1786
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Intercontinental | Dimitris Kapantais / SOOC

Μονόλογος Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Τα κάναμε όλα λάθος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 20:28
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ξενοδοχείο Intercontinental
|Dimitris Kapantais / SOOC

Μονόλογος Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Τα κάναμε όλα λάθος

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 20:28

Το αποτέλεσμα των εκλογών 21ης Μαΐου αποτελεί ένα «οδυνηρό σοκ» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, τέσσερις ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος, το οποίο βρέθηκε 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Ενα σοκ το οποίο εκτίμησε ότι οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει τη δική του ατζέντα, στην ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής που υιοθέτησε, και στην ανεύθυνη και δίχως συνοχή εικόνα της παράταξης συνολικά.

«Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι» τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του, με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες του κομματικού οργάνου που καλείται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό για την ήττα στις κάλπες της Κυριακής και να καταρτίσει τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

«Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Ετσι και τώρα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμια καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη μάχη».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση (…). Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» διεμήνυσε ο ίδιος στη συνέχεια, με φόντο την εσωκομματική αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών.

Οι συμπεριφορές αυτές «το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας», επισήμανε, ωστόσο επέλεξε να μη διευκρινίσει αν αναφέρεται στην πολυσυζητημένη παρέμβαση Παπαδημούλη, στο… σύνηθες ύφος Πολάκη ή σε κάποιο άλλο συγκεκριμένο στέλεχος.

Κατά τ’ άλλα, ο κ. Τσίπρας «άδειασε» και εκείνα τα στελέχη που ούτε λίγο ούτε πολύ τα έβαλαν με τους πολίτες. «Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και η σεμνότητα, θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Τσίπρα, που πάντως δεν υπήρξε και το καλύτερο παράδειγμα τέτοιας σεμνότητας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο χρονικό διάστημα «μετά τη δεύτερη κάλπη» για τη «συνολική αποτίμηση» του εκλογικού αποτελέσματος «με την άνεση που πρέπει να γίνει».

Ενόψει της νέας αναμέτρησης –«της πιο κρίσιμης»– επείγει, βέβαια, να ληφθούν σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από τα μηνύματα της κάλπης, συνέχισε, και επιχείρησε να τα «διαβάσει» επικαλούμενος τους δημοσκόπους (!):

«Σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων. 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναποφάσιστοι, δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε και όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικά ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση».

«Γιατί συνέβη αυτό; Και γιατί ένας μεγάλος αριθμός από εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 δεν μας εμπιστεύθηκαν το 2023;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτά τα ερωτήματα δεν πρέπει να δοθεί μια «βολική απάντηση».

Τρεις αδυναμίες

Απαντήσεις πρέπει να αναζητηθούν και στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε, με τον ίδιο να εστιάζει σε «τρείς κομβικές αδυναμίες» του κόμματός του, τις οποίες «έμπλεξε», ωστόσο, με εξωκομματικούς παράγοντες και αιτίες και αφήνοντας αιχμές σε βάρος τρίτων, εν προκειμένω των δυνητικών εταίρων της «προοδευτικής κυβέρνησης».

Πιο συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στα παρακάτω:

  1. «Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου, είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά (…).
  2. »Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική (…). Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση (…).
  3. »Και η τρίτη και καθόλου έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκειμένου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να θέλει να κλείσει τις όποιες συζητήσεις για το ιδεολογικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε αυτή την εικόνα να την αλλάξουμε. Οφείλουμε να αλλάξουμε (…). Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το Κέντρο ούτε προς τα Αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

«Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα» συνόψισε και κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να προχωρήσουν σε «όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές» προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα αυτά.

Τον μονόλογο Τσίπρα διέκοπταν τακτικά τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων στη συνεδρίαση (Dimitris Kapantais / SOOC)
Αιχμές προς Χαρ. Τρικούπη και Περισσό

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επανήλθε στην κριτική προς τα κόμματα που είχε καλέσει σε συνεργασία αλλά άνοιξαν «μονομέτωπο» πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίστηκε.

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους που ευνοούν μόνο τη Δεξιά δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε» τόνισε, παρότι ο ίδιος είχε επιτεθεί στο κόμμα του κ. Ανδρουλάκη την επομένη των εκλογών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη.

«Για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε και επέμεινε: «Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ».

«Θα πάμε για να διεκδικήσουμε τη νίκη»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σύνθημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με στόχο τη νίκη:

«Το πρωί της Κυριακής, στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε (…)».

«Θα πάμε έτσι, γιατί –δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει– ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα-συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς» είπε σε μια ακόμη αιχμή προς το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, άλλωστε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

Μονόλογος

Το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να ακολουθήσουν άλλες ομιλίες.

Κομματικές πηγές που επικαλέστηκε το Πρακτορείο ανέφερεαν ότι το Εκτελεστικό Γραφείο «πρότεινε να μην γίνουν ομιλίες σήμερα».

Ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την άποψή του να γίνει συζήτηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ωστόσο ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου «με μεγάλη πλειοψηφία» και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της Κ.Ε. το επιθυμούν να στείλουν τις θέσεις τους γραπτώς.

Σημειώνεται ότι η ίδια η ομιλία του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και όχι στις 17:00, όπως είχε προαναγγελθεί.

Σκέρτσος για Τσίπρα: Λέει πως κάνει αυτοκριτική αλλά του φταίνε όλοι οι άλλοι

«“Και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός”. Αυτό ουσιαστικά μας είπε στην αποψινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την αυτοκριτική που δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε 4 χρόνια», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Ακης Σκέρτσος σε δήλωσή του για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε μια ομιλία, όλα όσα έλεγε τέσσερα χρόνια ως αντιπολίτευση και διατυμπάνιζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν θα σταθούμε στα συνήθη ψέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, ή στις “μαύρες” προοπτικές της χώρας αν δεν τον ψηφίσουν. Εξάλλου οι πολίτες του απάντησαν στην κάλπη. Και θα το επαναλάβουν.

»Προσέθεσε όμως στον πολιτικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια εξαιρετικότητα. Να λέει πως κάνει αυτοκριτική, πως στοχάζεται κι αναστοχάζεται και αμέσως μετά να επαναλαμβάνει μονότονα πως φταίνε όλοι οι άλλοι: Τα κόμματα που δεν συνήργησαν στην απλή αναλογική, οι “ολιγάρχες” που ποτέ δεν κατονομάζει, και φυσικά ο “αλαζονικός ηγεμόνας” Μητσοτάκης. Και πάνω απ’ όλα, ότι φταίνε οι πολίτες. Γιατί έγιναν κατά τον ίδιο πιο συντηρητικοί».

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας άφησε αναπάντητα «τα πιο κρίσιμα ερωτήματα», όπως «γιατί δεν στηρίζει εθνικές πολιτικές σαν τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο», «γιατί στηρίζει και υποστηρίζει ακόμη τον τοξικό κ. Πολάκη» και «γιατί δεν εκτέλεσε το ελάχιστο χρέος του στη δημοκρατία, με το να μην συμμετέχει στο μέτωπο για τον αποκλεισμό του κόμματος της εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρη», συνέχισε ο κ. Σκέρτσος.

«Για αυτά και πολλά ακόμη δεν μίλησε ούτε και επέτρεψε στα στελέχη του κόμματός του να μιλήσουν, τα οποία προέτρεψε να υποβάλλουν γραπτώς τις σκέψεις τους», επισήμανε, σχολιάζοντας αυτή τη φορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε παραπάνω).

«Από τα παραπάνω συνάγουμε, λοιπόν, ότι η περίοδος πραγματικής αυτοκριτικής και ενδοσκόπησης θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, μέχρι να ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κοιτάει σταθερά, τολμηρά, μπροστά», κατέληξε.

ΚΚΕ : Αντίπαλος της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που αθώωσαν αυτή την πολιτική

«Αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που στήριξαν, εφάρμοσαν και ουσιαστικά αθώωσαν αυτή την πολιτική, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο από τη θέση της αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας τη συντηρητικοποίηση τμημάτων του λαού και τελικά την ίδια την ΝΔ», επισήμανε το ΚΚΕ στο δικό του σχόλιο του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Μοναδικός αντίπαλος και πραγματική μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και τη δράση του υπέρ των εργαζομένων και του λαού», κατέληξε ο Περισσός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...