684
Ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Sepherd ανεβάζουν από τα νερά του Βισκαϊκού Κόλπου ένα ακόμα νεκρό δελφίνι που πιάστηκε στα δίχτυα των ψαράδων | Twitter/Sea Sepherd France

Γιατί πεθαίνουν χιλιάδες δελφίνια στη Γαλλία;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 18:50
Ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Sepherd ανεβάζουν από τα νερά του Βισκαϊκού Κόλπου ένα ακόμα νεκρό δελφίνι που πιάστηκε στα δίχτυα των ψαράδων
|Twitter/Sea Sepherd France

Γιατί πεθαίνουν χιλιάδες δελφίνια στη Γαλλία;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 18:50

Ενα μυστήριο καλύπτει τους μαζικούς θανάτους δελφινιών στον Βισκαϊκό Κόλπο, βόρεια της Ισπανίας, στη Χώρα των Βάσκων και δυτικά της Γαλλίας.

Περισσότερα από 1.200 δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, περισσότερα από ό,τι ολόκληρο το 2017 ή το 2018.

Τα περισσότερα φέρουν τραύματα από την παγίδευσή τους στα δίχτυα γάλλων ψαράδων, όπως αναφέρουν σε εκτενές αφιέρωμα οι New York Times.

Για κάθε άψυχο δελφίνι που καταλήγει στην παραλία, πολύ περισσότερα μένουν μέσα στα νερά του κόλπου, σύμφωνα με τους ειδικούς βιολόγους, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 από τα 200.000 δελφίνια της περιοχής να έχουν πεθάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των ψαράδων.

Ενα νεκρό δελφίνι στις ακτές

Και έτσι, το ερώτημα είναι γιατί τόσα δελφίνια πεθαίνουν τώρα; Ενα ερώτημα που βασανίζει κάθε παράκτια πόλη και χωριό από τη Βρετάνη μέχρι τη Χώρα των Βάσκων. Δεν υπάρχει όμως, μία ξεκάθαρη απάντηση.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ψάρεμα στην περιοχή ευθύνεται για το φαινόμενο. Οι ψαράδες όμως, υποστηρίζουν ότι τα δελφίνια σπάνια παγιδεύονται στα δίχτυα τους, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ψαράδικα αποτελούν μεγάλη απειλή για τα θηλαστικά.

Ακτιβιστές από ένα περιβαλλοντικό γκρουπ, την Sea Sepherd Coservation Society της Γαλλίας, μόλις ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα δύο μηνών για να διερευνήσουν το φαινόμενο.

Οι ψαράδες αντιδρούν στην παρουσία των ακτιβιστών λέγοντας ότι τους στοχοποιούν άδικα.

Περισσότερα από 200.000 δελφίνια ζουν στον Βισκαϊκό Κόλπο

Στον τεράστιο Βισκαϊκό Κόλπο βρίσκουν καταφύγιο όχι μόνο δελφίνια, αλλά και σαρδέλες, τόνος και άλλα φαγώσιμα ψάρια. Τελευταία, λένε οι ψαράδες, τα δελφίνια έχουν αυξηθεί πολύ στην περιοχή.

Η σφαγή των δελφινιών ξεκίνησε, σύμφωνα με τους βιολόγους το 2017, όταν 1.200 βρέθηκαν νεκρά στις ακτές. Αλλα 900 βρέθηκαν το 2018. Ηταν τα μεγαλύτερα νούμερα τα τελευταία 40 χρόνια, μέχρι φέτος, που έχουν ξεπεράσει τα 1.200 σε τέσσερις μόλις μήνες.

Νεκροτομές στα δελφίνια καταδεικνύουν ότι το 90% σκοτώνεται λόγω του ψαρέματος με δίχτυα. Τα περισσότερα πεθαίνουν από ασφυξία και τα στομάχια τους είναι γεμάτα τροφή, που σημαίνει ότι παγιδεύονται κάτω από το νερό όταν τρώνε.

Πολλά έφεραν τραύματα και πληγές από δίχτυα. «Κάποιοι ψαράδες τραυματίζουν πολύ άσχημα τα δελφίνια για να μην σκίσουν τα δίχτυα του. Για αυτό βρίσκουμε δελφίνια με κομμένες ουρές», λέει ο Βιλί Νταμπέν, ειδικός στο κρατικό Παρατηρητήριο Pelagis στη Λα Ροσέλ.

Επειδή τα δελφίνια είναι προστατευόμενο είδος, οι ψαράδες δεν μπορούν να πετάξουν τα κουφάρια στην ακτή και έτσι τα πετούν στη θάλασσα, όπου δεν τα βλέπει κανείς.

Οι ψαράδες επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις μεθόδους τους τα τελευταία χρόνια: ο αριθμός τους παραμένει στους 600 χειμώνα και άνοιξη, ενώ τόσο τα σκάφη είναι τα ίδια, όσο και οι ποσότητες των ψαριών που πιάνουν.

Τμήμα του Βισκαϊκού Κόλπου στα βόρεια της Ισπανίας – EPA

Ολοι οι ψαράδες προσπαθούν να αποφύγουν τα δελφίνια αλλά κάποια στιγμή συμβαίνει, λέει ο Ζουλιέν Λαμότ, εκπρόσωπος μιας οργάνωσης αλιέων. «Είναι σοκαριστικό να πιάνεις δελφίνια στα δίχτυα σου και προσπαθούν να το αποφύγουν. Το να πιάνουν δελφίνια δεν είναι η δουλειά τους».

Ομως, μετά τους περιορισμούς στο ψάρεμα της γλώσσας, ένα ψάρι που κινείται στα βαθιά, κάποια ψαράδικα χρησιμοποιούν ψηλότερα δίχτυα για να πιάσουν άλλα είδη και αυτό ίσως έχει συμβάλει στον θάνατο περισσότερων δελφινιών. Κάποιοι χρησιμοποιούν δίχτυα μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Η μόνη λύση που βλέπουν οι ειδικοί είναι η απαγόρευση μεθόδων ψαρέματος που παρασύρουν στο διάβα τους όλους τους ζωντανούς οργανισμούς χωρίς διακρίσεις. Αυτό όμως θα είχε δραματικές συνέπειες για τη δουλειά εκατοντάδων ψαράδων και την τοπική οικονομία.

Η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται την χρήση ακουστικών συσκευών στα δίχτυα, που διώχνουν τα δελφίνια μακριά. Αλλά και αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση γιατί όχι μόνο κινδυνεύει να αλλάξει το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και δεν λειτουργεί πάντα, όπως έχουν δείξει πιλοτικές εφαρμογές.

Προς το παρόν, οι ψαράδες διαμαρτύρονται ότι για τους θανάτους φταίνε τα μεγάλα πλοία  από την Ολλανδία και την Ισπανία που ψαρεύουν στον κόλπο ενώ οι ακτιβιστές υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν στην περιοχή τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...