1195
O... τρομακτικός Ερλινγκ Χάαλαντ | REUTERS/Phil Noble

Γιατί ο Χάαλαντ είναι ο πόθος όλων των μεγάλων club;

Sportscaster Sportscaster 7 Απριλίου 2021, 16:45
O... τρομακτικός Ερλινγκ Χάαλαντ
|REUTERS/Phil Noble

Γιατί ο Χάαλαντ είναι ο πόθος όλων των μεγάλων club;

Sportscaster Sportscaster 7 Απριλίου 2021, 16:45

Τρίτη βράδυ στο Μάντσεστερ. Η πρώτη αναμέτρηση της Σίτι με την Μπορούσια Ντόρτμουντ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ολοκληρωθεί (2-1), και οι ομάδες αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο του «Ετιχαντ». Στον διάδρομο που οδηγεί στα αποδυτήρια ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει ένα στιγμιότυπο πρωτοφανές σε διοργάνωση τόσο υψηλού επιπέδου: ο ένας από τους δύο βοηθούς του ρουμάνου διαιτητή, Χάτεγκαν, με το σημαιάκι του παραμάσχαλα, ζητά αυτόγραφο από τον Ερλινγκ Χάαλαντ, και ο νορβηγός «στράικερ» των Βεστφαλών υπογράφει πρόθυμα μια φωτογραφία του. Την οποία, προφανώς, ο επόπτης κρατούσε στο τσεπάκι του στη διάρκεια του αγώνα!

Η εικόνα ταξίδεψε στο Διαδίκτυο, έγινε viral, και αποτελεί ακόμη ένα παράσημο για τον νεαρό παίκτη, που με τα κατορθώματά του «τρελαίνει» την Ευρώπη. Ενας βοηθός διαιτητή δεν δίστασε να βάλει τον εαυτό του σε μπελάδες (θα έχει πρόβλημα με την UEFA), προκειμένου να εξασφαλίσει ένα… σουβενίρ από τη συνάντησή του με τον Χάαλαντ. Ο οποίος, στο συγκεκριμένο ματς, ούτε με τους νικητές ήταν, ούτε γκολ πέτυχε (σκόρερ της ομάδας του ήταν ο Ρόις). Αλλά σε ένα γήπεδο γεμάτο «αστέρες» του ποδοσφαίρου, ο Ρουμάνος ζήτησε αυτόγραφο από αυτόν.

Ολοι βλέπουν στο πρόσωπο του 20χρονου επιθετικού τον «σούπερ-σταρ» της επόμενης δεκαετίας. Οι φίλαθλοι (στο Instagram μετράει, ήδη, 6,9 εκατομμύρια πιστούς, στο Facebook 3,8 εκατ. και στο Twitter πάνω από 630.000), οι χορηγοί (Nike, EA Sports – FIFA 21), αλλά και οι σύλλογοι. Δεν υπάρχει ομάδα που δεν θα τον ήθελε στο ρόστερ της, όμως το κόστος μιας τέτοιας μεταγραφής θα μπορούσαν να το σηκώσουν μόνο καμιά δεκαριά. Τέσσερις από αυτές είναι αγγλικές: η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ.

Ο ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα, άρχισε τις διερευνητικές του επαφές από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, όμως media και ειδικοί πιστεύουν πως ο επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι ένα από τα πλούσια club του Νησιού. Ισως, επειδή ο πατέρας του, Αλφι, παλιός ποδοσφαιριστής της Νότιγχαμ Φόρεστ, της Λιντς και της Μάντσεστερ Σίτι, έχει τονίσει ότι ο γιος του «είναι φτιαγμένος για την Πρέμιερ Λιγκ».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Χάαλαντ αποτελεί διακαή πόθο όλων των μεγάλων club. Η απίστευτη ευχέρειά του στο σκοράρισμα είναι μόνον ένας από αυτούς – και ο πλέον προφανής. Ξεπέρασε τα 100 γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Εμπαπέ. Mε τα δύο τέρματα που πέτυχε τον Μάρτιο στο 2-2 της Ντόρτμουντ με τη Σεβίλη, έφτασε τα 20 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ σε μόλις 14 παιχνίδια. Ο χαρισματικός σκόρερ της Τότεναμ, Χάρι Κέιν, χρειάστηκε 10 ματς περισσότερα για να συμπληρώσει αυτόν τον αριθμό (το 2019). Και ο Χάαλαντ το κατόρθωσε σε νεαρότερη ηλικία από όλους: τον Εμπαπέ, τον Μέσι, τον Κριστιάνο, ή οποιονδήποτε άλλον. Μετατρέπει το 44% των ευκαιριών που του παρουσιάζονται σε γκολ. Ενώ ο Μέσι, ο Ρονάλντο, η ο Εμπαπέ, ούτε τις μισές.

Ο Χάαλαντ με τον Φόντεν της Σίτι. Οι δυο τους θα μας απασχολήσουν σίγουρα τα επόμενα χρόνια

Επειτα, είναι τα εκπληκτικά φυσικά του προσόντα. Εχει σωματοδομή πυγμάχου και ύψος 1,94, αλλά τρέχει πιο γρήγορα από σπρίντερ κορυφαίου επιπέδου, με τεράστιο δρασκελισμό. Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Ψήλωσε και δυνάμωσε, απότομα, στα χρόνια του στη Μόλντε (2017-2019). Μέχρι να καλλιεργήσει τη δύναμή του, πρόλαβε να ακονίσει το μυαλό του. Ο πρώτος του προπονητής, Aλφ Ινγκβε Μπέρντσεντοφ, έβαζε να παίζει απέναντι σε αμυντικούς ένα δύο χρόνια μεγαλύτερους, άρα και ταχύτερους. Για να τους ξεφύγει, έπρεπε να αντιδρά γρηγορότερα από εκείνους. Ετσι ανέπτυξε αυτήν την «έκτη αίσθηση» που τον διακρίνει, η οποία τον βοηθά να βρίσκει τους κενούς χώρους μέσα στην πολυκοσμία της «μεγάλης περιοχής». Η Telegraph παρατηρεί ότι οι σημερινές του κινήσεις στο γήπεδο δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες που συνήθιζε να κάνει όταν ήταν 11 ή 12 ετών.

Ο Χάαλαντ δεν είναι προϊόν κάποιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας. Μέχρι τα 15 του μάθαινε μπάλα με δύο οργανωμένες προπονήσεις την εβδομάδα, σε ένα γκρουπ 39 ταλέντων, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τα παιδιά μαζεύονταν στο (κλειστό) γηπεδάκι της περιοχής τους -μιας κοινότητας 12.000 κατοίκων- και έπαιζαν μόνα τους το ποδόσφαιρο «του δρόμου». Αυτό έχει και τα καλά του. Τους επιτρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες, να δοκιμάζουν πράγματα πέρα από τις οδηγίες των προπονητών τους.

Ενα από τα μυστικά της αποτελεσματικότητάς του, όπως αποκάλυψε ο πατέρας του στην Telegraph, είναι ότι ο Ερλινγκ λατρεύει το σκοράρισμα. Το συζήτησαν και ο Τζέιμι Κάραγκερ με τον Τιερί Ανρί, στην εκπομπή τους στο Sky Sports. «Κάνει σαν τρελός, με την καλή έννοια – νομίζεις ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο», παρατήρησε ο Κάραγκερ. Και ο Ανρί σχολίασε ότι του θυμίζει τον Ρούουντ φαν Νίστελροϊ. «Οχι τόσο στον τρόπο παιχνιδιού, όσο στη λαχτάρα να πετύχουν γκολ. Θέλουν να… σκοτώσουν. Τους αρέσει να βρίσκονται στην αντίπαλη περιοχή, να κοιτάζουν τον αμυντικό και να του λένε ότι δεν θα γλιτώσει από αυτούς».

Και πως να τον αντιμετωπίσεις;

Τον περασμένο Νοέμβριο το ESPN είχε αποκαλύψει ένα περιστατικό που αποτυπώνει τη νοοτροπία του νορβηγού σκόρερ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 του 2019 η Νορβηγία κέρδιζε, στο ημίχρονο, την Ονδούρα με 5-0. Ο 18χρονος (τότε) Χάαλαντ είχε πετύχει τέσσερα γκολ. Στα αποδυτήρια ο συμπαίκτης και φίλος του, Εμαν Μάρκοβιτς, παρατήρησε ότι ο Ερλινγκ ήταν εκνευρισμένος. «Συμβαίνει κάτι;», τον ρώτησε. «Είχα άλλη μια ευκαιρία να σκοράρω, και δεν το έκανα», του απάντησε εκείνος. Στο δεύτερο μισό του αγώνα η Νορβηγία πέτυχε επτά τέρματα ακόμη, τα πέντε από αυτά με τον Χάαλαντ. «Είσαι ευχαριστημένος τώρα;», ρώτησε ο Μάρκοβιτς μετά το παιχνίδι. Για να πάρει την απάντηση: «Οχι! Αν είχα βάλει άλλο ένα, θα είχα πετύχει 10».

Ενα, ακόμη, σημαντικό στοιχείο που μετράει στα «υπέρ» του Νορβηγού είναι ο τρόπος ζωής του εκτός γηπέδων. Γυμνάζεται και στο σπίτι υπό τις οδηγίες προπονητή φυσικής κατάστασης, μέσω FaceTime. Ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα διατροφής του. Κάνει διαλογισμό, που βοηθά στη συγκέντρωση. Κοιμάται τουλάχιστον εννέα ώρες το 24ωρο, έχοντας βγάλει από την πρίζα το Wi-Fi (για την ακτινοβολία). Κι όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια -πολύ FIFA-, φοράει τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Δεινός σκόρερ, τελειομανής, ατρόμητος -ο πρώτος του προπονητής είπε στην Telegraph πως δεν τον είδε να φοβάται, ποτέ και τίποτα-, ταχύτατος, γερός σαν ταύρος, καλός χαρακτήρας και με ωριμότητα σπάνια για την ηλικία του, και μόλις 20 ετών. Οποιος σύλλογος θέλει να τον αποκτήσει -και ποιος δεν θέλει;- μπορεί να περιμένει την ενεργοποίηση της ρήτρας των 75 εκατομμυρίων ευρώ, το καλοκαίρι του 2022, και να τον κάνει δικό του. Αλλά ο δαιμόνιος ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα, δεν είναι από αυτούς που χάνουν ευκαιρίες να κερδίσουν πολύ περισσότερα.

Επιδιώκει να κάνει τη μεταγραφή εφέτος, που δεν θα υπάρχει ρήτρα, αλλά τιμή: 180 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ESPN. Η Ντόρτμουντ θα κερδίσει 100 εκατομμύρια παραπάνω, ο Ραϊόλα σχεδόν τρεις φορές τη μεσιτεία του, ενώ ο παίκτης θα δει τις ετήσιες αποδοχές του (8 εκατ. ευρώ) να διπλασιάζονται ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, θα πάει σε μια ομάδα με πολύ καλύτερες πιθανότητες να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, με το οποίο ο Νορβηγός έχει… εμμονή. Ακόμη και το ξυπνητήρι του χτυπάει στον σκοπό του «The Champions», του διασημότερου ποδοσφαιρικού ύμνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...