315
|

Συμφωνία-σταθμός: Η Google υπέγραψε συμφωνία για να πληρώνει τα γαλλικά ΜΜΕ με συγγενικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 12:26

Συμφωνία-σταθμός: Η Google υπέγραψε συμφωνία για να πληρώνει τα γαλλικά ΜΜΕ με συγγενικά δικαιώματα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 12:26

Είναι μια κομβική στιγμή. Επί χρόνια η Google θησαύριζε με τον πνευματικό κόπο άλλων –με ενημερωτικό, και όχι μόνο, περιεχόμενο που είχαν δημιουργήσει ΜΜΕ. Τώρα όλα μπορούν να αλλάξουν.

Οπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη η Google υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο που ανοίγει τον δρόμο για να αμείβεται ο ημερήσιος γαλλικός Τύπος βάσει των «συγγενικών δικαιωμάτων», τα οποία είναι παρόμοια με τα πνευματικά δικαιώματα, δημιουργήθηκαν το 2019 και έχουν οδηγήσει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκδότες και τον γίγαντα του Διαδικτύου.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε ανάμεσα στη Google και την APIG (Alliance de la presse d’ information generale), την κύρια επαγγελματική οργάνωση του γαλλικού Τύπου, η οποία αντιπροσωπεύει κυρίως τις εθνικές και τις περιφερειακές εφημερίδες.

«Η APIG και η Google ανακοινώνουν σήμερα μια συμφωνία που αφορά την καταβολή συγγενικών δικαιωμάτων βάσει του γαλλικού νόμου», αναφέρουν τα δύο μέρη σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «την κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων μέσα στο πλαίσιο που καθορίσθηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού».

Η συμφωνία αυτή «ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Google θα διαπραγματεύεται ατομικές συμφωνίες με τα μέλη» της APIG για τις αναγνωρισμένες εκδόσεις «πολιτικής και γενικής ενημέρωσης», εξηγούν οι υπογράφοντες. Αυτές οι ατομικές συμφωνίες αδειοδότησης για αναδημοσίευση «θα καλύπτουν τα συγγενικά δικαιώματα και θα ανοίγουν εξάλλου για τους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο News Showcase», το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την Google και στο οποίο αμείβει μέσα ενημέρωσης για μια επιλογή εμπλουτισμένων περιεχομένων.

Μένει να γίνει γνωστό το ποσό που μπορεί να αντιμπροσωπεύει αυτό το «μάνα» για τον γαλλικό Τύπο, καθώς τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας είναι εμπιστευτικά. Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ήρθε σε επαφή μαζί τους, η Google και η APIG δεν έδωσαν καμιά διευκρίνιση σχετικά με το θέμα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της Google ότι πρέπει να καταβάλει αντίτιμο σε τρίτους για τη χρήση του διαδικτυακού περιεχομένου που δημιουργούν. Και ενδεχομένως να αποτελεί πιλότο για αντίστοιχες συμφωνίες και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.