345
|

Χάπι για τη στύση προλαμβάνει και αντιμετωπίζει το έμφραγμα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 08:05

Χάπι για τη στύση προλαμβάνει και αντιμετωπίζει το έμφραγμα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 08:05

Ενα νέο σύμμαχο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων ίσως αποκτήσουν σύντομα οι γιατροί, καθώς η ταδαλαφίλη που χορηγείται για καλύτερη στύση βελτιώνει ποικιλοτρόπως την υγεία της καρδιάς.

Οπως αναφέρουν επιστήμονες στους Times του Λονδίνου, τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία αναμένεται να βοηθήσουν άντρες και γυναίκες στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του εμφράγματος.

Οταν η ταδαλαφίλη (Cialis) βρισκόταν στα εργαστήρια, η βασική της δράση που μελετούσαν οι ειδικοί ήταν η αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο είχε εμφανίσει κάποια απροσδόκητα οφέλη, βελτιώνοντας τη στύση για 72 ώρες. Και παρ’ όλο που το φάρμακο είχε δείξει ότι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η έγκρισή του παρέμενε μόνο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Από τα ιστορικά των ασθενών μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι όσοι ελάμβαναν Cialis είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφράγματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που εκδηλωνόταν έμφραγμα, οι ασθενείς τότε είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν» αναφέρει ο Άντριου Τράφορντ, καθηγητής Παθοφυσιολογίας της Καρδιάς στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτό οφειλόταν στο φάρμακο, ή αν συνέβαινε επειδή τα άτομα που επέλεγαν να λαμβάνουν ταδαλαφίλη, είχαν γενικά πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Για να το διαλευκάνουν, οι ειδικοί σχεδίασαν μία μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιό τους 27 πρόβατα, τα οποία έχουν παρόμοια καρδιά με του ανθρώπου. Τους τοποθέτησαν στην καρδιά ένα βηματοδότη, ο οποίος προκαλούσε τεχνητά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, δηλαδή αύξηση του καρδιακού ρυθμού για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οποίος με τη σειρά του προκαλούσε αναπνευστική δυσχέρεια και εύκολη κόπωση.

Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, σε όσα πρόβατα χορηγούνταν ταδαλαφίλη, η δυσκολία στην αναπνοή μειωνόταν σημαντικά. Αυτό συνέβη επειδή το φάρμακο ενδεχομένως βοηθά την καρδιά να ανταποκριθεί ξανά στην αδρεναλίνη, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Χρειαζόμαστε άμεσα, δραστικά φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, μία δύσκολη και εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Τα στοιχεία από την εν λόγω μελέτη, καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες σε ανθρώπους. Ελπίζουμε όχι μόνο μα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους αλλά και θα ξεπεράσουν τον σοβαρό καρδιαγγειακό κίνδυνο» ανέφερε ο Μετίν Αβκιράν από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.