239
Αριστερά, η μετάλλαξη Δέλτα και δεξιά η Ομικρον. Τα κόκκινα σημαδάκια στο πάνω μέρος του ιού είναι οι μεταλλάξεις | CreativeProtagon | Bambino Gesù Children's Hospital

Η πρώτη φωτογραφία της μετάλλαξης Ομικρον και η σύγκρισή της με τη Δέλτα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 17:29
Αριστερά, η μετάλλαξη Δέλτα και δεξιά η Ομικρον. Τα κόκκινα σημαδάκια στο πάνω μέρος του ιού είναι οι μεταλλάξεις
|CreativeProtagon | Bambino Gesù Children's Hospital

Η πρώτη φωτογραφία της μετάλλαξης Ομικρον και η σύγκρισή της με τη Δέλτα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 17:29

Η νέα παραλλαγή Oμικρον του κορονοϊού έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που αποτύπωσαν την πρώτη εικόνα του νέου στελέχους, το οποίο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα.

Τη φωτογραφία δημιούργησε και δημοσίευσε το Νοσοκομείο Bambino Gesu στη Ρώμη. Στην τρισδιάστατη εικόνα, «μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά ότι η παραλλαγή Ομικρον παρουσιάζει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες κυρίως σε μια περιοχή της πρωτεΐνης που αλληλοεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου.

«Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περαιτέρω στο ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας μία ακόμα παραλλαγή» ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα κόκκινα σημαδάκια στο πάνω μέρος του ιού είναι οι μεταλλάξεις | Bambino Gesù Children’s Hospital

Η ικανότητα του κορονοϊού να δημιουργεί νέα στελέχη με πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ώστε να επιβιώσει, έθεσε γρήγορα τη νέα παραλλαγή στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η ανάλυση του RNA του ιού αποκάλυψε ένα νέο στέλεχος με ιδιαίτερα τρομακτικά χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί σε επιδημιολογικό και κλινικό επίπεδο εάν θα είναι και καταστροφικός.

Ενώ οι μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορονοϊού στην πρωτεΐνη-ακίδα (την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλει στον οργανισμό) είχαν φτάσει μέχρι τις 16, σε σύγκριση πάντα με το πρώτο, πανδημικό στέλεχος, η Ομικρον έχει τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των 32 μεταλλάξεων, οι 10 εκ των οποίων εντοπίζονται στην πρωτεΐνη-ακίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...