με βίασαν στα 22 μου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 10:47
Η Σιλντς σε νεαρή ηλικία, σε σκηνή που υπάρχει στο ντοκιμαντέρ «Pretty Baby: Brooke Shields»
|SUNDANCE FILM FESTIVAL/HULU

Η αποκάλυψη της Μπρουκ Σιλντς: Πώς με βίασαν στα 22 μου

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2023, 10:47

Ο χώρος: Το φεστιβάλ του Σάντανς, το οποίο ίδρυσε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 1981, για να αναδείξει νέες φωνές στο αμερικανικό σινεμά και να σπάσει τη δικτατορία των μεγάλων στούντιο —αυτός που ήταν το αγαπημένο παιδί της βιομηχανίας!

Η ταινία: «Pretty Baby: Brooke Shields», ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο φεστιβάλ και αμέσως, από τον τίτλο του κιόλας, αναδεικνύει το πώς η Μπρουκ Σιλντς υπήρξε άθελά της ένα θύμα, ένα αντικείμενο του κινηματογραφικού σεξ ακόμα και στην άγουρη ηλικία των 12 ετών —ο τίτλος, «Pretty babe», παραπέμπει σε εκείνο το φιλμ του 1978 που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης»: ο κόσμος γνώρισε τότε τη 12χρονη Μπρουκ Σιλντς στον ρόλο μιας πόρνης.

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο μια προσπάθεια της Μπρουκ Σιλντς να έρθει η ίδια αντιμέτωπη με εκείνη την ηλικία και εκείνη την αχαλίνωτη εκμετάλλευση της ομορφιάς της από τη βιομηχανία του θεάματος —μια εκμετάλλευση που με τα σημερινά δεδομένα μας φαίνεται αδιανόητη: όπως υπενθύμισε το Rolling Stone, η Σιλντς στα 10 της ποζάριζε γυμνή, στα 12 της τη χαρακτήριζαν «το νεότερο sex symbol του κόσμου», στα 15 της έπαιζε σε γυμνές σκηνές σε χολιγουντιανά φιλμ. Το ντοκιμαντέρ είναι και μια γροθιά στο στομάχι για το πώς η βιομηχανία του θεάματος εκμεταλλευόταν τη γυναίκα, ακόμα και αν αυτή δεν μπορούσε καν να θεωρείται γυναίκα με βάση τα ηλικιακά όρια. Και πώς αυτό άφηνε το τρομακτικό σημάδι του στον ψυχισμό μιας κατά τα άλλα λαμπερής σταρ.

Στο ντοκιμαντέρ που αποτελείται από δύο μέρη και θα προβληθεί αργότερα από την πλατφόρμα Hulu, η Σιλντς, στα 57 της σήμερα, καταφέρνει να αφηγηθεί επιτέλους με δικά της λόγια την ιστορία της. Και μεταξύ άλλων αποκαλύπτει πώς έπεσε θύμα βιασμού, όταν εκείνη ήταν στα 22 της. Δεν ήταν ακριβώς στην αρχή της καριέρας της, αλλά αφού, μετά τις επιτυχίες της «Γαλάζιας Λίμνης» (1980) και της «Κουκλίτσας της Νέας Ορλεάνης», είχε καταφέρει να πάρει κάπως τη ζωή της ξανά στα χέρια της, ως παιδί, είχε ολοκληρώσει το σχολείο και μπει στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, απ’ όπου το 1987, πήρε πτυχίο στη λογοτεχνία.

Η Σιλντς κράτησε μυστική την ταυτότητα του θύτη της, αλλά διηγήθηκε πώς συναντήθηκε με τον άνδρα αυτόν –τον οποίο γνώριζε— λίγο αφού πήρε το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο, πιστεύοντας ότι πήγαινε σε επαγγελματική συνάντηση για να συζητήσει τη συμμετοχή της σε μια ταινία.

Ο άνδρας την πήγε στο ξενοδοχείο του, ισχυριζόμενος ότι ήθελε να της καλέσει ταξί από το δωμάτιό του. Πήγε στο μπάνιο, από όπου βγήκε γυμνός και τη βίασε, δήλωσε η Σιλντς.

«Βρέθηκε από πάνω μου. Ήταν σαν πάλη», πρόσθεσε.

Η ηθοποιός εξήγησε ότι δεν προσπάθησε να ξεφύγει διότι φοβήθηκε ότι θα προκαλούσε τον άνδρα να ασκήσει και άλλη βία εναντίον της: «Φοβόμουν ότι θα με πνίξει ή κάτι τέτοιο».

«Οπότε δεν προέβαλα πολλή αντίσταση. Δεν το έκανα. Απλώς πάγωσα εντελώς (…). Σκεφτόμουν “μείνε ζωντανή και φύγε”», σημείωσε η Σιλντς.

Μετά την επίθεση που δέχθηκε η ηθοποιός μίλησε με έναν φίλο της, ειδικό σε θέματα ασφαλείας, τον Γκάβιν ντε Μπέκερ, ο οποίος της είπε: «αυτό είναι βιασμός», με τη Σιλντς να του απαντά: «δεν είμαι διατεθειμένη να το πιστέψω».

Μέχρι τώρα η ηθοποιός δεν είχε μιλήσει ποτέ δημοσίως για τον βιασμό της.

Η Μπρουκ Σιλντς σε φωτογραφία που ανήρτησε στα social media καθ’ οδόν προς το φεστιβάλ του Σάντανς (Facebook/Brook Shields)

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί από την πλατφόρμα Hulu σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο η Σιλντς παρουσιάστηκε ως σεξουαλικό είδωλο ήδη από πολύ μικρή ηλικία, μετά την εμφάνισή της στην ταινία «Η κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης» σε ηλικία 12ετών.

Σε ηλικία 15 ετών πρωταγωνίστησε σε άλλες δύο ταινίες –τη «Γαλάζια Λίμνη» και το «Ατέλειωτη Αγάπη» του Τζεφιρέλι – στις οποίες είχε γυμνές σκηνές, ενώ συμμετείχε και σε διαφημιστική εκστρατεία για τα τζιν του Calvin Klein, με το διάσημο σλόγκαν «Τίποτα δεν μπαίνει ανάμεσα σε εμένα και τα Calvin μου».

Η 57χρονη πλέον Σιλντς δήλωσε ότι «είναι μια καλή στιγμή στη ζωή μου» για να εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...