367
Λέοναρντ Μπερνστάιν και Μπράντλεϊ Κούπερ, ως Μπερνστάιν | Wikipedia commons / Netflix

H μακριά «αντισημιτική» μύτη του Μπράντλεϊ Κούπερ που διχάζει

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2023, 14:07
Λέοναρντ Μπερνστάιν και Μπράντλεϊ Κούπερ, ως Μπερνστάιν
|Wikipedia commons / Netflix

H μακριά «αντισημιτική» μύτη του Μπράντλεϊ Κούπερ που διχάζει

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2023, 14:07

Ο 48χρονος Μπράντλεϊ Κούπερ έχει εμπλακεί σε μια κάπως απρόσμενη διαμάχη και κατηγορείται για αντισημιτισμό, μετά την κυκλοφορία του trailer της επερχόμενης ταινίας του «Maestro». Στην ταινία ο Κούπερ ερμηνεύει το ρόλο του εμβληματικού μαέστρου Λέοναρντ Μπερνστάιν και προκειμένου να το κάνει πιο πειστικά, φόρεσε μια προσθετική μύτη. Η μύτη αυτή ήταν που τον έβαλε στο στόχαστρο όσων τον κατηγορούν ότι «προσποιείται τον Εβραίο».

Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους τον ερχόμενο Νοέμβριο και ο Κούπερ κατηγορείται ότι με την προσθετική μύτη αναπαράγει ένα κλασικό αντισημιτικό στερεότυπο.

Ο Ντέιβ Ριτς, επικεφαλής πολιτικής στον οργανισμό Community Security Trust, ο οποίος ιδρύθηκε το 1994 για να προστατεύσει τους βρετανούς Εβραίους από τον αντισημιτισμό, περιέγραψε την απεικόνιση ως «προσβλητική και ταπεινωτική». Είπε στην Telegraph: «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν γνώριζε ότι μπορεί να ήταν πρόβλημα να βάλεις μια γελοία μεγάλη και μυτερή ψεύτικη μύτη για να παίξεις έναν Εβραίο. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε σταματήσει, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα».

Γιος εβραίων-ουκρανών μεταναστών, ο Μπερνστάιν έγινε ο νεότερος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης το 1958. Νωρίς στην καριέρα του, τον προέτρεψαν να αλλάξει το επίθετό του σε Μπερνς, κι εκείνος απάντησε: «Θα κάνω καριέρα ως Μπερνστάιν, ή καθόλου».

Η Λιόρα Ρεζ, εκτελεστική διευθύντρια του StopAntisemitism, είπε ότι «η εβραϊκή ιδιότητα του συνθέτη ήταν ο κεντρικός πυλώνας της ταυτότητάς του και θα έπρεπε να είχε απεικονιστεί από έναν εβραίο ηθοποιό. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί μια προσθετική μύτη –μεγαλύτερη από την πραγματική μύτη του Μπερνστάιν– παραπέμπει σε 800 χρόνια αντισημιτικών αντιλήψεων που βασίζονται στην υπερβολή αυτού του χαρακτηριστικού».

Το 2018, ο εβραίος ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχααλ ανακοίνωσε ότι θα υποδυόταν τον Μπερνστάιν στη βιογραφική ταινία «The American», παραγωγής της εταιρείας του, Nine Stories Productions. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Κούπερ ανακοίνωσε ότι θα πρωταγωνιστούσε σε μια «αντίπαλη» παραγωγή, του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Μάρτιν Σκορσέζε. Τελικά, το καταπίστευμα Bernstein έδωσε τα αποκλειστικά δικαιώματα μουσικής στην εταιρεία παραγωγής του Σπίλμπεργκ, Amblin Entertainment.

Ορισμένοι υπερασπίστηκαν τη μεταμόρφωση του προσώπου του Κούπερ ως ακριβή απεικόνιση του Μπερνστάιν. Ο εβραίος σταρ της σειράς «West Wing», Τζόσουα Μαλίνα, είπε στο Page Six ότι «δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι ο Μπράντλεϊ Κούπερ έκανε τα πάντα ώστε να μοιάζει με τον πραγματικό Μπερνστάιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...