302
«Η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Δεν υποκύπτουμε στις απειλές» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον | EPA/LUKAS COCH / CreativeProtagon

Google και Facebook… απειλούν την Αυστραλία!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 12:00
«Η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Δεν υποκύπτουμε στις απειλές» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον
|EPA/LUKAS COCH / CreativeProtagon

Google και Facebook… απειλούν την Αυστραλία!

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 12:00

Η Google απείλησε να κλείσει τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία, αν η κυβέρνηση της χώρας δεν αλλάξει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και το οποίο προβλέπει ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου θα πρέπει να αποζημιώνει τα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενό τους που χρησιμοποιεί.

Σε παρόμοια απειλή προχώρησε και το Facebook, το οποίο δηλώνει έτοιμο να αφαιρέσει τις δημοσιεύσεις από αυστραλιανά ΜΜΕ που διαβάζουν οι αυστραλοί χρήστες του – έστω και αν είναι ένα μικρό ποσοστό από όσα βλέπουν οι χρήστες στο feed τους.

Αφορμή για τη στάση των εταιρειών είναι ένας «περιοριστικός κώδικας συμπεριφοράς» που καταρτίζει η αυστραλιανή κυβέρνηση, ο οποίος έχει στόχο να ορίσει τις σχέσεις μεταξύ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία λόγω και της πανδημίας αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και των μεγάλων ομίλων που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο, όπως το Facebook και η Google, οι οποίοι κερδίζουν μεγάλα ποσά από διαφημίσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό, ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως, προβλέπει την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους παραβάτες και έχει στόχο κυρίως τη μηχανή αναζήτησης του Google και το news feed του Facebook.

Αν οι πλατφόρμες δεν καταλήξουν σε συμφωνία με τα ΜΜΕ, ένας μεσολαβητής θα αποφασίζει για τους όρους του διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνολικά 19 εκατ. Αυστραλοί χρησιμοποιούν κάθε μήνα το Google και 17 εκατ. τo Facebook, ανέφερε ο Guardian.

Η γενική διευθύντρια της Google στην Αυστραλία, Μελ Σίλβα, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι «το χειρότερο σενάριο» θα ήταν το νομοσχέδιο να περάσει ως έχει. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία της θα αναγκαστεί να αναστείλει τη μηχανή αναζήτησής της στη χώρα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ήταν ότι «η Αυστραλία είναι αυτή που αποφασίζει τους κανόνες για το τι επιτρέπεται στην Αυστραλία. Το Κοινοβούλιό μας αποφασίζει. Οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε αυτό το πλαίσιο στην Αυστραλία είναι καλοδεχούμενοι. Ομως δεν υποκύπτουμε στις απειλές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...