431
Διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας | REUTERS

Γιατί ο κορονοϊός ρίχνει την τιμή του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 12:39
Διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας
|REUTERS

Γιατί ο κορονοϊός ρίχνει την τιμή του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 12:39

Η εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη λήψη μέτρων, ανάμεσά τους και τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, που είχε αυξηθεί στις αρχές Ιανουαρίου, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα χρόνο, μετά το ξέσπασμα του ιού.

Το BBC εξηγεί τους λόγους αυτής της πτώσης.

Λόγω του ιού, τα εργοστάσια, τα καταστήματα, τα γραφεία και οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει κλειστά στην Κίνα για αρκετές ημέρες, από τις 23 Ιανουαρίου και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον πλανήτη, που καταναλώνει συνήθως 14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χρειάζεται, αυτό το διάστημα, πολύ λιγότερο.

Επίσης, η διακοπή εκατοντάδων πτήσεων σε όλο τον κόσμο καθημερινά, από και προς την Κίνα, μειώνει την ανάγκη για καύσιμα στα αεροπλάνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η καθημερινή χρήση πετρελαίου στην Κίνα μειώθηκε κατά 20%, που αναλογεί στη συνολική κατανάλωση της Βρετανίας και της Ιταλίας μαζί.

Επίσης, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας, που ανήκει στην κινεζική κυβέρνηση, έχει μειώσει την επεξεργασία αργού πετρελαίου κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, τη μεγαλύτερη σε μία δεκαετία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη μείωση της ζήτησης σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τόσο γρήγορα», λέει ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου Φιλ Φλιν.

Η διακύμανση της τιμής για το βαρέλι αργού πετρελαίου, τον τελευταίο χρόνο, σε δολάρια – Bloomberg & BBC

Η κινεζική οικονομία, έτσι και αλλιώς, βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο κορονοϊός κατάφερε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα και η ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει νέα βουτιά.

Μάλιστα, ο Ζανγκ Μινγκ, οικονομολόγος στην κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, έχει προβλέψει ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να πέσει κάτω από το 5% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ομως, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη, έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Η βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι η επιδημία είναι πιθανό να μειώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς. «Πρέπει να δούμε πόσο άμεσα λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και πόσο αποτελεσματικά είναι».

Ετσι, οι πετρελαιοπαραγωγοί θα εξετάσουν πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από το 2016, για να κρατήσουν ψηλά την τιμή του βαρελιού.

Το Ιράν ήδη ζήτησε μέτρα στήριξης των τιμών πετρελαίου. Τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία αναμένεται, αυτές τις μέρες, να συζητήσουν τη μείωση της παραγωγής κατά 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...