528
Η Τζόρτζια Μελόνι παρακολουθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στη Λαμπεντούζα | REUTERS/Yara Nardi

H Μελόνι από τη Λαμπεντούζα: «Οι μετανάστες απειλούν το μέλλον της Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 11:31
Η Τζόρτζια Μελόνι παρακολουθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στη Λαμπεντούζα
|REUTERS/Yara Nardi

H Μελόνι από τη Λαμπεντούζα: «Οι μετανάστες απειλούν το μέλλον της Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2023, 11:31

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Λαμπεντούζα, το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί ήταν γεμάτο ανθρώπους που ζούσαν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Τις τελευταίες εβδομάδες κατεγράφη ρεκόρ αφίξεων. Δεκάδες βάρκες με χιλιάδες ανθρώπους έφτασαν στις ακτές της Λαμπεντούζα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην Τυνησία παρά στην Ιταλία και αποτελεί έναν πρώτο σταθμό για τους ανθρώπους που κάνουν το μακρύ κι επικίνδυνο ταξίδι από τις ακτές της Αφρικής στην Ευρώπη, αναζητώντας καταφύγιο και ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα σε τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα κατεγράφησαν 8.500 αφίξεις, περισσότεροι μετανάστες και από τον πληθυσμό του νησιού, που φτάνει τους 6.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Guardian.

Το νεκρό σώμα ενός μωρού, το οποίο πέθανε πάνω σε μια βάρκα με 40 ανθρώπους, τοποθετήθηκε σε ένα λευκό φέρετρο και ετάφη στο νεκροταφείο του νησιού το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη των δύο γυναικών στο νησί. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα αγόρι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής είναι καθημερινά χαοτική. Το κέντρο έχει φτιαχτεί για να μπορεί να στεγάσει 400 ανθρώπους. Πλέον πολλοί κοιμούνται στους δρόμους έξω από αυτό, πάνω στα σκουπίδια, ενώ άλλοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τους φράχτες.

Την Κυριακή το πρωί, όμως, όταν έφτασαν εκεί η Μελόνι και η Φον ντερ Λάιεν, όλα ήταν ήσυχα και τακτοποιημένα. Η πλειονότητα των μεταναστών είχε μεταφερθεί σε αντίστοιχα κέντρα στη Σικελία ή την Ιταλία και το κέντρο της Λαμπεντούζα είχε καθαριστεί.

Η Μελόνι, που ως επικεφαλής ακροδεξιού συνασπισμού κυβερνάει την Ιταλία από τον περασμένο Οκτώβριο, είπε ότι η εισροή μεταναστών απειλεί «το μέλλον της Ευρώπης» και ότι χρειάζονται «σοβαρές λύσεις», όπως η διάλυση του δικτύου διακινητών, η «άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών» και η εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες ανάμεσα στην Ιταλία και την Τυνησία.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτή η κρίση που αντιμετωπίζουμε θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο εντός των ιταλικών συνόρων, κάνει πολύ μεγάλο λάθος, γιατί αυτό το πρόβλημα αφορά όλους και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους», είπε η Μελόνι. «Συνεχίζω να λέω ότι δεν θα το λύσουμε ποτέ μιλώντας μόνο για ανακατανομή των μεταναστών. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις τους από την Αφρική».

Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε την ταχεία απέλαση όσων αποτυγχάνουν να τους χορηγηθεί άσυλο και την καταστολή της «βίαιης επιχείρησης» της λαθρεμπορίας ανθρώπων. «Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος θα έρθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπό ποιες συνθήκες. Οχι οι λαθρέμποροι», είπε.

Στο μεταξύ, άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν στο νησί. Οι περισσότεροι είχαν ξεκινήσει από την Τυνησία, πριν από τον Ιούλιο, όταν η Μελόνι και η Φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη, ύψους 130 εκατ. ευρώ, συμφωνία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από την Τυνησία στην Ιταλία έχει αυξηθεί σχεδόν 70% τους μήνες μετά τη συμφωνία, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στον καλό καιρό.

Πάνω από 127.000 άνθρωποι, υπερδιπλάσιος αριθμός από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, έχουν φτάσει σε ιταλικό έδαφος μέχρι στιγμής το 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...