800
Το πρώτο βήμα προς τον συνδικαλισμό στη Silicon Valley έγινε από τους εργαζομένους της Google. Μικρό, μεν, αλλά σημαντικό | REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Οταν οι εργαζόμενοι της Google ανακάλυψαν τον συνδικαλισμό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 18:25
Το πρώτο βήμα προς τον συνδικαλισμό στη Silicon Valley έγινε από τους εργαζομένους της Google. Μικρό, μεν, αλλά σημαντικό
|REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Οταν οι εργαζόμενοι της Google ανακάλυψαν τον συνδικαλισμό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2021, 18:25

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων –περί τους 400, προς το παρόν, από τους περισσότερους από 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και εξωτερικούς συνεργάτες της Google– φαίνεται μικρός και αποτελεί γεγονός ότι το νέο αυτό σωματείο, ονόματι Alphabet Workers Union, θα εκφράζει ένα μειοψηφικό ρεύμα, ενώ δεν θα μπορεί να διαπραγματεύεται εκτεταμένα με τη διοίκηση για παραδοσιακά εργασιακά ζητήματα, όπως η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων.

Ωστόσο, η σύσταση αυτής της μικρής συνδικαλιστικής οργάνωσης στην καρδιά της Σίλικον Βάλεï έπειτα από έναν χρόνο διεργασιών μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Μιλώντας στους New York Times, μέλη του σωματείου εξήγησαν ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι να εδραιωθεί ο εργασιακός ακτιβισμός εντός της Google.

Το συνδικάτο το εργαζομένων της κραταιάς Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, δεν επιδιώκει να σφυρηλατήσει το σύνολο των πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στον αμερικανικό κολοσσό της ψηφιακής εποχής: θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, συγχρόνως, όμως, θα υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς και αυτό σημαίνει, μας πληροφορεί ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera, ότι θα μπορούσαν και οι εργαζόμενοι άλλων κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Στελέχη κι εργολάβοι

Οι πανίσχυρες εταιρείες της αποκαλούμενης Tech Industry ανέκαθεν εναντιώνονταν στην ίδρυση σωματείων από τους εργαζομένους τους. Αποτελεί γεγονός ότι οι επιτελικοί υπάλληλοί τους (κυρίως μηχανικοί λογισμικών, ανώτερα διευθυντικά στελέχη και ειδικοί στη πληροφορική) καλοπληρώνονται, ενώ όποιος δυσαρεστείται με τους εργοδότες του, συνήθως αποχωρεί οικειοθελώς, γνωρίζοντας ότι θα βρει σχετικά εύκολα δουλειά αλλού.

Ολοι όσοι, όμως, εργάζονται μέσω εργολαβιών –στην ασφάλεια, στη συντήρηση, στην εστίαση, στις μεταφορές αλλά και στον προγραμματισμό– για την Google και τις άλλες εταιρείες της Κοιλάδας του Πυριτίου, δεν μπορούν να απαιτήσουν το παραμικρό από τους πραγματικούς εργοδότες τους, καθώς εξαρτώνται από τους εργολάβους. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κάποια πρόοδος: οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης των ΜΜΕ ανάγκασαν, τελικά, το Facebook, την Google κι άλλες εταιρείες να ζητήσουν από τους εργολήπτες τους να αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους.

Ομως και στα ανώτερα κλιμάκια των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών επικρατεί μια σχετική αναταραχή όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, με κορυφαία στελέχη να διαμαρτύρονται ανοικτά για κρούσματα εθνοτικών και έμφυλων διακρίσεων. Συγχρόνως, πονοκέφαλο στις διοικήσεις των Big Tech προκαλούν επίσης και οι επικρίσεις εργαζομένων τους για ανήθικες επιχειρηματικές επιλογές, όπως η παροχή, για παράδειγμα, από τη Google προηγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών ή για τη βελτιστοποίηση οπλικών συστημάτων του Πενταγώνου.

«Don’t be evil», αλλά…

«Είμαι ικανοποιημένος με τον μισθό και τις παροχές που μου προσφέρει η εταιρεία, αλλά όχι με το γεγονός ότι η δουλειά μου δεν συμβάλλει στο να καταστεί ο κόσμος καλύτερος, αντιθέτως, συμβάλλει στη δημιουργία καταπίεσης», ανέφερε σχετικά ο Τσούι Σο, μηχανικός λογισμικού της Google-Alphabet και αντιπρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου. Εύστοχα ο ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει πως το περίφημο ιδρυτικό μότο της Google, «Don’t be evil» (Μην είσαι κακός), τώρα αποτελεί τον πυρήνα των αιτιάσεων πολλών εργαζομένων κατά της εταιρείας.

Κατά το παρελθόν ελάχιστες προσπάθειες συλλογικής οργάνωσης των εργαζομένων στη βιομηχανία της τεχνολογίας ευοδώθηκαν. Μικρά συνδικάτα ιδρύθηκαν στον ιστότοπο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfounding) Kickstarter και στην πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών Glitch. Ενα σωματείο κατάφεραν να ιδρύσουν το 2019 και μερικοί εξωτερικοί συνεργάτες της Google στο Πίτσμπεργκ, αλλά η εταιρεία μετέφερε αμέσως τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου παραρτήματός της στην Πολωνία. Τώρα, όμως, μετά τη σύσταση του Alphabet Workers Union, σύντομα υπέρ ή κατά της ίδρυσης ενός συνδικάτου πρόκειται να αποφανθούν και χιλιάδες εργαζόμενοι σε μία αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα.

Εννοείται ότι η Google δεν βλέπει με καλό μάτι τις συνδικαλιστικές φιλοδοξίες μερίδας (προς το παρόν) εργαζομένων της. Εχει καταφύγει, μάλιστα, σε μία συμβουλευτική εταιρεία, IRI Consultants, που ειδικεύεται, σύμφωνα με την ίδια, στο να εντοπίζει «τρωτά σημεία στα σωματεία εργαζομένων».

Το πείραμα «Τρίσταν Χάρις»

Συγχρόνως, όμως, η Google είναι η εταιρεία που επιδίωξε περισσότερο από κάθε άλλη να βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με τους εργαζομένους της όσον αφορά τις όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιλογές της, φτάνοντας στο σημείο να πειραματιστεί με τον διορισμό του Τρίσταν Χάρις ως υπευθύνου ηθικού σχεδιασμού της εταιρείας. Ομως το πείραμα απέτυχε και ο Χάρις εγκατέλειψε τη θέση του για να καταστεί ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της Google και των υπόλοιπων κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας.

Παρά την απουσία συνδικάτων και τη σιωπή ή και την αδιαφορία των μηχανικών λογισμικού και των περισσότερων εργαζομένων της Google που ασχολούνται κυρίως με την τεχνολογία, το 2018 η εταιρεία ή μάλλον η εικόνα της δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα, όταν περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοί της σε όλον τον κόσμο –από τη Σιγκαπούρη και το Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, έως το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, το Βερολίνο, το Σικάγο και το Σιάτλ– πραγματοποίησαν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η εταιρεία περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σίγουρα, οπότε, η ίδρυση του πρώτου συνδικάτου εργαζομένων της πρέπει να την ανησυχεί. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που πιστεύουμε ότι υπόκεινται σε διακρίσεις ή αντίποινα», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...