644
Εικόνα μίας άλλης εποχής. Σήμερα τα ενοικιαστήρια κύριας κατοικίας έχουν στην κυριολεξία εξαφανιστεί | φωτ. αρχείου

Το Airbnb εξαφάνισε τα ενοικιαστήρια – πιο ακριβό το Κουκάκι από την Εκάλη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 13:07
Εικόνα μίας άλλης εποχής. Σήμερα τα ενοικιαστήρια κύριας κατοικίας έχουν στην κυριολεξία εξαφανιστεί
|φωτ. αρχείου

Το Airbnb εξαφάνισε τα ενοικιαστήρια – πιο ακριβό το Κουκάκι από την Εκάλη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 13:07

Σε μέγα κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb που έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, όπου μάταια οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν σπίτι για να μείνουν.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να ενοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές που πλέον έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb.

Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, δεν είναι μόνο πανάκριβα, αλλά και ελάχιστα.

Οπως ενδεικτικά αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, μία γκαρσονιέρα 46 τ.μ. στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου ενοικιάζεται προς 860 ευρώ, ενώ ένα άλλο διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι 56 ετών ενοικιάζεται 1.000 ευρώ. Σε άλλες εξωφρενικές απαιτήσεις, το ενοίκιο για διαμέρισμα 45 τ.μ. επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος αγγίζει τα 1.000 ευρώ και τα 800 ευρώ για μία γκαρσονιέρα ημιυπόγεια 36 τ.μ. στο Κουκάκι. Την ίδια στιγμή για διαμέρισμα 37 τ.μ. στο Κολωνάκι ζητούν ακόμη και 1.500 ευρώ.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο, είναι τα στοιχεία για περιοχές όπως τα Πετράλωνα, το Κουκάκι, τα Εξάρχεια και τα Ιλίσια.

Στα Πετράλωνα, για παράδειγμα, τα σπίτια που προσφέρονται μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ενοικιάζονται προς 21,18 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα, ενώ για τα λιγοστά διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση η τιμή του ενοικίου κινείται στα 6,5 ευρώ το τετραγωνικό.

Στο Κουκάκι, την τελευταία διετία οι τιμές των ενοικίων ξεπερνούν ακόμα και αυτές της Εκάλης, καθώς για βραχυχρόνια μίσθωση οι ιδιοκτήτες ζητούν -και εισπράττουν- ακόμα και 37,78 ευρώ το τετραγωνικό, όταν στα λιγοστά «παραδοσιακά ενοικιαστήρια οι ιμές κυμαίνονται στα 7,95 ευρώ το τετραγωνικό.

Αντίστοιχα την τελευταία διετία  τα στοιχεία δείχνουν άλμα 35% στις τιμές ενοικίασης κατοικιών για την περιοχή του Μακρυγιάννη, 34% στα Εξάρχεια, 30% στα Ιλίσια, 23% στο Κολωνάκι.

 Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς ένα ακίνητο στην Αθήνα για μία οικογένεια τριών ατόμων ενοικιάζεται στα 603 ευρώ και αν δεν υπήρχε το κύμα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, θα ήταν στα 550 ευρώ

Το ρεύμα των αυξήσεων αυτών αρχίζει όμως να συμπαρασύρει ακόμα και περιοχές όπως η πλατεία Αμερικής και η πλατεία Αττικής, όπου τα ενοικιαστήρια ξεκινούν από τα τέσσερα ευρώ το τετραγωνικό για να φτάσουν έως και τα επτά ευρώ το τετραγωνικό.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμη και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυξήσεις και στα βόρεια προάστια (με Μετρό)

Από τον χορό των αυξήσεων δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται τα βόρεια προάστια και ειδικά περιοχές όπου υπάρχουν σταθμοί του Μετρό όπως για παράδειγμα το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή, στις οποίες οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες.

Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

Ιδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στην Τούμπα και του Χαριλάου να έχουν αυξηθεί πάνω από 20% την τελευταία διετία.

Στο 5 προς 1 η αναλογία

Ερευνα που πραγματοποίησε η Grant Thornton έδειξε ότι πλεον η αναλογία των τιμών μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 5 προς 1, ενώ η αναλογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το σύνολο φθάνει μέχρι και το 95%.

Η έρευνα έδειξε ότι στην περιοχή του Ζαππείου προσφέρονται 105 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόνο 9 για μακροχρόνια, στο Κουκάκι από τα 879 ακίνητα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση τα 732 σπίτια, δηλαδή το 83%, ενοικιάζονται μέσω Airbnb και τα 147 διατίθενται στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση.

Δραματική είναι η κατάσταση στα Χανιά όπου μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, με το 95% να είναι αποκλειστικά για βραχυχρόνια.

Σε απόλυτους αριθμούς 4.337 ακίνητα κατευθύνονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 212 στη μακροχρόνια. Αυτά δηλαδή τα 212 σπίτια είναι οι επιλογές που έχουν φοιτητές, δημόσιοι λειτουργοί ή όσοι θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή να μετακομίσουν στα Χανιά. Το ίδιο έντονο είναι το φαινόμενο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...