524
Η κεντρική πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί η Covid σκοτώνει στην Κεντρική Μακεδονία διπλάσιους από την Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Νοεμβρίου 2021, 17:55
Η κεντρική πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γιατί η Covid σκοτώνει στην Κεντρική Μακεδονία διπλάσιους από την Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Νοεμβρίου 2021, 17:55

Εξαιρετικά υψηλός είναι ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας που έκανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, από τον Ιανουάριο του 2021, οπότε και ξεκίνησε η χορήγηση εμβολίων στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, στην Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (περιλαμβάνει τους Nομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Σερρών και Χαλκιδικής), με περίπου 1,9 εκατομμύρια πληθυσμό, έχουν καταγραφεί περίπου 2.837 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην Περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό 3,82 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου τον διπλάσιο, οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έφτασαν τους 1.452, δηλαδή σχεδόν οι μισοί.

Μάλιστα, στην Αττική συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, και ως εκ τούτου είναι περισσότερο ευάλωτη στη διασπορά του κορονοϊού.

Στην ίδια λογαριθμική κλίμακα, στην Κρήτη και το νότιο και βόρειο Αιγαίο, οι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 600 με 630, κάτι που σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίζεται έως και πέντε φορές χαμηλότερη θνησιμότητα από την Κεντρική Μακεδονία.

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από το γράφημα (γκρι στήλες) του καθηγητή Τζανάκη, η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις περιοχές της χώρας με τον χαμηλότερο αριθμό εμβολιασμένων άνω των 60 ετών.

Ο πίνακας από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νίκου Τζανάκη δείχνει με μπλε χρώμα τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα. Οι γκρι μπάρες δείχνουν την εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα άνω των 60 ετών. Οπως φαίνεται, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι θάνατοι είναι αρκετά αυξημένοι

Πόσο μπορεί να συμβάλλει, όμως, ο ελλιπής εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στη θνησιμότητα; Αρκετά, απαντούν οι ειδικοί, όμως δεν είναι η μοναδική αιτία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, άλλες πιθανές αιτίες της τόσο αυξημένης θνησιμότητας στην περιοχή συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι η απειθαρχία του πληθυσμού στα περιοριστικά μέτρα, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, αλλά και η πίεση του υγειονομικού συστήματος.

«Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα επικρατεί περισσότερο ψύχος και μεγαλύτερος συγχρωτισμός, που ευνοεί την κυκλοφορία του κορονοϊού», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι η καθυστέρηση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 να επισκεφθούν γιατρό, ακόμη και όταν τα συμπτώματα είναι πλέον αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Οι ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα καθυστερούν αρκετά να πάνε στον γιατρό, και ως εκ τούτου η νόσος εξελίσσεται και δεν είναι εύκολο να θεραπευτούν» τονίζει η κυρία Γκάγκα. Γι’ αυτό άλλωστε και είχε απευθύνει έκκληση σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, να επισκέπτονται είτε γιατρό είτε νοσοκομείο, όσο πιο άμεσα μπορούν (εδώ).

Οι θάνατοι ασθενών με σε απόλυτους αριθμούς

Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι. Οι 15.039 ήταν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι 6.864 από αυτούς γυναίκες και οι 8.175 άνδρες.

Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους ανά ηλικιακή ομάδα

Ανω των 65 ετών: 15.039 θάνατοι

40-64 ετών: 2.880 θάνατοι

18-39 ετών: 145 θάνατοι

0-17 ετών: 3 θάνατοι

Οι νεκροί της πανδημίας σε απόλυτους αριθμούς σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες

Αττική: 5.772

Κεντρική Μακεδονία: 5.746

Θεσσαλία: 1.592

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 1.329

Δυτική Ελλάδα: 819

Κεντρική Ελλάδα: 625

Δυτική Μακεδονία: 538

Πελοπόννησος: 504

Κρήτη: 405

Ηπειρος: 233

Νότιο Αιγαίο: 167

Βόρειο Αιγαίο: 154

Επτάνησα: 133

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News