355
Η Κάθριν Σβάιτσερ τερματίζει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης | Twitter

Η γυναίκα που έτρεξε στον ίδιο Μαραθώνιο 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 18:40
Η Κάθριν Σβάιτσερ τερματίζει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης
|Twitter

Η γυναίκα που έτρεξε στον ίδιο Μαραθώνιο 50 χρόνια μετά

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 18:40

Την πρώτη φορά που η Κάθριν Σβάιτσερ στάθηκε στην γραμμή έναρξης του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ήταν η μοναδική γυναίκα σε έναν αγώνα αποκλειστικά για άνδρες.

Το γεγονός ότι τόλμησε να δηλώσει συμμετοχή και να τρέξει κανονικά έκανε έναν κριτή του αγώνα να προσπαθήσει να της αφαιρέσει τον αριθμό «261» από την πλάτη. Ο φίλος της όμως που έτρεχε μαζί της, φρόντισε να τον αποτρέψει με την συγκεκριμένη εικόνα να καταγράφεται στην ιστορική φωτογραφία που αποτελεί σήμα κατατεθέν του αγώνα της Βοστώνης.

1-288
Η Κάθριν Σβάιτσερ δέχεται επίθεση στον πρώτο της Μαραθώνιο

Τότε η Σβάιτσερ ήταν μια 20χρονη φοιτήτρια δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Σίρακιουζ που κατάφερε να γράψει ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα ολόκληρο το φημισμένο μαραθώνιο της Βοστώνης. Πενήντα χρόνια μετά, στην ηλικία των 70, η Κάθριν Σβάιτσερ επέστρεψε στην εναρκτήρια γραμμή του Μαραθωνίου φορώντας στην μπλούζα της τον ίδιο αριθμό.

Να σημειωθεί ότι η Σβάιτσερ δεν ήταν η πρώτη γυναίκα στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ενα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η Ρομπέρα Μπίνγκεϊ Γκιμπ η οποία όμως έτρεξε ανεπίσημα, δίχως αριθμό. Αυτό που κατάφερε ένα χρόνο αργότερα η Σβάιτσερ ήταν να γκρεμίσει όλα τα στερεότυπα του σεξισμού στον αθλητισμό.

Η Σβάιτσερ έχει συμμετάσχει εννέα φορές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ενώ έχει κερδίσει τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Στην καριέρα της έχει τρέξει σε 40 Μαραθώνιους και αρκετούς άλλους αγώνες αντοχής.

Την Δευτέρα 17 Απριλίου η Σβάιτσερ κατάφερε να ολοκληρώσει την ίδια διαδρομή που είχε τρέξει 50 χρόνια πριν. Χρειάστηκε 4 ώρες, 44 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα όμως αυτό έχει τη μικρότερη σημασία. Φυσικά, στον πρόσφατο Μαραθώνιο, η Σβάιτσερ δεν ήταν η μόνη γυναίκα που έτρεχε. Πάνω από 12.300 ήταν οι γυναίκες που ξεκίνησαν στην περίφημη κούρσα. Ανάμεσά τους και αρκετά μέλη της ομάδας του Μαραθωνίου της Βοστώνης που ίδρυσε η Σβάιτσερ για να δυναμώσει τις γυναίκες μετά τα γεγονότα του 1967.

Μετά τον αγώνα, η Σβάιτσερ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Τερμάτισα. Οπως πριν από πενήντα χρόνια. Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη ζωή των γυναικών. Απλώς φανταστείτε τι θα έχει συμβεί σε 50 χρόνια από σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...