352
«Φταίει το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς που δεν "βγήκε" η απλή αναλογική» είπε στην προεκλογική εκπομπή της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης ο Γιώργος Τσίπρας | ΥοuΤube

Γιώργος Τσίπρας: Ποια στρατηγική ήττα; Με το που γίνουμε κυβέρνηση, επαναφέρουμε την απλή αναλογική!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 10:22
«Φταίει το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς που δεν "βγήκε" η απλή αναλογική» είπε στην προεκλογική εκπομπή της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης ο Γιώργος Τσίπρας
|ΥοuΤube

Γιώργος Τσίπρας: Ποια στρατηγική ήττα; Με το που γίνουμε κυβέρνηση, επαναφέρουμε την απλή αναλογική!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 10:22

«Το εκλογικό αποτέλεσμα [της 21ης Μαΐου] αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική (…)».

Είναι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις ημέρες μετά την κατά δήλωσή του, οδυνηρή  ήττα της 21ης Μαΐου από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με 20 και πλέον μονάδες διαφορά. Λόγια με τα οποία αποκήρυξε την απλή αναλογική ως «όχημα» διεκδίκησης της εξουσίας και αφετηρία σχηματισμού της «περίφημης» κυβέρνησης «προοδευτικής συνεργασίας».

Είτε αποτυχία στρατηγικής, είτε κατά άλλους, πλεόνασμα πονηριάς –το οποίο δεν «βγήκε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα στην κάλπη– δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου όσοι θεωρούν τη στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής ως την κύρια και βασική αιτία της πανωλεθρίας (λόγω των «θολών» μηνυμάτων που εκπέμφθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο κ.τ.λ.).

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν, όπως για παράδειγμα ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, «υποσχέθηκε» ότι αν ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επαναφέρει (!) την απλή αναλογική. Το σύστημα δηλ. που υποχρέωσε τελικά τη χώρα να πάει σε δεύτερες κάλπες, αλλά την ίδια ώρα αποδείχθηκε στρατηγικό λάθος για όσους επιδίωξαν με ζέση την επαναφορά του.

«Θα την επαναφέρουμε [την απλή αναλογική]. Το πότε θα την επαναφέρουμε δεν θα σας το πω», είπε σχεδόν παιδιάστικα ο  Γιώργος Τσίπρας κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης, γιατί όπως επέμεινε, «είναι το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής και λόγω ισοτιμίας της ψήφου, και σπρώχνει τα κόμματα σε μια κουλτούρα συνεργασίας».

Διότι «είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα από δύο κόμματα σε μια κυβέρνηση», συμπλήρωσε, αφού κατά τον συλλογισμό του, αυτό «αποτρέπει πολλά άσχημα πράγματα να γίνουν».

Και κλείνοντας επέρριψε την ευθύνη για το… «κάψιμο» της απλής αναλογικής στην κάλπη του Μαΐου στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, με πρώτο πρώτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

«Την “έκαψαν” τα κόμματα της Αριστεράς με πρώτο το ΚΚΕ», παρατήρησε με παράπονο. «Εμείς φέραμε την απλή αναλογική γιατί ήταν πάγιος πόθος και αίτημα της δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο Γιώργος Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι αν γίνει ποτέ ξανά κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα την επαναφέρει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...