394
Φυτεία με αβοκάντο στην πολιτεία Μιτσοακάν | Wikipedia

Μεξικό: Η μάχη των ναρκο-βαρόνων για το… αβοκάντο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 21:58
Φυτεία με αβοκάντο στην πολιτεία Μιτσοακάν
|Wikipedia

Μεξικό: Η μάχη των ναρκο-βαρόνων για το… αβοκάντο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 21:58

«Καίγεται» το Μιτσοακάν.

Η μεξικανική πολιτεία που είναι η σημαντικότερη περιοχή παραγωγής του αβοκάντο σε όλη τη χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι φυτείες του άκρως προσοδοφόρου φρούτου (γνωστού και ως βουτυρόδεντρου) έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από τις ντόπιες συμμορίες και τα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών.

Μέχρι το τέλος του 2019, στο Μιτσοακάν παρήχθησαν 1,416 εκατ. τόνοι αβοκάντο από 1,68 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας, που αντιστοιχούν στο 77% της παραγωγής της χώρας.

Και με την αξία των εξαγωγών του αβοκάντο (κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί τρελαίνονται να φτιάχνουν γουακαμόλε) να αγγίζει ετησίως τα 2,4 δισ. δολάρια, είναι φανερό πως οι ναρκο-βαρόνοι θα δώσουν σκληρή μάχη μεταξύ τους προκειμένου να βάλουν χέρι στον «πράσινο χρυσό», όπως αποκαλείται, και να ελέγξουν τις φυτείες του αβοκάντο.

Η μάχη μαίνεται ανηλεής από πέρσι το καλοκαίρι, όταν οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν στον Νότο της πολιτείας 19 πτώματα, ορισμένα από τα οποία είχαν διαμελιστεί, είχαν υποστεί βασανιστήρια και πολλά έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σε σοκαριστικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο σε μεξικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονταν τέσσερα ημίγυμνα πτώματα κρεμασμένα σε μια γέφυρα, ενώ άλλα δύο πτώματα κείτονταν στον δρόμο από κάτω.

Τα θύματα, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή Ουρουαπάν, όπου δρουν καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο μεξικανός ερευνητής Φάλκο Ερνστ δήλωσε ότι το μακελειό οφείλεται στη μάχη για τον έλεγχο του εμπορίου αβοκάντο, ενώ ο ντόπιος εισαγγελέας δήλωσε ότι πίσω από τις δολοφονίες βρίσκονται οι συγκρούσεις μεταξύ ανταγωνιστικών καρτέλ.

Και, πράγματι, δίπλα από το μακάβριο θέαμα των διαμελισμένων και των νεκρών φιγούραρε ένα πανό που υπέγραφε το διαβόητο καρτέλ CJNG (Cártel de Jalisco Nueva Generación) και ανέγραφε «Καλοί άνθρωποι, συνεχίστε με τη ρουτίνα σας».

Κοινώς… μην ασχολείστε με εσωτερικές υποθέσεις ανάμεσα στα καρτέλ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής από τους ντόπιους καλλιεργητές προκειμένου να προστατεύσουν το προϊόν τους από τα καρτέλ.

Οχι ότι αυτό θα είναι εύκολη δουλειά, αλλά τουλάχιστον είναι ένα πρώτο βήμα.

Οπως δηλώνουν πολλοί παραγωγοί, η χρήση των όπλων είναι πλέον επιβεβλημένη και η φύλαξη της παραγωγής τους είναι κάτι για το οποίο αξίζει κανείς να πολεμήσει.

«Αν δεν ήταν για το αβοκάντο, θα έπρεπε να φύγω για να βρω αλλού δουλειά. Ισως να πήγαινα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάπου αλλού», είπε μιλώντας στο Associated Press ο καλλιεργητής Πέδρο δε λα Γκουάντε, του οποίου η φυτεία με τα αβοκάντο τον βοηθάει να κερδίζει πολύ περισσότερα από το αν καλλιεργούσε οποιοδήποτε άλλο καρπό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...