467
| NurPhoto/Getty Images

H Eli Lilly πρώτη φαρμακευτική στον κόσμο χάρη στα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 12:32
|NurPhoto/Getty Images

H Eli Lilly πρώτη φαρμακευτική στον κόσμο χάρη στα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2023, 12:32

H φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly & Co. είδε τη μετοχή της να κινείται ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, γεγονός που την κατέστησε την μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Η κεφαλαιοποίησή της άγγιξε τα 408 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας ακόμη και την Johnson & Johnson!

Οπως σημείωσε το Bloomberg, η Eli Lilly είχε ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου ότι το φάρμακο για τον διαβήτη, Mounjaro, είχε πετύχει σε μια δεύτερη δοκιμή τελικού σταδίου για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η τελική έγκριση του φαρμάκου μπορεί να ανοίξει μια τεράστια νέα αγορά για την εταιρεία, επιτρέποντάς της να ανταγωνιστεί το φάρμακο το Wegovy της Novo Nordisk, το οποίο έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μία φορά την εβδομάδα.

Το 2020 είχε υπολογιστεί ότι τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα. Εως το 2035 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από το 50%. Αυτό σημαίνει ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στον πλανήτη θα έφταναν τα 4 δισεκατομμύρια! Οι πληθυσμοί που παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση δεν ζουν πια στην πλούσια Δύση αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνε με το αμερικανικό πρακτορείο, μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν την υψηλότερη δόση του φαρμάκου Mounjaro έχασαν κατά μέσο όρο 23 κιλά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας θα πλησιάσουν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τα κέρδη 8,5% για τη μετοχή της τον Μάιο ανέβασαν την κεφαλαιοποίησή της την Eli Lilly σε περίπου 408 δισεκατομμύρια δολάρια. Η J&J, εν τω μεταξύ, υποχώρησε 5,3% κατά τη διάρκεια του μήνα, γεγονός που έριξε την χρηματιστηριακή αξία της στα 403 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ράλι για τη μετοχή της Eli Lilly πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από δύο σημαντικές ανακοινώσεις:

–Η πρώτη ήταν ότι το νέο της φάρμακο για τον διαβήτη, Mounjaro, ήταν αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

–Σύντομα ακολούθησε η είδηση ​​ότι η πειραματική θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ κρίθηκε επιτυχημένη μετά από μια δοκιμή τελικού σταδίου

«Η Eli Lilly συμμετέχει στους δύο τομείς των θεραπειών για τους οποίους ενδιαφέρονται περισσότερο οι επενδυτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mizuho Securities, Τζάρεντ Χολτζ. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα υγείας καθώς έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι παράγοντες που συνηγορούν στην εμφάνισή της περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, το στρες και την καθιστική ζωή.

Για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η φαρμακευτική σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα -κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023- για την έγκριση του σκευάσματός της, εφόσον η δοκιμή τελευταίου σταδίου έδειξε ότι ήταν ικανό να τροποποιήσει την πορεία της πιο κοινής μορφής άνοιας. Η θεραπεία αφαιρεί μια μη φυσιολογική πρωτεΐνη, που ονομάζεται αμυλοειδές, από τον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...