879
Το ότι ο Μακρόν ελίσσεται παρασκηνιακά με στόχο να αναλάβει χρέη προέδρου της Κομισιόν ο Ντράγκι φημολογείται εδώ και καιρό | REUTERS/ CreativeProtagon

Γιατί ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι σε κορυφαία ευρωπαϊκή θέση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:50
Το ότι ο Μακρόν ελίσσεται παρασκηνιακά με στόχο να αναλάβει χρέη προέδρου της Κομισιόν ο Ντράγκι φημολογείται εδώ και καιρό
|REUTERS/ CreativeProtagon

Γιατί ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι σε κορυφαία ευρωπαϊκή θέση

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 19:50

Πως εξηγείται το έντονο φλερτ του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μάριο Ντράγκι; «Το Παρίσι θεωρεί τον ιταλό πρώην κεντρικό τραπεζίτη βασικό σύμμαχο στα σχέδιά του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της ΕΕ», απαντά το Politico. Ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να δει τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό να καταλαμβάνει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, αλλά το θέμα στην παρούσα φάση είναι να βρεθεί το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Οπως εξηγούν στην ανταπόκρισή τους από το Παρίσι οι δημοσιογράφοι του Politico, ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου έχουν «παγώσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ερωτηθείς αν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφέν, ευρωβουλευτής του κόμματος Renaissance του Μακρόν, απάντησε πως «η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό περιβάλλον θα ήθελαν ο Ντράγκι να αναλάβει κάποιον ρόλο».

Το ότι ο Μακρόν ελίσσεται παρασκηνιακά με στόχο να αναλάβει χρέη προέδρου της Κομισιόν ο ιταλός τεχνοκράτης φημολογείται εδώ και καιρό. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας γάλλος αξιωματούχος επιδοκίμασε δημόσια το ενδεχόμενο ο Ντράγκι να αναλάβει κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες – αν όχι απαραίτητα την προεδρία της Κομισιόν.

Οπως εξηγεί το Politico, «η Γαλλία ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι», καθώς ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να απέτρεπαν αύξηση των δαπανών με στόχο την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Ντράγκι θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μεγάλη μάχη που πρόκειται να δώσει το Παρίσι εντός του μπλοκ με στόχο την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, έτσι ώστε η ΕΕ να πάψει να υπολείπεται των βιομηχανικών υπερδυνάμεων, δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ.

«Εχει την αξιοπιστία [που χρειάζεται ώστε] να αποπειραθεί να πείσει [άλλες χώρες] για τη [σημασία] της δυνατότητας μακροπρόθεσμων επενδύσεων και για την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, και αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Μακρόν, Πασκάλ Κανφέν.

Ωστόσο, το Παρίσι γνωρίζει πως η διαμόρφωση των όποιων πολιτικών συσχετισμών θα είναι πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα αν το Ελιζέ θέλει πράγματι να στερήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη θέση που επιδιώκει να συνεχίσει να κατέχει η γερμανίδα πολιτικός.

Οπως εξηγείται στο δημοσίευμα του Politico, ο Ντράγκι δεν συνδέεται επίσημα με κανένα μεγάλο κόμμα, επομένως, για να αναλάβει χρέη προέδρου της Κομισιόν, ο Μακρόν θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία και με τους ευρωπαίους ηγέτες που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν και με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Ο γάλλος πρόεδρος θα έπρεπε να πείσει και την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ντράγκι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης σίγουρα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο προφανών εν δυνάμει συμμάχων της Τζόρτζια Μελόνι, είναι όμως πιθανό η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα της ηγεσίας της Κομισιόν από έναν Ιταλό. «Δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος για να φτάσουμε εκεί» παραδέχτηκε ο ευρωβουλευτής Κανφέν.

Ως δύσκολη υπόθεση χαρακτηρίζεται και η εξασφάλιση για τον Μάριο Ντράγκι της δεύτερης υψηλότερης θέσης στους κόλπους της ΕΕ, εκείνης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Σαρλ Μισέλ, τον νυν πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους. Αυτό σημαίνει πως η Γαλλία θα έπρεπε να συνδράμει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν κάποιο άλλο σημαντικό αξίωμα στην ΕΕ, εάν ο Ντράγκι αναλάμβανε την προεδρία του Συμβουλίου.

Αλλά η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχτεί μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση να επηρεάσει τις εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στις Βρυξέλλες. 

Ανεξάρτητα από το ποιος θα καθίσει τελικά στην κορυφαία θέση, μεταξύ των στόχων της Γαλλίας περιλαμβάνεται και εκείνος της δημιουργίας μιας νέας σημαντικής θέσης (ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου, για παράδειγμα) με διευρυμένες εξουσίες και αποστολή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Και είναι γεγονός πως ο Ντράγκι θα ήταν ιδανικός για αυτήν.

Ο ιταλός οικονομολόγος θεωρείται ευρέως ως ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση των αρχών της δεκαετίας του 2010, αφού δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα του μπλοκ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Πάντως αποτελεί γεγονός ότι πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της ιταλίδας πρωθυπουργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν, εν τέλει, τον Μάριο Ντράγκι σε κάποια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει ότι για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), πρόεδρος των οποίων είναι η Μελόνι, οι δυο ισχυρές γυναίκες της ευρωπαϊκής πολιτικής θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία επωφελή για αμφότερες τις πλευρές: η φον ντερ Λάιεν θα προσέφερε στην ιταλίδα πρωθυπουργό μια σημαντική θέση για τη χώρα της στους κόλπους της Κομισιόν, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη των ευρωβουλευτών των ECR κατά την καθοριστική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την πιθανή έγκριση μιας πιθανής δεύτερης θητείας της. «Αυτό σημαίνει ότι [ο Ντράγκι] θα ήταν ο υποψήφιος της Μελόνι» για μια θέση στην Επιτροπή, είπε ο Πασκάλ Κανφέν. «Δεν νομίζω πως είναι αδύνατο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...